O Neffově nedobrém slovu o "LGBT" (k vraždě v klubu Tepláreň)

Ad Ondřej Neff „Kasta nedotknutelných“ (Lidové noviny 17.10.2022). Pan Neff "atmosféru nenávisti", ve které ochota ke konfliktu přirozeně bují, přiživuje...

Panu Ondřeji Neffovi, doyenovi to české novinářské scény, musí LGBT ležet velmi v žaludku, že byl ochoten pronést v dnešních (17.10.2022) Lidových novinách tak nevhodný a manipulativní povzdech. U příležitosti krveprolití dvou mužů v bratislavském LGBT klubu Tepláreň (13.10.2022) si pan Neff bere k ruce středověký slovník „kasta“ a „nedotknutelní“, aby LGBT komunitu definoval. Jeho článek tak vyznívá jako neslušně míněná smuteční řeč, na které se řečník rozhodl mrtvému vyčinit a přihřát vlastní polívečku. To je nevhodné. A manipulativní. 

Manipulativní je pan Neff proto, že ústředním problémem příšerného útoku – ať už se vrah domníval sám o sobě cokoliv – není žádné „LGBT“. Ústředním problémem je ochota člověka použít svobodné chování druhého za záminku k násilí na něm. Je úplně jedno, zda svou nenávist a násilí namířím proti LGBT, svému učiteli nebo babičce. Nemám pochyb, že útočník, podobně jako pan Neff, se v osudný večer dovolával „vyššího mravního principu“. Jsem-li k násilí ochoten, pak už jen jednám podle toho, na co mám odvahu: vrah bere do ruky pušku, jiný si vezme do ruky ostrá slova, jako pan Neff: „vyšší mravní princip“ a „zrůdný“. Takto vyzbrojen táhne (v tomto případě proti "LGBT"). Obojí je výrazem téhož: ochotou ke konfliktu, ochotou k násilí. Pan Neff "atmosféru nenávisti", ve které ochota ke konfliktu přirozeně bují, v Lidovkách přiživuje a pokrytecky o pár vět dál vzdychá, zda „je ještě čas zchladit vášně“. Ach, jak nepovedené.

A úplně jiným tématem je prosazování stejnopohlavního sňatku, možností adopcí do něj apod. Právo na něj jednotlivci mají stejně tak, jako má člen manželství muže a ženy se nechat rozvést. Toto právo již existuje a vždy existovalo, „stát“ mu samozřejmě většinou ale stál a u nás nadále stojí v cestě. Rozvodům muže a ženy stál stát v cestě ještě před 100 lety. Stát je ale nástrojem svobody jednotlivce, nikoliv jeho vrchností. Je jen otázkou času, kdy politické klima bude nakloněné svobodě a osobní odpovědnosti více, než zaklínání se „morálním principem“. Pan Neff na to má jistě jiný názor a již s předstihem používá hesel jako „LGBT jsou nedotknutelní“, což se v souvislosti s nenávistným útokem v Bratislavě jeví jako úplně mimo mísu.

Toto celé se ale – pan Ondřej Neff prosím promine – nesluší diskutovat jedním dechem u příležitosti vraždy v gay klubu.

 

 

Autor: Ivo Maryška | pondělí 17.10.2022 14:51 | karma článku: 8,91 | přečteno: 543x
  • Další články autora

Ivo Maryška

Na obhajobu prof. Heleny Válkové

17.1.2020 v 7:25 | Karma: 36,01