Politizace Olympijských her?

MOV poukázal na to, že izraelští pozůstalí hry politizují. Zároveň ale údajně tvrdili, že členové arabských delegací by z pietní vzpomínky odešli. Zdá se, že politizace tu tedy už je. Olympijské hry jsou využívány k útokům proti Izraeli už dlouho.

Na OH v Aténách roku 2004 odmítl íránský judista Arash Miresmaeili nastoupit proti izraelskému judistovi. Šlo o jednoznačně politické gesto, které bylo učiněno vstříc íránskému režimu. Judista byl sice na hrách potrestán, ale Írán jako účastník nikoli. Doma byl Miresmaelli oslavován jako hrdina a také levicové skupiny v Evropě o něm přinesly spoustu oslavných slov, kde byl označován za „skutečně čestného sportovce“.

Pojetí cti i sportu na Olympijských hrách už je pokřiveno. Veřejné připomenutí izraelských obětí masakru na Olympijských hrách před 40 lety může aspoň trochu zlepšit situaci.

PETICE

http://www.change.org/petitions/international-olympic-committee-minute-of-silence-at-the-2012-london-olympics

 

Although I have trained for months and am in shape, I refused to face my Israeli rival in sympathy with the oppressed Palestinian people . . . I am not upset about the decision I have made.

Arash Miresmaeli
- A truly honourable sportsman

Autor: Ivo Cerman | středa 25.7.2012 13:00 | karma článku: 16,45 | přečteno: 997x