Program ČSSD? Všichni musí být závislí na státu

Sobotní zprávy ze sjezdu ČSSD zapůsobily jako studená sprcha. Co pro nás chystají? Vysoké daně pro všechny, školní vyučování až od 9 hodin a absurdní obvinění, že lidé, kteří se chtějí uživit sami coby živnostníci, jsou vlastně paraziti. Nejsou paraziti spíše ti, kteří dlouhodobě nepracují, nehledají práci, živí se ze sociálních dávek a z vysokého počtu dětí? Z hlediska demagogů v čele ČSSD asi ne, protože takoví lidé budou volit stranu, která jim dlouhodobý parazitismus ráda zajistí. Zapomínají na lekce prvorepublikového sociálního demokrata Josefa Macka?

ČSSD

Je to v podstatě stále stejná sociální politika, akorát že teď už se za ni předáci strany nestydí: Vyrábět si voliče tím, že se lidem zabrání, aby se o sebe postarali sami, a učinit z občanů nesamostatné klienty sociálního státu. Vzniká tím začarovaný kruh.

Ale z čeho se bude klientům sociálního státu pořád rozdávat? Současné vedení strany zřejmě zapomíná na moudrá slova prvorepublikového sociálního demokrata Josefa Macka. Jeho zásada zněla, že sociální rovnost znamená přerozdělovat bohatství a ne chudobu. Nicméně bohatství musí nejprve někdo vytvořit. A nebylo by na škodu připomenout i jinou zásadu: Že sociální spravedlnost spočívá v rovnosti šancí a pobídek. Nejde jen o to, všem brát, aby na tom byli všichni stejně špatně. Jde také o to, aby lidé měli nějakou motivaci k tomu, aby se snažili. Když se všem všechno sebere a nikdo nebude vyčnívat, bude to přesně tak, jak to Josef Macek nechtěl. Dosáhneme rovnosti v mizérii.

Nové vedení ČSSD (13. sjezd ČSSD Ostrava):

"Vytvoření týmu, který přivede sociální demokracii k vítězství." Kam přivedou tuhle zemi už Sobotka neříká....

http://www.cssd.cz/ke-stazeni/videogalerie/video-novinky/37-sjezd-cssd-zaverecna-tk-cssd-nove-vedeni/

O spravedlnosti jsme psali v posledním čísle Dějin a současnosti... Podívejte se na to!

"Lidé nejsou bozi" Spravedlivá společnost a stát (ĎaS 2013/2)

 

 

Autor: Ivo Cerman | neděle 17.3.2013 11:37 | karma článku: 32,28 | přečteno: 1114x