Zeman prezidentem stability? Průvodce projevem

Nabízí stabilitu místo demokracie, protože to asi obyčejní lidé chtějí, ale zároveň právě jimi upřímně pohrdá. To jsou dva hlavní vzkazy, které lze vyčíst z inauguračního projevu našeho prvního národního prezidenta. Ten třetí nikterak nový vzkaz zní, že Zeman nepřipouští žádnou kritiku a jakákoliv vylhaná obvinění jsou mu milejší, než připustit nepříjemné pravdy.

Stabilizátor. Hodí se v autech, aby to za jízdy nedrncalo.

Chce stabilitu...

Posuďte sami: Na začátek Zeman znovu obviňuje své kritiky, že jen neunesli svou porážku. Ale prosím vás...  Pro kritiku Zemana existuje řada reálných důvodů a časem přibudou nové. Ale budiž, prozatím se s boží pomocí veřejnoprávní televize stále daří umlčovat kritiky poukazem na národní jednotu neboli STABILITU.

Všimli jste si, jak často se o ní mluví? Mě zaujala kariéra tohoto pojmu v okamžiku, když  Evropská unie dostala Nobelovu cenu míru za podporu míru a demokracie. Díval jsem se pak na projevy vrcholných představitelů EU a ke svému údivu jsem zjistil, že v nich není nejvyšší politickou hodnotou demokracie, ale STABILITA. Inu, pro tu se už vyplatí něco obětovat, třeba demokracii, že ano. Pro Evropu je to pozitivní protiklad k destabilizující ekonomické krizi, pro Čechy to asi má být pozitivní protiklad k destabilizující KORUPCI. Takže od teď už můžeme místo boj proti korupci říkat boj za STABILITU. Je jasné, že veřejnoprávní média naleznou řadu znaků, které spojují vojvodu Zemana s posvátnou STABILITOU. Na příklad je vysoké a otylé postavy, má hluboký hlas, velké bříško a ustupující vlasy... Zkrátka esoterika, nic věcného.

...ale podporuje deviace.

To byl druhý bod v programu vůdce národa. Bude podporovat pozitivní deviace a bojovat proti ostrovům negativní deviace. „Pozitivní deviace“ – to jsou dle něj úspěšní lidé, se kterými se chce stýkat a podporovat je. Na příklad šéf SPOZ Mynář nebo proarabský diplomat Kmoníček, kterým Zeman hned nabídl místo ve svém hradním týmu. Úspěšných lidí měl Zeman kolem sebe od začátku hodně a ti lidé budou za svou nezištnou pomoc při kampani něco chtít, takže Zemanovi asi nezbude nic jiného, než je podporovat coby devianty.

... normálem pohrdá

Snad by to mohl říct i bez té tajemné terminologie, ale Zeman se pravděpodobně snaží navázat na esoterický slovník protivládních hnutí, na které Zeman navázal i připomenutím, že není napojen na žádnou parlamentní stranu! Při poslechu Zemanovy terminologie si nelze nevzpomenout na pozitivní vlny pozitivní evoluce. Byť připusťme, že metafora ostrovů a deviace je mnohem horší.... Jenže kromě toho se nabízí i jiná otázka: Pokud úspěšní lidé jsou u nás dle Zemana deviací, jak potom nazývá normální lidi? Co jsou v jeho terminologii ti obyčejní lidé, oněch dolních deset milionů, jejichž jménem prý chce vládnout?

...a negativní deviace potírá

Snad nám v zodpovězení této otázky pomůže další deviace. Zeman chce bojovat proti „ostrovům negativní deviace“. Kdo to je? Populista Zeman klade na první místo mafie, pravděpodobně míní konkurenty mafií, které mu pomohly v návratu do politiky... Pak to jsou neonacistické bojůvky. I to lze pochopit, vždyť Zeman hledá oporu spíše bojůvek na opačné straně barikády. Nakonec Zeman posílá do pekel média. Vlastně míní „jen ta česká média, která se zabývají vymýváním mozků a mediální masáží“. Pojmosloví naznačuje, že jde zkrátka o ta média, která upozorňují na jeho lži, omyly a hulvátství.

Tím Zemanův rétorický útvar uzavírá svůj logický kruh a vrací se k výchozímu bodu, jímž je odmítání veškeré kritiky a útoky na ty, kteří jej kritizují. Těm se prezident stability věnuje i v závěreční filipice, kde útočí na „závistivé hlupáky“, tedy na ty, kteří jej kritizují jen proto, že mu závidí úspěch, krásu a vítězství ve volbách.

Bůh s námi!

Ale moment, ještě je tu závěrečné devotio. Představuje se nám jiný Zeman – „tolerantní ateista“, který se třikrát dovolává Boha. Pro korektnost dodejme, že jednou se v projevu dovolával i Masaryka, ale to je jen taková společenská konvence... Cože to chtěl Zeman po Bohu? Odvahu, moudrost a pokoru. Bůh žádá hlavně zbožnost, naději a lásku. Možná by se i tyto ctnosti hodily našemu stabilizátorovi, ale v projevu mluvil vlastně o něčem úplně jiném.... stabilita, lhaní a pohrdání. Stručně řečeno, byl-li Husák prezidentem zapomnění, pak Zeman bude prezidentem deviantní stability.

 

http://domaci.eurozpravy.cz/politika/66662-inauguracni-projev-milose-zemana-v-plnem-zneni-tri-zakladni-cile-noveho-prezidenta/

Autor: Ivo Cerman | pondělí 11.3.2013 10:03 | karma článku: 21,91 | přečteno: 940x