Dnešní útok na pásmo Gazy není bezdůvodný

Dříve než naše televize a noviny začnou tvrdit čtenářům, že dnešní útok na pásmo Gazy byl nevyprovokovaný, zaměřený na nevinné civilisty a že se „Palestinci“ jen brání, chtěl bych připomenout, co k němu vedlo. Pokud jste o tom neslyšeli, dnes ráno provedlo izraelské letectvo rozsáhlejší nálet na pašerácké tunely a výcvikové tábory teroristických skupin v pásmu Gazy. Dalším cílem byla dílna, kde se vyráběly zbraně.

Dům zničený v sobotu při raketovým útoku na Netivot. ynetnews

Prehistorii zná asi každý, kdo trochu sleduje zprávy z Izraele. I po operaci Lité olovo se pravidelně opakují raketové útoky z pásma Gazy na izraelská města a vesnice v blízkém okolí. Po pádu Kaddáfího režimu v Libyi začaly být tyto útoky nebezpečnější, protože teroristé dostali do rukou rakety Grad s delším dostřelem. To se projevilo hlavně při překvapivém útoku v říjnu 2011, kdy rakety zasáhly i města, která nebyla chráněná obranným systémem Iron Dome. Izrael provedl letecké útoky na teroristické jednotky a naše média o tom informovala jako o nevyprovokovaném izraelském útoku, proti kterému se Palestinci následně jen bránili.

Logika teroru, logika médií

Stojí za zmínku, že v našich médiích se nikdy nespecifikuje, které palestinské skupiny útoky provádějí. Místo toho se vždy mluví obecně o „Palestincích“, což vzbuzuje dojem, že jde o nerovný zápas neozbrojeného národa proti ozbrojené izraelské armádě. Odvrácená strana tohoto propagandistického triku je, že veřejnost pokládá všechny Palestince za teroristy, což ale nevadí teroristům, ani českým médiím. V reálu podnikají útoky hlavně menší skupinky jako je Islámský džihád, jehož členstvo se odhaduje na 10 000 lidí.

Zpět ke kontextu. Tyto raketové útoky se opakují zhruba jednou za měsíc, zpravidla v sobotu. Proč v sobotu? V Izraeli je pátek odpoledne a sobota dobou odpočinku, kdy nefunguje veřejná doprava, ani státní instituce. Další „výhoda“ je v tom, že lidé jsou doma a případný zásah může zabít celou rodinu. Zkrátka jde o to, dát izraelským civilistům najevo, že je nenechají na pokoji ani v den klidu a nerespektují ho. Nezapomínejme, že slovo teror je odvozeno od francouzského výrazu pro hrůzu „terreur“. Při teroristickém útoku jde i o zastrašení protivníka.

Ze stejného důvodu střílejí teroristé rakety v noci, kdy lidé spí, ráno, když jdou do práce a vezou děti do školy a poté pozdě odpoledne, kdy se z práce vracejí. Podívejte se na časy raketových útoků a uvidíte, že to tyhle tři okamžiky jsou nejoblíbenější. Kdo by se zajímal o izraelské oběti, zjistil by, že jsou mezi nimi děti zabité, když šly s babičkou do školky, nebo důchodce zabitý, když se vracel z nákupu a další. Je to výsledek načasování raketových útoků.

Momentální přestřelka

…má krátkou prehistorii v raketových útocích, které byly podniknuty 31.8. na Sderot a další místa v pohraničí. Obranný systém Iron Dome nějak selhal a rakety zasáhly domy ve Sderotu a dvě továrny. Následně byly z Gazy vypalovány i rakety Grad, což vedlo k rozmístění baterií systému Iron Dome v blízkosti Tel Avivu a Ejlátu. Je to obranný systém, který likviduje dopadající rakety. Bezabíjí nevinné Palestince.

Ve středu 5.9. zasáhlo izraelské letectvo auto s teroristy, kteří jeli k hranici provést další raketový útok. Tři z nich zamřeli. Pár hodin na to, ve čtvrtek ráno, objevila izraelská armáda teroristy, kteří se snažili umístit bombu k bezpečnostnímu plotu na hranici pásma Gazy. Zahájili na ně palbu a dle palestinských zdrojů zasáhli i civilisty ze zemědělské školy v Beit Hanoun. Dále, rovněž dle palestinských zdrojů, vjeli na palestinské území izraelské vojenské vozy a nadále pálili na civilisty a zabránili lékařskému týmu pomoci obětem. Podotýkám, že tento druh zpráv nejde ověřit a člověk je odkázán jen na to, aby posoudil, zda podrobnosti sdělované v palestinských zprávách nejsou v rozporou, zda jsou vůbec možné a zda jsou v souladu s nějakými potvrzenými informacemi. Palestinská agentura Maan ve svých zprávách běžně užívá obratů, jako „krvežízniví izraelští vojáci“ a místo oficiálního názvu „Izraelské branné síly“, používá výrazu „Izraelské okupační síly“.

Tuto sobotu 9.9. následoval větší raketový útok, který měl znovu delší dostřel než obvykle. Zasáhl město Netivot a rakety dopadly až Beersheba. Shodou okolností ve stejnou dobu, kdy byl v Izraeli na návštěvě německý ministr zahraničí. Útok vyvolal velkou mediální odezvu a také stížnosti obyvatel Netivotu, že nemají leteckou ochranu. Jedna raketa zasáhla soukromý dům, kde měla být shromážděná početná rodina, naštěstí tma ale zrovna nebyli. (Vzpomeňte, co jsem psal logice sobotních útoků.) Připomínám, že Netivot je poměrně velké město se 26 tis. obyvateli. V neděli došlo k drobnému incidentu mezi palestinskými imigranty a policií na silnici na Západním břehu, který ale s raketovou přestřelkou zřejmě nesouvisel.

Dnešek

Po nedělním rétorickém cvičení premiéra Netanjahua přišel dnešní nálet. Dle izraelských zpráv sledoval vojenské cíle, zatím nejsou hlášeny civilní oběti. Má svou příčinu, ale o lze pochybovat o jeho efektivitě, protože raketové útoky pořád pokračují.

Autor: Ivo Cerman | pondělí 10.9.2012 12:50 | karma článku: 31,52 | přečteno: 1858x