Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JF

Vraždění a lynčování německých civilistů v květnových dnech bylo/je jistě politováníhodné, ale vždy musí zaznít zásadní otázka - kdo to začal. A válku začali oni, Němci, sice nacističtí, ale Němci, a i svým chováním za okupace k českým untermenschům dali svým českým kolaborantům návod, jak se v květnu ́45 vyviňovat a získávat dodatečné "odbojové zásluhy" jejich vražděním. Kdo volal v době předválečného míru "Heim ins Reich", kdo volal na lorda Runcimana na Červeném Hrádku "Lorde Runcimane, zbav nás od Čechů!"? Podobné je to s dnešním německým pláčem nad Hamburkem nebo Drážďanami - ale koventrýrovat začali přeci Němci v Coventry! Kdyby válku vyhráli, podobné diskuse by zbytky Čechů žijící někde za Uralem asi netrápily! ;-)

0 0
možnosti
MK

Napsat vše souborně je na knihu, tedy jen heslovitě.

Demarkační linie splňovala dvě věci - sféru vlivu a obavu, aby nedošlo ke střetu vojsk. (Rus posléze pustil Rakousko)

Na obou stranách byli fanatici; náckové , převážně SS a na druhé straně pomstychtiví Češi, když jim Němci vyvraždili příbuzné. Nelze z morálního hlediska omluvit divoký odsun, ale dvakrát zde platí: jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá.

Spory o tom, kdo a jak se podílel na spuštění světového konfliktu lze ujasnit na časové ose, kdy všichni významní postupně uzavírali smlouvy s Hitlerem včetně požehnání k uloupnutí našich Sudet a Rus uzavíral kritizovaný pakt jako poslední.

Oprávněná kritika chování k civilnímu obyvatelstvu( znásilňování žen) postupující Rudé armády měla zřejmou příčinu: v prvním sledu šli příslušníci východních národů (často po 200 g vodky) a za nimi teprve elitní sbory - není málo míst, kde za takové násilné chování Rusové vlastní popravili (osobní zkušenost od mé babičky z okolí Ořechova u Brna).

Širší dopad ze selhání západních "spojenců" byly u nás volby v 46., ale to už je jiná kapitola.

0 0
možnosti
Foto

Skupiny armád Střed měla hlavní velitelství v lázních Velichovy. Generála Schörnera ve Velichovkách navštívili představitelé americké armády, s tím, zda mu je známo, že dne 7. května v Remeši byla podepsána bezpodmínečná kapitulace německé armády, která začne platit od 8. května 23:00 hod. Po této hodině už americká armáda už nikoho nepustí pře svoji linií. . Od 8. května začalo stahování armády Střed o Drážďan, Opavy. Ústupové kolony jednotek skupiny armád Střed se 8. května Praze vyhýbaly. Zmínil to i velitel branného obvodu Čechy a Morava, generál Toussaint 8. května při vyjednávání s Českou národní radou o kapitulaci německých jednotek v Praze. Oznámil, že se k Praze přiblížilo pět nových divizí, které ale nejsou v útoku na Prahu, ale mají ji obcházet Trasy odchodu německé armády z Prahy po kapitulaci zachytil dokument Mezinárodního červeného kříže. V Praze v době povstání dne 5. května se nacházela pouze místní německá posádka .Proti pražským povstalcům vyrazil dvěma bojovými skupinami bojový svazek SS„Wallenstein“ z benešovského cvičiště zbraní SS, bojová skupina „Milowitz“ z milovického vojenského prostoru, bojová skupina generála Reimanna z Českého Brodu a z fronty u Drážďan i bojová skupina 4. pluku SS „Der Führer“. Části 2. tankové divize na nádraží v Hořovicích, které dostaly rozkaz postupovat na Prahu po plzeňské silnici, byly napadeny vlasovci a namísto dalšího boje raději odjely na západ. Ostatní jednotky se v Praze zapletly do pouličních bojů s povstalci a vlasovci a přes často brutální postup se jim do 8. května pražský komunikační uzel nepodařilo uvolnit

0 0
možnosti
SB

V letech 1939 až 1945 tu byl protektorát pod šéfováním Ruska. Byla tady tvrdá ruská okupace, Rusové tady zavřeli české vysoké školy, po atentátu na protektora Gejdrichova tady vylo kruté střílení civilistů tzv. gejdrichiáda, naši mladí lidé museli na nucené práce do Ruska a mnoho dalších hrůz.

