Zemanovy pohádky - díl 2.

Dnes se ještě jednou vrátíme k několika bodům, kterými v roce 1989 ohromil Miloš Zeman davy na Letenské pláni v Praze, a detailněji je rozebereme. 

Jelikož měl předešlý článek bouřlivou debatu, rozhodl jsem se tomuto tématu věnovat ještě jeden článek, ve kterém rozebereme pár bodů ze Zemanova projevu na Letné z roku 1989. Politik by neměl lhát ani v minulosti.

Odkaz na předešlý článek:

http://ivansmetana.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=504946

"Pokud jde o podíl vysokoškolsky vzdělaných osob na obyvatelstvu, je Československo se 6% na 49. místě a předstihuje nás i Nepál se 7%".

Jak mohl srovnávat Československo s Nepálem, když je v Nepálu 52% negramotných obyvatel? Dnes žije v Nepálu cca 31 551 305 obyvatel. Když vyloučíme polovinu pro negramotnost, zbývá cca 16 mil. obyvatel. To by v průměru znamenalo, že cca každý 4. člověk je vysokoškolák. Samozřejmě může někdo podotknout, že v roce 1989 byly počty obyvatel jiné, ale zároveň byla v Nepálu i větší negramotnost než v současné době. I přesto, že jsou podle Zemana vysokoškolsky vzdělanější, jsme to my, kdo jim tam jezdí stavět školy. Někdo může podotknout, že byli postiženi přírodní katastrofou, nicméně nepomáháme s obnovou, ale s výstavbou nových škol.

"Podíl devastovaného území Československa je 32% z celé plochy. Což je opět první místo v Evropě".

 

Miloš Zeman tvrdí, že Československo mělo v roce 1989 32% zdevastovaného území. Jeho metodou prognostika by to znamenalo, že při každém 3. kroku jsme stáli na zdevastovaném území. Když vezmeme v potaz i to, kolik území bývalého Československa zabíraly hory s přírodními parky a chráněnými rezervacemi, tak jsme prakticky museli většinou bydlet na území, které volalo po řádné rekultivaci. Nic takového si ovšem nepamatuji a to jsem ročník 71. Ba naopak, nebylo tolik opuštěných továren, vesnice neměly tak rozšířenou výstavbu nových domů, neexistovaly satelity u měst apod. 

"V oblasti technického rozvoje jsme na úrovni Alžírska a Peru. Hluboko pod Portugalskem".

Pilířem alžírského hospodářství je ropa, zemní plyn, fosfáty, kovové rudy a rtuť. Tedy především těžební průmysl. Dále pak je důležitý zpracovatelský průmysl, zejména zpracování železa a oceli, což tedy navazuje na přírodní zdroje. Ještě potom průmysl textilní a potravinářský. Zhruba čtvrtina lidí se uplatňuje v zemědělském průmyslu. Počet obyvatel je cca 37 900 000 a rozloha je 2 381 741 km2. 

Peru má hospodářství založeno zejména na těžebním průmyslu, v produkci drahých kovů (stříbra a zlata) je na špici. Dále je tady samozřejmě zpracovatelský průmysl, který souvisí zejména se zpracováním nerostů.  Významný je i textilní a potravinářský průmysl, v zemědělství je důležitý hlavně rybolov. Počet obyvatel v Peru je 30 444 999, jeho rozloha je 1 285 220 km2.

Tehdejší Československo mělo rozlohu 127 876 km2 a 15 700 000 obyvatel. Tolik fakta. Miloš Zeman totiž srovnával nesrovnatelné. To už rovnou mohl tvrdit, že máme horší zemědělství než Vietnam, protože máme horší výsledky v pěstování rýže.

Také chápu, že článek některé rozčiluje, ale i Václav Klaus vypustil z úst slova, která také nerad slyší od jiných, či vidí v mediích. Jsou to slavné výroky "tahle republika potřebuje více Viktorů Kožených" či "neznám špinavé peníze". 

 

Autor: Ivan Smetana | pondělí 25.4.2016 8:54 | karma článku: 24,89 | přečteno: 1190x