Další antisemitské útoky ve Francii

Na pařížském předměstí Sarcelles došlo o víkendu k dalším útokům proti Židům. Pachatelé byli v úterý zatčeni. Při víkendovém incidentu byl napaden 18letý židovský mladík Jerome B., na kterého útočníci volali antisemitské nadávky a ukradli mu mobil. Týden před tím však došlo k vážnějšímu útoku na Židy v Villeurbanne poblíž Lyonu. Protižidovské útoky se množí od března, kdy došlo k slavným vraždám v Toulouse. Tento trend odsoudila Konfederace Židů ve Francii i společnost Přátelé Izraele.

Napadení Židů v Villeurbanne u Lyonu.

Sarcelles v obležení

Severní předměstí Paříže je známé svou početnou židovskou komunitou, která je častým tématem francouzských médií. 15000 Židů zde žije obklopeno početnějšími skupinami přistěhovalců ze severní Afriky a občas zde dochází ke konfliktům. Média však tyto incidenty bagatelizovala a víc pozornosti věnovala sporu uvnitř obce, kde se střetli stoupenci zbožného Bennyho Cohena a „umírněného“ Mojžíše Cohena. Zhoršená situace posledních měsíců však vedla jednoho z místních Židů k tvrzení, že Sarcelles je v obležení „jako Izrael“.

Útoky v jižní Francii

Již v sobotu 2. června byli v Villeurbanne poblíž Lyonu napadeni dva Židé skupinou arabských mladíků, kteří na ně pokřikovali antisemitské nadávky. Oba napadení byli rozeznatelní, protože měli na hlavě jarmulku. Rvačce předcházel slovní spor se třemi arabskými mladíky, který se však obešel bez násilí. Arabové se však po chvíli vrátili v doprovodu větší skupiny, která byla ozbrojená kladivy a dalšími kovovými předměty. Oba napadení vyvázli bez vážných zranění, ale mají psychické následky. I komunita v Villeurbaine se v minulosti stala cílem násilných útoků a nadávek.

Útok v Marseille

V neděli 3. června byla v Marseille napadená 83letá židovská důchodkyně, když se vracela z procházky. Pachatel ji napadl, když vstupovala do výtahu. Zbil ji a okradl.

Reakce vlády

Ministr vnitra Manuel Valls se v sobotu vydal do Sarcelles a slíbil, že bude potírat projevy antisemitismu. Není to první slib. Už 22. května vyslovil stejný závazek v Marseille. Prohlásil, že zakročí proti radikálním muslimským kazatelům, kteří do Francie přichází z Blízkého východu a podněcují nenávist k Židům. V tom ho podpořil ministr muslimského kultu Mohammed Moussaoui a premiér Ayrault.

Autor: Ivo Cerman | středa 13.6.2012 8:14 | karma článku: 14,96 | přečteno: 1064x