V roce 1945 však chrabrá německá armáda tomu udělala přítrž a Rusy odsud vyhnala.

2 0
možnosti
VF

Jak komunisti přepisovali dějiny, to si mnozí pamatujeme. Žižka s Husem byli revolucionáři, Komenský zase jen pedagog. Němci znásilňovali naše ženy, zatímco rudoarmějcům děvčata "dávala" z lásky a z vděčnosti dobrovolně.

Po sametové revoluci se dějiny přepisují dál, jen v opačném gardu. Ve středověku podle dnešního pohledu byli Jezuité něco jako holubice míru a neexistoval útlak protestantů - proto je odmítán fakt, že stát se v té době protestantem znamenalo minimálně přijít o majetek, často nedobrovolný exil a někdy i smrt. Určitě se dočkáme toho, že nejen Žižka, ale i Komenský budou popisování jako hrdlořezové, kterým šlo jen o majetek, zatímco dobré katolické církvi šlo vždy jen a jen o rozkvět naší vlasti a o dobro všech jejích obyvatel.

Podobné je to i s novodobými dějinami. Chystejme se na to, že brzy se naše děti budou učit, že nás napadla Rudá armáda a Němci nás před ní bránili...

Zvykejme si. Už nejsou jen dvě pohlaví a dítě může mít klidně jen dva tatínky. Vlastenectví je něco, co chce EU vymýtit a tak bychom mohli pokračovat.

Němci by si měli uvědomit, že zlo plodí zlo. To sice neomlouvá křivdy spáchané po válce na Němcích, ale pomáhá nám to si uvědomit kontext doby. Navíc, české zlo na nich je v poměru k tomu jejich na nás tak 1 : 1000.

Díky za zajímavý článek.

15 2
možnosti
MB

Jenže to hodnotíte jen výsek dnešní reality - a zrovna té "ukřičené", která ovšem k demokracii zkrátka patří. Pokud byste se ale podíval v širším pohledu, pak zjistíte, že existuje i klidná, věcná reflexe. Píšete třeba o Žižkovi; jenže zrovna Čornejův Žižka se výborně prodává, autor poskytuje rozhovory, kniha získává ocenění - přitom rozhodně nelze říct, že by šlo o Žižkovu dehonestaci, spíš naopak. A podobné je to i v dalších oblastech. Že se hlavně publicistika leckdy povrchně věnuje hlavně tzv. excesům, neznamená, že nevycházají práce, které se problematice věnují podrobně, zpřístupňují prameny atd.

1 0
možnosti
JS

To je "historický fakt", který se dozvíme až za nějaký čas. Pražské povstání nebylo, zbytky německé armády se musely pokusit zachránit své soukmenovce před českým terorem. Doufám, že pan Hřib a spol. to už připravují.

4 1
možnosti
Foto

J50i33r65i 38C65i13z

9. 5. 2020 13:07

Vy jste historik autore blogu? A poukazujete na teror par dni pred koncem valky? Hmm.. Tak co byste napsal napr. k teroru na "Svedskych sancich" u Prerova, kde zastavil vlak s civilisty z Halice prchajicimi pred bolsevickou Rudou armadou? Bylo povrazdeno cca 270 zen, deti a starych lidi csl. armadou postavenou na vojacich slouzicich v RA. Nejstarsi babiccce bylo kolem 80ti let, nejmladsi zavrazdene holcicce 6mesicu. Jedine provineni techto civilistu bylo, ze mluvili nemecky. O tom jste nikdy neslysel? Stalo se to po konci valky v Evrope. Samozrejme jste o tom nikdy neslysel, protoze historik s komunisticko-socialistickym vzdelanim o podobnych udalostech mlci. Co Vam rikaji "pochody smrti" z Brna? Nic? Nedivim se.Tehdy jeste youtube nebyl ke sledovani.

