Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

I ve sportu platí, že každý dobrý skutek musí být po zásluze potrestán...

… a tak po oslavných ódách, začala padat i slova kritiky na Jaromíra Jágra za neúspěch Floridy Panthers v play off NHL a vyřazení z bojů o Stanley Cup. Lední hokej, je však sportem kolektivním, nikoliv sportem  „ J.J. & spol. „ ...

PROLOG :

...PŘÍŠTÍ ROK BUDU LÍP PŘIPRAVEN!
"Budu muset změnit tréninky, člověk se totiž může pořád zlepšovat a učit nové věci. Chci hrát dál, to je bez debat. A věřte, že budu připravený ještě líp než letos.“ (citace hokejové legendy Jaromíra Jágra.)

 

I ve sportu se můžeme setkat s tzv. „ jojo- efektem“, a nebo s tím, že platí rčení současné moderní doby o tom, že každý dobrý skutek musí být po zásluze potrestán, či o tom, že úspěch se neodpouští. O to více toto platí tam, kde je ve hře hromada peněz a ze sportu se pomalu, ale jistě stává obyčejný byznys. Nakonec je už jenom málo sportů, kterých se slovo byznys ještě nedotknulo. A tak po perfektní sezóně Jaromíra Jágra ve službách klubu Florida Panthers, kdy v základní části jednak pomohl svému týmu k postupu do play off, ale i současně boural dosavadní historické tabulky statistik NHL, přišlo po vyřazení z bojů o Stanley Cup vystřízlivění. Vystřízlivění těch, kteří J.J. celou tu dlouhou a náročnou sezónu vynášeli až do nebes. Najednou velice rychle zapomněli na svá vjádření o nepostradatelnosti nejstaršího hráče celé NHL. Najednou zapomněli, kdo pomohl dovést celý tým, až k branám play off. Velice rychle zapomněli i na svá vyjádření, které se týkaly o vlivu na celý manšaft Floridy, zejména potom na mladíky týmu. Byl to právě J.J. s „68“ na zádech a „44“ na krku, kdo stmeloval a burcoval celý tým za přispění svých zkušeností a svého charisma. Teď, když si odmakal tu černou, celo-sezónní, práci a nepovedlo se postoupit dál v play off, tak najednou je vše zapomenuto. Začíná období hledání viníka, období nasazování psích hlav, období...kdo chce psa bít, tak si hůl vždycky najde..., ale než začneme s kritikou, tak by si chtělo připomenout, jak z historického hlediska, je Florida starým týmem v NHL, kolikrát v historii měla takovou sezónu a kolikrát byla v play off. Teprve, až po této sebe-kritice, je možné vytáhnout čísla statistik, z kterých se vyvozují spekulativní závěry ve stylu, že J.J. umí dávat góly pouze slabším soupeřům, že jeho extra a osobní noční tréninky jsou kontraproduktivní, jelikož místo toho, aby spal, tak po nocích trénuje, a potom je na zápasy neodpočinutý. Zatím to nedošlo, tak daleko, že by někdo obvinil J.J. z toho, že „klimbá“ na střídačce. Najednou se zjistilo na základě statistických čísel o tom, kdy a kolik strávil času na ledě, kdy a kolik času odehrál, v které „lajně“, s tím, že jeho působení ve „ čtvrté lajně“, někdy v minulosti, je schválně v médiích prezentováno, jako jeho deklasování. A tak po těchto všech rozborech se to uzavře, že už je „ starej a pomalej“.

Každý soudný člověk, včetně samotného J.J., uzná, že věkový rozdíl, který je prakticky čtvrt století, se musí někde projevit, u sportovců obzvlášť. Ale v tento moment bych se právě přikláněl k tomu, že lední hokej je hrou, sportem, kolektivním, kdy obzvlášť by mělo platit to „dumasovské“...jeden za všechny, všichni za jednoho... Další věc je i ta skutečnost, že sport není otázka jenom fyzické síly a fyzických schopností, kdy jenom rozhoduje o úspěchu to, jak je , kdo „namakaný“ a kolik strávil hodin v posilovně. Je to otázka i psychiky, psychické odolnosti a psychologických taktik. A kdo více by mohl být nápomocen, než sportovec, byť už v některých očích veterán, ale s hromadou zkušeností, které jsou umocněny celou řadou úspěchů. Ano, už nastal čas, že lze o J.J. hovořit, jako o "staré"  hokejové škole, ale pouze v souvislosti s jeho zkušenostmi. Možná už nemá tak rychlé nohy, jak se teď s oblibou všude píše, ale jenom o tom, tak to opravdu není. Jaromír Jágr je, a ještě dlouho bude, pokud ho nezradí zdraví, stále platným hráčem a členem v týmu, a je úplně jedno, kterého manšaftu zrovna „triko“  obléká.

Bude daleko platnějším pro tým, pro hokej globálně, jako hráč, než kdyby pověsil brusle na hřebík, a na místo toho si oblékl kravatu a postavil se na lavičku za sedící hráče na střídačce. Celý svůj život zasvětil tomu, že se rozhodl honit za kusem gumového špalku, na bruslích a s kusem klacku v ruce, po pevném skupenství vody. Přejme mu, aby mu to ještě dlouho vydrželo, aby ho opravdu nezradilo jeho zdraví, protože pevné zdraví je předpokladem, a základem zároveň, ke všemu. A to nejenom ve sportu, ale i v životě.

 

EPILOG :

… hlavně se z toho neposrat... (citace hokejové legendy Ivana Hlinky)

Autor: Ivo Panuš | úterý 26.4.2016 12:26 | karma článku: 21,92 | přečteno: 519x
  • Další články autora

Ivo Panuš

Mohla by to být naše vnučka, dcera, sestra, ale většina by jí nejraději přibila na kříž.

Zpráva o tom, že uvězněná Tereza H. v Pakistanu si podala odvolání, tak vyvolala ve všeobecném měřítku opětovnou vlnu nenávistných komentářů a vzkazů do pakistánské věznice v diskuzích zveřejněných článků jednotlivých médií.

3.4.2019 v 2:28 | Karma: 17,69 | Přečteno: 1239x | Diskuse| Společnost

Ivo Panuš

Epilog, a nebo post scriptum: „Lidé bděme!“

Poselství všem těm, kteří ještě neprocitli a stále slepě věří mystifikacím a intrikám o naší sociální politice, o vytváření důstojných podmínek pro naše občany, a že to naše milostivá vrchnost s námi myslí jen a jen dobře.

20.2.2019 v 8:34 | Karma: 14,41 | Přečteno: 271x | Společnost

Ivo Panuš

Přišel jsem o zdraví kvůli rodině, a nebo jsem přišel o všechny kvůli mému zdraví?

Na každý pád jsem "v tom" zůstal sám.Je dost možné, že jsem již tuto otázku v sobě řešil, ale ono to už všechno trvá, tak nekonečně dlouho. Slušností je dát vědět, sdělit, co se děje, a nebo co se odehrálo, případně se rozloučit.

14.2.2019 v 9:50 | Karma: 22,68 | Přečteno: 919x | Společnost

Ivo Panuš

Nervózní a vzteklej, jako sáňky v létě ...

...by měl být ten co “zapomněl“ na zpoplatněné “panelovce“ někde u Humpolce zátaras chovající se, jako trychtýř. Co Vy na to, pane ministře Ťoku? A laskavě, neházejte umíněně vinu na kamioňáky, kteří za to, že sněží opravdu nemohou.

14.12.2018 v 2:59 | Karma: 18,64 | Přečteno: 602x | Diskuse| Společnost

Ivo Panuš

Kdy natočí parodii o naší milostivé vrchnosti podle předlohy povídky V zámku a v podzámčí?

Zásadně nesouhlasím s parodií podle předlohy Harry Potter, jelikož to vzbuzuje dojem, že cílem je ještě více diferencovat naší společnost ... boháč & chuďas ... je to ve stylu "já na to mám". Celou parodii považuji za zcela nemístnou.

11.12.2018 v 3:36 | Karma: 15,12 | Přečteno: 535x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Novodobí husaři. Polsko zná podobu F-35, budou bez červeno-bílé šachovnice

4. května 2024  11:07

V polských ozbrojených silách se zakrátko opět objeví husaři. Nikoliv však jako těžká kavalérie,...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  10:54

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Prokremelští motorkáři přijeli do Brna, Foldyna se k nim přidá v Praze

4. května 2024  8:57,  aktualizováno  10:42

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Ňadra ze všech úhlů. Benátky vystavují nadčasovou a kdysi cenzurovanou krásu

4. května 2024  10:08

Jaké je jedno z nejranějších a nejtrvalejších témat v umění – a zároveň jedno z nejvíce...

  • Počet článků 236
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1040x
... žít a zůstat v životě úplně sám v samotě,to není úplně nejvhodnější a nejšťastnější,ale ne vždy o tom rozhodujeme my sami,někdy jsme dokonce bez šance postaveni tzv. před hotovou věc ... a tečka ...a toto mají zvířata geneticky v sobě zakódované,a proto žijí ve smečkách,různých společenstvech,pospolitostech a symbiózách ...... káždý z nás,bez rozdílu toho v jaké své momentální životní situaci se nachází, to má na tomto světě na určitý čas všechno pouze a jenom propůjčené ... ... ten,kdo si to již uvědomil,a i se podle toho tak již chová,přemýšlí a uvažuje,patří mu za to tedy i poděkování ... ... ten,kdo je pomalejší,tak se k tomuto prokouše...po čase také,a budiž všem tyto články návodem,slabikářem,pomůckou,příručkou  ... může nastat situace,že některé myšlenky, prezentované v článcích, v někom z Vás vyvolají nepříjemný a negativní pocit,který je označován,jako VZTAHOVAČNOST,ale mohu Vás uklidnit,protože pokud by u Vás tato situace,nastala,tak se jedná o SVĚDOMÍ...

...život mě naučil,že nejnebezpečnější a nejbezpečnější zároveň, jsou zbraně : -lidský jazyk -tužka -papír ... nakonec ne jednou jsem se stal terčem posměchů,ironických poznámek,zesměšňování a ponižování,že moje IQ a schopnost komunikovat,odpovídá tomu,že musím psát,a to nejlépe ještě do konceptu...ano,tak mě to život naučil,nestydím se za to a budu v tom i pokračovat dále,jelikož se mi to osvědčilo i z dob,když mi bylo vyhrožováno odstraněním a fyzickou likvidací,když jsem byl vystaven a stal se obětí rabování a plundrování,když jsem byl uvržen do SAMOTY,když jsem zůstal na všechno a ve všem SÁM.....ale osvědčilo se mi to i v době,kdy po tom všem,mi byl navrhut SMÍR v domnění,že bude vše ZAPOMENUTO...

P.S.  Z přetrvávajících zdravotních důvodů není moje motorika ještě úplně vpořádku, v souvislosti s vkládáním myšlenek skrz klávesnici na "papír", a tak to může někdy působit diletantsky, až komicky  :-(