Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jenom to ne, ale bohužel už jsme se přidali, i když z toho máme mezinárodní ostudu.

0 0
možnosti
JF

Aktivistické hlavy dunící prázdnem jsou nejaktivější, bo nemají žádné pochyby o své "pravdě". :-(

5 0
možnosti
PS

P70a95v97e16l 26S18i79t72a66ř

17. 6. 2020 13:59

Žádné pomníky nebourat!!! Vznikly v určité době za určitých okolností, kdy se na obecné věci nahlíželo v kontextu doby, ve které vznikly. A my nejsme oprávněni hodnotit pohnutky či motivace lidí k činům v dané době. Nežili jsme tam a nemáme životní zkušenost, kterou měli oni. Pomníky připomínají velké činy velkých lidí v těžkých dobách většinou. Nemáme právo je soudit ve stylu "po bitvě je každý generál". Je potřeba si tyto lidi a jejich činy připomínat a pokud se z našeho pohledu ukážou jako kontroverzní, tak je potřeba si je připomínat 2x více. Protože každý člověk se může zmýlit, ale jen opravdový b.b.c své chyby opakuje. Samozřejmě nemluvím o Hitlerovi apod. Ten by pomník opravdu mít neměl.

3 1
možnosti
MS

Vaše poslední dvě věty jsou právě ten problém. Všichni cítíme, že pomníky Hitlera, či Stalina prostě ne. A co takový král Leopold II? Ten byl hajzlík i na svojí dobu a pořád má sochu. Podle mě je to ostuda. A někdo jiný to tak může cítit i u dalších osobností. Problém je složitější než se nám může zdát. Zaujala mě myšlenka Ivy Pekárkové, že je pořád lepší, když si rozvášněný dav zchladí žáhu na soše, než při rabování apod. Prostě to není černobílé....

0 0
možnosti
JB

Jste historik, zřejmě jsou Habsburkové Vaší doménou, takže mne možná opravíte. Podle Wikipedie "Marie Terezie represe zmírnila; dekretem z roku 1749 nařizovala vypovídání dopadených Cikánů ze země, při návratu mrskání a ocejchování, trest smrti byl až za třetí návrat, přičemž v Moravském markrabství bylo od roku 1751 zmrskání stanoveno už při prvním dopadení. Císařské výnosy zmocnily jednotlivé země, aby krajským hejtmanům umožnily s pomocí vojska a místního obyvatelstva provádět tzv. vizitace, tedy prohledávat těžko přístupné oblasti a vyhledávat v nich Cikány."

Pokud je tedy tvrzení Wikipedie pravdivé, tak podle mého názoru ten pomník nebude mít šanci. Veškeré osvícenství, vše dobré, co Marie Terezie pro Čechy, Moravu a Slezsko učinila bude zapomenuto a zbude jen "rasizmus". Řekl bych, že "noví svazáci" už čekají, až budeme mít konečně svou krásnou rasistickou kauzu.

A podle mého názoru by Marie Terezie u nás pomník rozhodně mít měla.R^

4 0
možnosti
EH

Jestli má vůbec smysl stavět pomníky lidem... Vždycky je to z jednoho úhlu pohledu hrdina, z druhého padouch. Při každé změně režimu se pak sochy uklízejí nebo rovnou ničí.

Hm, takže jsou demokratické režimy teď v procesu změny? Ale na co, vládu ulice? Na vládu ublížených minorit? Režimy, kde menšina (národnostní, náboženská, rasová) diktuje většině, se rychle přejí.

0 0
možnosti
  • Počet článků 273
  • Celková karma 31,86
  • Průměrná čtenost 2433x
Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni.