Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TT

Velmi důležitý článek! R^R^

Nicméně připojím tady poznámečku o tom, na co jsem kliknul pod "Českým centrem v Mnichově" které spadá pod generální konzulát tamtéž. No, jak jsem zvyklý, jsem hned přepnul do němčiny, ale naprosto nezávisle na tom jsem poté procházel stránky, které připomínají web řekněme z přelomu tisíciletí, k tomu ještě nějaké firmy nebo organizace těsně před bankrotem. Až bych řekl, že je to prostě ostuda. A to je taky jedna z věcí, jak se ČR prezentuje. :-P

1 0
možnosti
Foto

Text autora mne donutil, abych se na ten „dokument“ podíval. Asi tak po patnácti minutách, kdy jsem si už opravdu nebyl jistý, kdo koho a kde vraždí, jsem přestal. Dělám to u soudobých českých „dokumentů“ často. Většinou se soustřeďují na osobnost a snahu autora něco zjistit, mnohdy velice amatérsky. V podstatě mají tito „autoři“ potíž zasadit fakta do souvislostí a nejasné vysvětlit a tím diváka i poučit. Možná, že se o to ani nesnaží, raději ho uvrhnou v informační zmatek. Takže po shlédnutí takového „díla“ je nutno, pokud jeden má zájem, si raději obstarat chybějící informace někde jinde. Negativním jevem takovýchto produktů je, že divák si může vyložit předložená fakta podle svého gusta. A tím je otevřena i cesta pro případné zneužití.

4 0
možnosti
Foto

Masakr na Bořislavce natáčel pan Chmelíček, nejprve z okna svého bytu. Gardisté na něm vedou Němce Kladenskou ulicí na Bořislavce, stavějí je k příkopu a střílejí. Celkem zhruba 40 civilistů Němců. Mrtvím přejížděli hlav

lUnikátní (a opravdu drastické!) záběry z těchto dnů natočil Jiří Chmelíček, jeho rodina je zveřejnila až po roce 1989.

0 1
možnosti
MB

Tady jde asi o to, že studebaker, který mrtvé přejíždí, patřil Rudé armádě (z amerických dodávek) - a není jasné ani to, kdo přímo střílel. Ovšem v dokumentu to Tomáš Staněk říká, že pochybnosti o původci masakru trvají.

0 0
možnosti
OF

Němci by měli přestat házet vinu na "nacisty", rozhodně ne všichni všichni Němci, kteří se za války provinili, byli nacisté, Češi a Poláci by zase měli přiznat svoji vinu za nelidský a nesmyslný odsun Němců po válce. Zabíjení po česku mělo být jasně dáno do souvislosti s pražským povstáním. Němci byl určitě zblblí nacistickou ideologií,

na druhé straně Beneš zase štval národ proti Němcům, situace v Polsku po válce

se nejvíce blížila divokému západu nebo Chicagu za prohibice. Ačkoli Zabíjení po česku čerpá ze skutečných událostí, nemyslím si ,že by celý český národ byl až tak krvežíznivý a zfanatizovaný, v Polsku to bylo horší. A německá okupace byla nejhorší.Uvedení podobných filmů by mělo být vždy provázené odbornou a objektivní diskusí, nejlépe za účastí obou stran, jinak si každý z filmu vezme jen co se mu hodí.

A to se asi stalo.Ale kovbojku bych z toho nedělal.;-D

4 3
možnosti
JT

J61i18r27i 23T69i43c91h81y

13. 5. 2020 16:44

A zase se tu objevil historik, ktery by chtel davat rovnitko mezi pocinanimi Cechu v dusledku zverstev nacismu a temi skutecnymi nacistickymi zverstvy.

2 0
možnosti
JV

J15i97r90i 91V29r27a26b67e33c

13. 5. 2020 14:02

Pravda holt bolí :-(Mnoho zde žije jen s tou komunistickou lží .

4 8
možnosti
MB

M26i16l19a70n 48B68í60l18e74k

13. 5. 2020 13:00

No, trochu si nedovedu představit, jak by ČT mohla odmítnout prodat/poskytnout dokument německé straně; takže ano, v dokumentu byly chyby, ale ty podle mě těžko mohly být důvodem pro zákaz šíření (to by bylo podle mě nakonec kontraproduktivní - humbuk by byl ještě daleko větší:-)). Němci si (aspoň ta seriozní média) asi měli zjistit před uveřejněním, zda je vše v dokumentu podáno korektně...Jiná věc je ono promítání v Mnichově, tam bylo české centrum spolupořadatelem, takže upozornění na omyly/nejasnosti by bylo na místě.

Ohledně reakcí na internetu - to je spíš úsměvný argument, u nás to přece v žádném případě není lepší, jen z opačné strany. A jestliže Erika Steinbachová podala "dotaz vládě, zda kancléřka, nebo ministr zahraničí někdy položily věnec na masové hroby Němců u našich východních sousedů", pak v tom nevidím nic tak špatného, protože masových poprav se zkrátka česká strana dopouštěla...

Je škoda, že Vondráčkův dokument nebyl zpracován lépe; svým způsobem uškodil i práci historiků, kteří se snaží onu dobu podat komplexněji, nesoustředit se jen na excesy (aniž by nějak šetřili českou stranu, kde v povědomí veřejnosti pořád vládne dost "bájí a pověstí":-)).

1 1
možnosti
MB

M10i89l75a51n 12B92í19l31e61k

13. 5. 2020 16:46

Podíval jsem se na začátek dokumentu znovu a trochu mírním výtky. Zazní tam totiž jasná slova Tomáše Staňka ohledně Bořislavky, že to je "akce, o níž doposud není jasné, do jaké míry na ní participovaly sovětští vojáci, do jaké míry příslušníci českých dobrovolnických ozbrojených organizací".

0 0
možnosti
JL

OK, kdyby náckové nepovraždili miliony lidí a nepoužívali metody mučení a vraždění, které i u nás používali, nikdo by jim nezkřivil vlas asi by jen dostali kopanec do zadku, když by byli posíláni zpátky do Říše...Ten upálený Němec byl, jak říkají informace, asi jeden - v Praze. Kolik upálili němečtí vojáci předtím lidí? Nejen Slovanů, klidně masakrovali i Francouze nebo Italy. Byla to vražedná verbež a dostali, co zasloužili.

14 1
možnosti
Foto

Těch Němců upálených v Praze bylo víc. Měli jsme ve škole na besedě soudruha majora StB, který se nám chlubil, jak v Praze, co by dělník ČKD, věšeli na kandelábr Němce a ještě pod ním zapálili oheň. Vyprávěl, jak dlouho trvá, než se člověk oběsí. Teta bydlící v Praze, Holešovicích vyprávěla co se v Praze dělo, jak na lampách viseli zuhelnatělé mrtvoly. Naše válečné zločiny lze podle vás omluvit, když oni, tak i my můžeme dělat stejné. Co jsme za společnost, která vyznává a ospravedlňuje násilích na nevinných civilních osobách.

6 14
možnosti
Foto

To, že Češi po válce, po kapitulaci, stříleli úmyslně německé civilisty na ulici je historický fakt. Stejně tak, že jsme po válce věšeli na kandelábry Němcem a ještě jsme pod nimi zapálili oheň je také fakt. To, že jsme zabíjeli nemluvňata jenom proto, že se narodili německé ženě je také fakt. Stejně tak, že jsme stříleli i děti a to jenom proto, že byly Němci a šly trhat jablka. Také jsme je označili stejně, jak to oni dělali Židům a stejně tak jsme jim zakázali poslech rádia, návštěvy divadel kin. Sportem a samozřejmostí bylo znásilňování německých žen. Němci si své zločiny přiznali. my stále nejme schopni si to přiznat.

4 16
možnosti
JS

Máte pochopitelně pravdu. To že Češi umírali v koncentrácích, německé paničky se s potěšením dívaly na popravy v Kaunicových kolejích atd. je výmysl komunistické propagandy.

9 1
možnosti
EH

Každý národ je rád, když může ukázat na druhého, že taky "bije černochy".

Tak se nedivím, že je v Německu populární, když ukazuje "antinacismus".

Nicméně pokud nemáme problém vinit Rusy z okupace 69, vinit Číňany za COVID, vinit Poláky z dopravních nehod, proč by Němci neměli vinit všechny Čechy z nehumánního jednání po válce?

1 0
možnosti
Foto

Obyvatelstvo v Čechách mělo během celé válkvyráběli ochotně a pilně zbraně a munici pro Němce. Za dobrou práci jim Heydrich zvýšil příděl potravinových lístku a dostali víc poukazů do lázní a na dovolenou. Za celou dobu protektorátu v továrnách vyrábějící zbraně pro říši nedošlo k žádným výrazným sabotážím. To je také lež ???

3 10
možnosti
JV

J40i42r81i 78V39r19a61b25e50c

13. 5. 2020 13:58

A byli za kvalitu a rychlost Češi od Němců chválení a dostávali prémie ( jídlo)

1 0
možnosti
  • Počet článků 273
  • Celková karma 31,86
  • Průměrná čtenost 2433x
Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni.