Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Teprve, když o něco přijdeme, tak si uvědomíme, jak to bylo potřebným a chybí nám to .....

... za chyby nemusí být považováno to čeho jsme se dopustili sami na sobě, ale chyby jsou to, čeho se na nás dopustili ti ostatní ...

ŽIVÝ BETLÉM ve Staňkově

ŘÍMSKOKATOLICKÁ  FARNOST ve Staňkově

 PROLOG :

Učit se budeš muset stejně celý život !  Vždycky jsem považoval tuto rozkazovací větu spíše za moralistickou frázi,kdy jsem u toho kroutil nevěřícně hlavou a tzv. " dával oči v sloup " ... ale s postupem času,jak jsem stárnul,tak jsem názor měnil ... a učím se tedy i teď, ve svém věku, kdy už dávno je pryč doba, kdy jsem sedával ve školních lavicích ...

 

... loňské Vánoce(2014) a   " konec - začátek " roku(2014/2015) jsem trávil ve špitálu ... letos to bylo  " lepší - horší " ... byl jsem JÁ - SÁM a MŮJ PES Bart ... hlavně si to do sebe nepouštět a hlavně se na to pořádně připravit ... kdo je připraven, tak není potom překvapen ... Vánoční stromek a výzdoba zůstala uložená ve sklepě, s určitým předstihem jsem zaslal několik pohlednic s přáním,kde jsem hlavně zdůraznil, že všem přeji pevné zdraví a spokojenost v rodině, protože to je to v životě nejdůležitější ... to všechno ostatní se vždycky nějak udělá, a nebo to nějak všechno tzv. " dopadne " . Těch pohlednic co jsem rozeslal nebylo zase tolik... paní primařce, ošetřujícím lékařům a psychologům, zdravotním sestřičkám, a také i bývalým spolupacientům.V inkriminovaný den, tedy 24.prosince, jsem odpoledne absolvoval dlouhou procházku se svým parťákem Bartem ... ON je pro mě RODINA, a naopak jsem pro něj SMEČKA. Počasí nám přálo, všude se zelenala na loukách tráva a nádherně svítilo sluníčko ... takže opravdu mi to v tomto směru i vyšlo, abych si nepřipomínal Vánoce, abych si do sebe nic nepouštěl, abych se tzv. " nerozjel " (slengový výraz pro ty,kteří mají za sebou onemocnění psychického rázu). Snad mi to prominou, Ti kteří se těšili na zimu a hlavně na sníh...děti, sportovci, lyžaři, snowborďáci, ale i provozovatelé SKI areálů... ale mně to fakt pomohlo, že venku bylo jako na JAŘE. 
K večeru jsem zapnul televizi, ale ne za účelem sledování vánočního programu,který byl plný emočně laděných pořadů... pohádky ... koledy ... koncerty ... pořady vyvolávající nostalgii a sentiment. Celý Štědrý večer, až do brzkých ranních hodin jsem strávil sledováním DVD jednotlivých dílů seriálů ... Chalupáři ... Nemocnice na kraji města ... Žena za pultem ... Okres na severu ... Muž na radnici. Ne, ne, ne, nedělám si legraci, ale nedal jsem šanci si pustit Vánoce do sebe, nedal jsem šanci průchodu emocí, kdy téměř dvou metrový a sto kilový chlap brečí, jako nemluvně... kdo je připraven, tak není potom překvapen ...
   Obdobný rituál mě čekal ještě jeden, a sice přechod z roku 2015 na rok 2016, ale to jsem si byl už jistý, že to tzv. "dám". Jednak už to není tak emočně náročné, ale druhá věc je to,že jak se říká : " opakování je matkou moudrosti " , takže zužitkuji své nabyté zkušenosti ze Štědrého večeru. Vyvstal pouze další problém, a sice minimalizovat u svého parťáka Bárta důsledky pyrotechnického zboží,techniky,pomůcek,petard... a já nevím čeho ještě všeho. Plán na Silvestra byl jasný ... obdobný rituál, jako na Vánoce... ve stejné sestavě... JÁ a MŮJ PES. Počasí nám opět přálo, i když byl mrazík, ale byl takový, který lze definovat podle meteorologické terminologie: PŘÍZEMNÍ JARNÍ MRAZÍKY. Na večer jsem trochu obměnil sledovací program, kdy místo DVD jsem zakotvil na kanálu ČT 1 SPORT. Dávali tam,až do ranních hodin bilanční pořady podle úspěšnosti sportů v roce 2015... hokej... fotbal ... tenis... biatlon... atd.... atd.... Abych se přiznal,tak jsem to nijak zvlášť nesledoval, mělo to funkci pouze nastavené kulisy, aby nedošlo k emočnímu ohrožení. Byl jsem totiž zaneprázdněn uklidňováním vystresovaného parťáka Bárta z důvodů, o kterých jsem se zmiňoval již výše.

 
   Aby celý můj příspěvek nevyzněl nostalgicky,či smutně, což bych velice nerad v někom vyvolával emoce se záporným znaménkem, jelikož toto je můj jedinný momentální a současný způsob komunikace. Pokusím se trochu odlehčit atmosféru, a sice dám prostor, ale i slovo svému parťákovi Bártovi. Nakonec s jeho komentářem i souvisí zveřejněná foto galerie.

AHOJ, JMENUJI  SE  BART....
... to už všichni víte, někteří mě i možná i znáte, ale co ještě nevíte,že se ze mně stal OVČÁCKÝ a SALAŠNICKÝ PEJSEK... během ADVENTU vyrostl u nás ve Staňkově,hned vedle kostelu sv.Jakuba,na farní zahradě obrovský BETLÉM,ve kterém jsou samá ŽIVÁ ZVÍŘÁTKA....všechno vymyslel,vytvořil,zorganizoval a zařizoval pan farář Wojciech Pelowski,za což mu patří veliké poděkování,protože s tím měl hodně práce a starostí... a já,BART, co by velmi pozorný,zkušený,trpělivý,ostražitý a odpovědný PEJSEK jsem dostal velice důležitý úkol, a sice všechna ta živá zvířátka jsem dostal na starost,abych je hlídal a něco se jim nestalo... a tak každý den, už od 24.prosince 2015 a ještě až do 03.ledna 2016,každý den od 10.00 hod. až do 20.00 hod. dávám pozor na všechna zvířatka, s kterými jsem vyfocený... jsou to moji kamarádi... to že hlídám i večer je také patrné,akorát,že mě není moc dobře už v té tmě vidět,pouze odraz blesku fotoaparátu v mých VĚRNÝCH A UPŘÍMNÝCH PSÍCH OČÍCH... ještě tam byla také i kobylka se svým hříbětem ... ty jsem tedy nehlídal,těch jsem se spíše bál,protože chodili volně po zahradě a hříbě bylo dost neposedné ... zvířatka mě poslouchají,protože když tak začnu na ně štěkat,ale vždycky jenom přátelsky... no ale chvíli to trvalo než jsme si na sebe zvykli ... stejně tak i přátelským štěkotem vítám všechny návštěvníky,kterých tady bylo více jak tisícovka... hodně bylo místních,ze Staňkova a z okolí,ale sjižděli se sem i z větších dálek,např. z Plzně,Domažlic,Rokycan,Prahy,dokonce i cizinci sem zavítali, ze Slovenska,Polska a Německa a dokonce si představte,až z daleké Anglie,to byli Ti,kteří v Anglii dlouhodobě žijí a tam i bydlí ... celou dobu tady vyhrávají České Vánoční koledy,takže je tady veselá a sváteční atmosféra, a pan farář dětem rozdává sladkosti a malé dárečky ... pro dospělé připravil i výstavu historických fotografií a historických kronik a dokumentů ze Staňkova... a hned vedle,v kostelu sv.Jakuba, jednak pan farář připravil  nádhernou Vánoční výzdobu,ale také díky jemu zde proběhla celá řada koncertů, rozličných žánrů a umělců... pan farář říkal,že příští rok by to chtěl ještě rozšířit o další a jiná zvířátka,a tak doufám,že bude počítat i se mnou... s OVČÁCKÝM a SALAŠNICKÝM PEJSKEM BARTEM...  

EPILOG :

Chtěl bych všem popřát do 2016  PEVNÉHO ZDRAVÍ a KLIDNÉ RODINNÉ POHODY, protože toto je to na čem všechno stojí, ale i zároveň je to i vše co potom s tím vším padá ... BUĎTE ŠŤASTNI ...  

 

 

 

Autor: Ivo Panuš | pátek 1.1.2016 15:15 | karma článku: 11,49 | přečteno: 414x
  • Další články autora

Ivo Panuš

Mohla by to být naše vnučka, dcera, sestra, ale většina by jí nejraději přibila na kříž.

Zpráva o tom, že uvězněná Tereza H. v Pakistanu si podala odvolání, tak vyvolala ve všeobecném měřítku opětovnou vlnu nenávistných komentářů a vzkazů do pakistánské věznice v diskuzích zveřejněných článků jednotlivých médií.

