Velikonoce, svátky jara, se přímo i dotýkají základního křesťanského symbolu, tedy kříže.

Kříž provází lidstvo prakticky celou dobu, co svět je světem a dokáže obyvatelstvo naší planety spojovat, ale zároveň rozdělovat, a to minimálně v názorech na otázky náboženského charakteru. Kde se tu vzal? Kam sahá jeho historie?

V tomto příspěvku, který je spíše ve formě videoblogu, neočekávejte, prosím, žádné hlubší ponory na avizované téma, ať už teologické, a nebo v opačném gardu, tedy ateistické. Není pochyb o tom, že náboženský symbol, kříž, se dokáže, doslova postavit, jako mezník, či rozdělovník, a rozdělit lidstvo na tábor věřících, a nebo naopak, na uskupení světských. V každém případě si oba dva tábory pečlivě střeží a  hájí svůj názor.  V mém videu není účelem podrobně pitvat náboženské otázky, toho jsem jednak opravdu dalek, a ani si na to netroufám, jelikož je to dost složitá záležitost a nerad bych se do toho tzv. "zamotal". Když bych to hodně zbagatelizoval, tak to může připomínat nádobu naplněnou do poloviny vodou, kdy pro někoho je nádoba skoro plná, ale pro jiného je naopak skoro prázdná. Oba dva názory jsou správné, avšak je třeba velice zbystřit pokud to zavání sektářstvím a fanatismem, to je potom už úplně jiný a hlavně značně nebezpečný příběh. Spíše se chci ve svém video-blogu jenom malinko dotknout, lehounce zabrousit, pokud možno srozumitelně, do historie symbolu kříže. Účelem videa je přiblížit široké spektrum různých podob a širokou škálu provedení náboženského symbolu, v našich zeměpisných šířkách a délkách, tedy se budeme zabývat symbolem křesťanským. To, že existuje celá řada náboženských křížů, tak to je bez debat, včetně extrémních skutečností, jako např. historie nechvalně proslulého kříže hákového, kdy jeho historie sahá, až do pra-pra-pra-Egyptu, a nebo naprosto kontroverzní a nebezpečné téma o křížích obrácených. To je opět úplně jiný příběh.  Ale, jak jsem předeslal, nebudeme se pouštět do žádných složitějších akcí. O to víc v této slavnostní době, kdy křesťané oslavují prakticky nejdůležitější událost z celého liturgického roku, zatím co světští, tedy nevěřící, oslavují „pouze“ příchod jara. Ale  obojí je správně. Vůbec není nutné, ani potřebné selektování  situace, že věřící a zbožní lidé uctívají kříž, jelikož i někteří nevěřící jsou se symbolem křesťanství v každodenním styku, kdy kříž, či křížek, je pro ně jejich módním doplňkem, např. ve formě přívěsku na řetízku, náušnic, prstenu ... apod. A opět lze konstatovat, že je to správně, jelikož je to věc názoru každého z nás, kdy každý má právo na svůj názor, stejně tak platí, že nikdo z nás nemůže za to, že jsme ateistickou zemí, a tedy nikdo se nemusí, za svůj názor ve věcech náboženství a víry stydět.

Video zdroj : You Tube, mnou vyrobené video, kdy zdrojem byl můj soukromý foto archiv a hudební podmaz videa je ze speciální nabídky You Tube, určený právě pro výrobu amatérských video příspěvků, tedy se souhlasem You Tube a bez nároků na autorská práva.

 

 

 

 

 

 

Autor: Ivo Panuš | sobota 31.3.2018 15:52 | karma článku: 7,10 | přečteno: 213x