Petice historiků z Ústavu pro studium totalitních režimů

Zveřejňuji ji zde v plném znění. Až dosud byla situace v ÚSTR líčena převážně z pohledu nové Rady ÚSTR a nové ředitelky paní Foglové, zde je názor druhé strany. Mám na mysli odborné badatele ústavu, kteří byli dosud v pozici, kdy se jednalo "o nich, bez nich". Mimochodem, na údajně odborném semináři o práci ÚSTR, který 8.4. pořádali Zaorálek a Jelínek na půdě parlamentu ČR také nebyl přizván nikdo z odborných pracovníků ÚSTR. Konečně je nutno vysvětlit, že autoři petice sbírali podpisy kolegů historiků z ÚSTR, nešlo o veřejnou petici. Sběr podpisů byl ukončen dnes ráno a poté byl text prohlášení poskytnut médiím. 

 

Prohlášení zaměstnanců Odboru zkoumání totalitních režimů, tzn. výzkumné části Ústavu pro studium totalitních režimů. Toto prohlášení bylo nabídnuto k podpisu také Edičnímu odboru, který má na starosti realizaci výstupů ústavu.

Prohlášení nezakládá žádnou platformu a neposkytuje petentům žádný mandát nad rámec textu v příloze. Veškerá další vyjádření je proto nutné pojímat jako osobní, nikoli kolektivní názory.

PROHLÁŠENÍ

Ohrazujeme se vůči tomu, jakým způsobem je ředitelkou ÚSTR a  radou ústavu v médiích prezentována naše práce. Nesouhlasíme s paušalizovaným tvrzením o „ideologičnosti“ našich pracovních výstupů a jejich údajné politické motivovanosti. Jako stejně zjednodušující a dehonestující vnímáme tvrzení o údajné „politizaci“ ÚSTR, které staví nové vedení do role „depolitizátorů“.

Shodujeme se v tom, že naše činnost nikdy nebyla vystavena mediálním a politickým tlakům tak, jako v posledních týdnech. Naše konkrétní výstupy nikdo neovlivňoval a vznikaly v atmosféře svobodného a pluralitního bádání.

Ohrazujeme se též vůči údajné nedostatečnosti vědeckých standardů naší práce. Recenzní řízení a oponentury, po nichž nové vedení volá, patří k běžným standardům vědecké činnosti ÚSTR. Obdobné soudy by měly být pronášeny pouze na základě profesionálně provedené evaluace, kterou v této situaci uvítáme.

Současná situace v ÚSTR je napjatá, vládne zde nejistota a obavy z nepředvídatelných kroků. Nové vedení se zatím zejména vzhledem k výše dotčeným skutečnostem nemůže těšit naší důvěře.

Autor: Ivo Cerman | středa 1.5.2013 14:15 | karma článku: 28,95 | přečteno: 1133x