3.4.2019 v 2:28 | Karma: 17,69 | Přečteno: 1239x | Diskuse| Společnost

Ivo Panuš

Epilog, a nebo post scriptum: „Lidé bděme!“

Poselství všem těm, kteří ještě neprocitli a stále slepě věří mystifikacím a intrikám o naší sociální politice, o vytváření důstojných podmínek pro naše občany, a že to naše milostivá vrchnost s námi myslí jen a jen dobře.

20.2.2019 v 8:34 | Karma: 14,41 | Přečteno: 271x | Společnost

Ivo Panuš

Přišel jsem o zdraví kvůli rodině, a nebo jsem přišel o všechny kvůli mému zdraví?

Na každý pád jsem "v tom" zůstal sám.Je dost možné, že jsem již tuto otázku v sobě řešil, ale ono to už všechno trvá, tak nekonečně dlouho. Slušností je dát vědět, sdělit, co se děje, a nebo co se odehrálo, případně se rozloučit.

14.2.2019 v 9:50 | Karma: 22,68 | Přečteno: 919x | Společnost

Ivo Panuš

Nervózní a vzteklej, jako sáňky v létě ...

...by měl být ten co “zapomněl“ na zpoplatněné “panelovce“ někde u Humpolce zátaras chovající se, jako trychtýř. Co Vy na to, pane ministře Ťoku? A laskavě, neházejte umíněně vinu na kamioňáky, kteří za to, že sněží opravdu nemohou.

14.12.2018 v 2:59 | Karma: 18,64 | Přečteno: 602x | Diskuse| Společnost

Ivo Panuš

Kdy natočí parodii o naší milostivé vrchnosti podle předlohy povídky V zámku a v podzámčí?

Zásadně nesouhlasím s parodií podle předlohy Harry Potter, jelikož to vzbuzuje dojem, že cílem je ještě více diferencovat naší společnost ... boháč & chuďas ... je to ve stylu "já na to mám". Celou parodii považuji za zcela nemístnou.

11.12.2018 v 3:36 | Karma: 15,12 | Přečteno: 535x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 236
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1040x
... žít a zůstat v životě úplně sám v samotě,to není úplně nejvhodnější a nejšťastnější,ale ne vždy o tom rozhodujeme my sami,někdy jsme dokonce bez šance postaveni tzv. před hotovou věc ... a tečka ...a toto mají zvířata geneticky v sobě zakódované,a proto žijí ve smečkách,různých společenstvech,pospolitostech a symbiózách ...... káždý z nás,bez rozdílu toho v jaké své momentální životní situaci se nachází, to má na tomto světě na určitý čas všechno pouze a jenom propůjčené ... ... ten,kdo si to již uvědomil,a i se podle toho tak již chová,přemýšlí a uvažuje,patří mu za to tedy i poděkování ... ... ten,kdo je pomalejší,tak se k tomuto prokouše...po čase také,a budiž všem tyto články návodem,slabikářem,pomůckou,příručkou  ... může nastat situace,že některé myšlenky, prezentované v článcích, v někom z Vás vyvolají nepříjemný a negativní pocit,který je označován,jako VZTAHOVAČNOST,ale mohu Vás uklidnit,protože pokud by u Vás tato situace,nastala,tak se jedná o SVĚDOMÍ...

...život mě naučil,že nejnebezpečnější a nejbezpečnější zároveň, jsou zbraně : -lidský jazyk -tužka -papír ... nakonec ne jednou jsem se stal terčem posměchů,ironických poznámek,zesměšňování a ponižování,že moje IQ a schopnost komunikovat,odpovídá tomu,že musím psát,a to nejlépe ještě do konceptu...ano,tak mě to život naučil,nestydím se za to a budu v tom i pokračovat dále,jelikož se mi to osvědčilo i z dob,když mi bylo vyhrožováno odstraněním a fyzickou likvidací,když jsem byl vystaven a stal se obětí rabování a plundrování,když jsem byl uvržen do SAMOTY,když jsem zůstal na všechno a ve všem SÁM.....ale osvědčilo se mi to i v době,kdy po tom všem,mi byl navrhut SMÍR v domnění,že bude vše ZAPOMENUTO...

P.S.  Z přetrvávajících zdravotních důvodů není moje motorika ještě úplně vpořádku, v souvislosti s vkládáním myšlenek skrz klávesnici na "papír", a tak to může někdy působit diletantsky, až komicky  :-(