Ukrajinci svým odhodláním poslali Putinovi vzkaz

V neděli 8. 12. 2013 se na centrálním kyjevském náměstí sešlo na milión odpůrců současné ukrajinské vlády a její snahy více se ekonomicky i politicky připoutat k Rusku Vladimíra Putina. Třetí týden nesmiřitelného a vytrvalého odporu dal jasně najevo vůli ukrajinského národa, který má staleté zkušenosti ze soužití s velkým ruským "bratrem" a který se rozhodl připojit se k Evropě.

Revoluční domoobrana se modlí před bilboardem bývalé premiérky Julie Tymošenkové.Dokoupil Ivo

Osmnáctý den protestů proti vládě se na centrálním kyjevském náměstí Majdan nezaležnosti sešlo podle odhadů opozice na milón demonstrantů. Hněv ukrajinského národa, který je v posledních letech svědkem stále větší korupce, rozkrádání státu, arogance úředníků a nedotknutelnosti oligarchů, se projevil jako nevyčerpatelný zdroj revolučního nadšení a tudíž i možných geopolitických změn. „Vítězství Ukrajiny nad Janukovyčem by byl začátek konce vlády prezidenta Putina,“ řekl shromážděnému davu bývalý gruzínský prezident Saakašvili, který v sobotu společně s předáky opozice vyzýval celý ukrajinský národ k účasti na historické manifestaci jednoty a vůle po změnách. A lidé jejich hlasy vyslyšeli. Navzdory mrazivému počasí se v neděli ve dvanáct hodin centrum Kyjeva naplnilo a opozice slavila zasloužený úspěch. Perfektní organizace, rozumné požadavky vůči vládě, bedlivé předcházení provokacím a hlídání bezpečnosti účastníků na každém kroku přinesli své ovoce: na Majdanu se sešlo snad největší shromáždění Ukrajinců v dějinách země. Toto „veče“, jak jej nazvali opoziční politici po vzoru středověkých knížecích parlamentů, dalo jasně najevo, že lidé jsou ochotni vytrvat až do vítězného konce revoluce: svržení vlády a nových parlamentních a prezidentských voleb. Tak silná je jejich touha žít normálním životem v normálním státě.
Náměstí Majdan vyslalo Vladimírovi Putinovy jasný vzkaz, že jeho sen o znovuobnovení aspoň části SSSR má vážnou trhlinu - bude v něm možná chybět po Rusku nejdůležitější člen - velká a bohatá Ukrajina, dosud nejednotná a snadně ovladatelná. Putin je ale důstojníkem KGB, jedné z nejlepších světových tajných služeb, a svých cílů na ovládnutí světa se jen tak lehce nevzdává stejně jako jeho předchůdce Lenin. A i jeho prostředky jsou s prostředky Leninovými srovnatelně tvrdé, jen modernější a sofistikovanější. Nenechme se proto ukolébat vlastním neporozuměním těmto prostředkům - na Ukrajině, která to má k nám kulturně i geopoliticky tak blízko, se dnes hraje partie i o naši budoucí svobodu. A zatímco Ukrajinci, jak sami říkají, v boji za svobodu nemají co ztratit, neboť situace v jejich zemi je již dlouho nesnesitelná, my případnou prohrou pořád ještě neco ztratit můžeme.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivo Dokoupil | pátek 13.12.2013 9:46 | karma článku: 13,30 | přečteno: 613x