Půjdem spolu do Betléma.... (Fotoreportáž)

Na palestinská území? Zkusil jsem se tam podívat. Zajímalo mě hlavně, jak se v dnešním Betlémě žije. Je to tak, jak to líčí zprávy? Je tam bída utrpení? Ve skutečnosti je Betlém turistické město, připravené na cizince. Lidé tu žijí vcelku v klidu. Najdete tu všechny známé historické památky, ale i trochu mírové propagandy. Jde o to, co hledáte. Samozřejmě, izraelským Židům je tam vstup zakázán, stejně jako do Ramalláhu. U nás se o tom moc nemluví, ale takové poměry umožnily mírové dohody z Oslo. Blízký východ judenrein. Vidíte-li všude v Betlémě sošky a sochy Ježíše, jenž byl taky Žid, napadá člověka leccos. Izrael je sice u nás líčen jako tyran, který brutálně ovládá Palestince a ničí palestinská území, ale realita je jiná. C´est la vie. Teď už trochu vánoční téma - betlémy v Betlémě.

Betlémy...

prodávají se škoro všude. Jsou vyřezávané z olivového dřeva a brzy zjistíte, že mají několik málo stáel se opakujících vzorů. Ale vypadají pěkně.

Centrum míru

...je na hlavním náměstí v Betlémě a nás hochy z východního bloku určitě zaujme svou působivou normalizační estetikou. Mírové holubice, pěst dělnické třídy, všechno tam je. Připomínalo mi kulturní dům v mé rodné vesnici.

Tady je výstavka propagandistické literatury pro cizince (samozřejmě o míru, ale je to takový ten mír, za který je třeba bojovat, mír proti Izraeli).

A zase mír, tentokrát ve výzdobě restaurace v Mírovém centru.

Čech ocení pivo...

Palestinci jsou jedni z mála, možná jediní Arabové, kteří vaří vlastní pivo. Taybeh prý vyvinuli pivovarníci z Bavorska (tak jsem to slyšel) a nechutná špatně. Fakt dobrý.

Ulice Betléma

Ve srovnání s jinými arabskými národy nejsou Palestinci nám Evropanům tak cizí, jsou vcelku sekularizovaní, vcelku otevření. Ve světle zpráv to asi zní divně, ale není to země náboženských fanatiků. Samozřejmě je to jiné podnebí, značně se liší, ale obyčejní lidé, které potkáváte, jsou prostě docela obyčejní.

Ulice v Betlémě vyzdobená vlajkami, Ne že by tu sídlila velyslanectví, nebo to sledovalo nějaké politické cíle. Vlajky se tu jednoduše prodávají. Každý turista tu najde tu svou.

Na závěr Santa Claus

- ale tenhle je z Ramalláhu. Tam je výzdoba značně jiná. Není to turistické město, na cizince tam prakticky nenarazíte. Ale lidé tam jsou přátelští. No, propaganda tam není mírová. V ulicích jsou spíš plakáty s tvářemi uvězněných teroristů (= "političtí vězni"). A najde se tu i takovýto kuriozní obrázek Santa Clause.

Autor: Ivo Cerman | pondělí 24.12.2012 10:01 | karma článku: 16,03 | přečteno: 1209x