Vanilla Ninja, dívčí hard rock od polárního hruhu, který již patří do učebnic dějepisu.

Mládí, talent, nezkušenost, nadšení, touha, sny , ideály, plány..., ale slovíčko, štěstí, zde nenajdeme. Osud jim nebyl nakloněn. Hard rock se v tomto případě nedostavil, na pravé místo, v pravý čas, a to jej také zahubilo. 

PROLOG :
... pomalu to zní už, jako fráze. Být ve správný čas, na tom správném místě.  Bohužel, ale je tomu tak, a když se vzájemně neprotne talent, pracovitost a štěstí, tak vše většinou pomalinku, dříve, či později zanikne.

I přes to, že tuto kapelu, hard rockovou kapelu, tvoří mladé holčiny, studentky. I přes to, že kapela má své kořeny v krajině, která by se nechala nazvat nehostinnou. I přes to, že při vyslovení jména, názvu, země, tedy Estónsko, z kterého studentky pocházejí, většina z nás zakroutí hlavou. Tak i přes toto všechno by nebylo korektní se o nich nezmínit, alespoň v malinkém vzpomínkovém " hudebním torzu ". Že se bude dnes opravdu v menší míře číst, tak to je pravda, jelikož se toho o nich zase tolik napsat nestihlo. O to více se bude dnes poslouchat, a můj privátní názor je ten, že je co poslouchat. Při sledování klipů není vůbec podstatné, že to jejich vystupování spíše připomíná neohrabanost, až afektovaný projev, se snahou o přehrávání. Není ani podstatné, že ten jejich neverbální projev působí trochu komicky, zejména co se týká držení hudebních nástrojů, kdy s oblibou používám výrok : "...držíš to, jak Jan Žižka z Trocnova telefon... "  Co se týká samotné muziky, stylu, tak není to úplně nejvyhraněnější rock, či hard rock, protože je tady cítit vliv komerčních vlivů. Snaha kapelu pomalinku dotlačit do " popíku ".  Rozdodně je to, ale poslouchatelné, a co hlavní, je to velice příjemně poslouchatelné. Ale nejsem hudební kritik, nýbrž jsem posluchač, a tak tedy pojďme společně poslouchat.

Vanilla Ninja byla estonská dívčí hudební skupina, kterou ze začátku tvořili Maarja, Piret, Katrin a Lenna.
Tato rocková skupina byla založena v létě roku 2002. Jejich první písní byla Nagu Rockstaar. Na podzim 2003 se Vanilla Ninja proslavila vtrhnutím do německých hitparád se singlem Tough Enough( viz. první videoklip), který se usídlil i v jiných zemích. Prvním mezinárodním albem se tak stalo Traces Of Sadness, které získalo zlatou desku a odkud hit Tough Enough pocházel. Toto album celkově udělalo z Vanilly Ninji hvězdy. Krátce po vydání alba se rozhodla Maarja odejít. Novou členkou skupiny se stala Triinu Kivilaan. Začalo se jim dařit i v Japonsku. V březnu 2005 vyšlo nové album s názvem Blue Tattoo a v krátké době po tom vyšlo CD a DVD Best Of.
  Koncem roku, po neshodách s nahrávací společností Bros Music, Vanilla Ninja přechází k EMI. Pod jejich ochrannými křídly, pracuje na novém, v pořadí již čtvrtém albu. Mezitím se ale na trhu objeví singl „Megamix“ a CD „Best of“, kterou vydalo jejich minulé vydavatelství. Skupina se od singlu i desky distancuje a vzkáže fanouškům, ať je nekupují  a „Megamix“ i „Best of“ nakonec propadne ve všech zemích. Po té se Triinu rozhodla ze skupiny odejít a vydat se na sólovou dráhu.
   
Poznámka autora : Tento moment mohl být začátkem konce jejich kariéry, ale není to ověřená informace, jedná se spíše o spekulativní, můj, osobní názor.....

Vanilla Ninja

Video zdroje : You Tube

 

EPILOG :
...začínaly ve čtyřech, potom zůstaly ve třech, aby se v roce 2007 celá hard rocková hudební skupina Vanilla Ninja rozpadla...

 

 

 

 

Autor: Ivo Panuš | neděle 7.2.2016 14:51 | karma článku: 9,47 | přečteno: 381x