Slunce, i jeho čas se jednou naplní...

... nejbližší hvězda planety Země, která nás neúnavně každý den sleduje a  přesně mapuje polovinu našeho života, a sice od východu k západu.

PROLOG :

... Slunce patří neodmyslitelně k hlavní součásti našeho života, celé naší civilizace, na této planetě...

 

Slunce je staré přibližně 4,6 miliard let, což je řadí mezi hvězdy středního věku. Bude svítit ještě asi 5 až 7 miliard let. Slunce je hvězda nejbližší k Zemi, jejíž povrch zásobuje teplem a světlem. Světlo dosáhne povrchu Země za 8 minut a 19 sekund, přičemž z druhé nejbližší hvězdy Proxima Centauri  dosáhne  světlo zemského povrchu za 4,22 roku. Vzdálenost mezi Zemí a Sluncem se pohybuje v rozmezí 147 097 000 km, až do 152 099 000 km. Energie slunečního záření pohání téměř všechny procesy, které na Zemi probíhají. Je na ní závislé podnebí , změny počasí  i teploty , významně se podílí na přílivu a odlivu. Pomáhá udržet na zemském povrchu vodu v kapalném skupenství, je klíčovým faktorem pro fotosyntézu rostlin  a umožňuje živočichům vidět. Zemská atmosféra propouští jen část spektra slunečního záření – všechny složky viditelného spektra , část ultrafialového, infračerveného  a radiového záření. Slunce je koule žhavého plazmatu, neustále produkuje ohromné množství energie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Když je Slunce nízko nad obzorem, je ze Země  vidět jako oranžové nebo červené kvůli Rayleighovu rozptylu světla v atmosféře. A to je ten důvod těch překrásných slunečních scenérií, které je možné sledovat při východu, a nebo západu Slunce .

Sluneční scenérie

Od svého vzniku už Slunce spotřebovalo polovinu svých zásob vodíku. Dalších přibližně 5 až 7 miliard let bude ještě ve Slunci probíhat termonukleární reakce, během které se přemění většina vodíku na helium. Až dojde vodík v jádře, naruší se na krátký čas hydrostatická rovnováha, což povede k tomu, že se stane tzv. červeným obrem.  Zvětšováním průměru Slunce dojde k tomu, že nejbližší planety budou pohlceny rozšiřujícím se Sluncem. Předpokládá se, že bude pohlcena i Země.

 

EPILOG :

...Slunce je i jedním z nejstarších náboženských motivů a předmětem uctívání...

 

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivo Panuš | středa 20.4.2016 23:17 | karma článku: 14,31 | přečteno: 217x