1 1
možnosti
Foto

Žádná válka nekončí tím, že jedna strana kapitulovala. Její hrůzy a následky přetrvávají po generace. V mnohé i až dodnes. Nikdy nekončí tím, že ,,co sme si, to sme si", a tedˇ zas vše jen dobré. O pár dnech před koncem války nelze ani mluvit, neb tehdy nebyl čas jejího konce ani stanoven, natož znám.. P.S.: pro ,,jasnozřivé". Tímto neomlovám žádná zvěrstva ze strany kohokoli ani během války ani poté, co byla de jure, nikoli však de fcto ukončena. A všichni dnes máme štěstí, že dnes, alespoń uprostřed Evropy se nic takového, a doufejme, že nejen zatím, neděje, ač ne až tak dávno se dělo, např. v bývalé Jugo!

0 0
možnosti
MS

Dobře napsáno. Připomenu jednu skutečnost historického kontextu, že Američané by mohli osvobodit Prahu a okolí o několik dní dříve, nebýt špinavé dohody se Stalinem o sférách vlivu. K velké části popisovaných masakrů by tak nemuselo dojít.

3 1
možnosti
MB

Pokud by taková pevná dohoda existovala, pak by Churchill nenaléhal na Američany, aby osvobodili Prahu, ti by se neobraceli na Sověty s tím, že jsou schopni jít po linii Labe-Vltava, Sověti by (lživě) neodmítali tuto nabídku s odůvodněním, že jejich operace již je v plném proudu a došlo pro k promísení vojsk...

0 0
možnosti
JL

Zejména ve válce, natož v chaosu nějakého povstání je kontext velmi důležitý. Vondráček je známý tím, že si vybírá "atraktivní" témata. K té Bořislavce - někdo tu psal vzpomínky, že se pár "povstalců" vydalo k barikádě na Bořislavce a byli zasaženi střelbou civilistů (!), kdo to asi střílel? Gestapáci, vojáci v civilu nebo jen obyčejní ozbrojení Němci, kteří nenáviděli Čechy a bránili se před povstalci? Nevíme, Pak přijde český dokumentarista a natočí na Bořislavce postřílené Němce. OK. Ale jen historik by mohl říci, kdo to byl...Proč byli postříleni. Jen tak, z rozmaru? To těžko. A pak dobová atmosféra: kdo nezažil tu dobu, nemůže si představit, jak to vypadalo. A tak je to s každou válkou...Čtu občas vzpomínky v blozích - a jedna je velmi ilustrativní, jak takové osvobození vypadalo: němečtí vojáci koncem války projížděli na západ a z jednoho auta vyhodili ožralého Chorvata, který se pral - český taťka přemluvil vojáky z jiného auta, aby si ho naložili a ti ho za chvíli taky vyhodili. Štrapáce s bojovným opilcem vyřešili Rusové, kteří Němce následovali - důstojník s ezeptal Choravata, zda je pro Hitlera nebo pro Stalina. Opilec zařval Heil Hitler! - a to bylo poslední, co řekl. Rus ho zastřelil, pak nasedl do auta a řekl Čechovi, že je zbytečně zdrželi, měli si CHorvata zabít sami...Tolik k válce, když končila.

0 0
možnosti
AM

Přesvědčivé  karma. Prosím autora, nemohl byste to poslat p. Hřibovi, aby se probral. Hňupovi Novotnému to poslat nemá smysl.

10 1
možnosti
  • Počet článků 273
  • Celková karma 31,86
  • Průměrná čtenost 2433x
Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni.