Zákonodárci nebo pašeráci?

Andrej Babiš tvrdí, že stát vede jako firmu. To by mělo znamenat, že každý zákon vytvořený poslanci je výrobek firmy. Do kvalitního zákona by nemělo být vpašováno cokoli jiného, jako např. u loterijního zákona.

Po roce 89 bylo vytvořeno několik zákonů, do kterých bylo vpašováno několik řádku navíc týkajících se úplně jiného problému, než čeho se vlastně nově vytvořený zákon týkal. Sem tam je sice slyšet nesouhlasný odborný názor na věc, ale výsledek je stejně nula.  Kdo jiný než odborná veřejnost by měla razantně vystoupit a učinit tomuto pašeráctví přítrž. Z logiky věci je přece jasné, že když vyrobím makový koláč, tak tam nikdo nebude hledat jablka. Když mě budou zajímat daně, budu hledat informace v zákoně o dani z příjmů, o dani z nemovitosti atd. Když budu hledat informace o internetu, budu je hledat v zákonech o telekomunikacích apod. Z toho mi vyplývá, že v loterijním zákoně jsou informace o loteriích, hernách atd. Pokud je tam něco jiného, tak je to podvod! Poslanci by se asi divili, kdyby si v bufetu objednali Becherovku a místo ní dostali Becherovku říznutou vodou. Možná je to škoda a zákony by vypadaly lépe. Když vyrobí zmetek zaměstnanec, musí vzniklou škodu nahradit. Firma ho kontroluje a nedojde li k nápravě, zaměstnanec je propuštěn.

Politik nenese žádnou osobní zodpovědnost za škody vzniklé jeho špatnou prací. Proč ho stát hýčká, místo aby ho propustil? Když se stát má chovat jako firma, ať hlídá své zaměstnance a dbá na kvalitu toho co vyrobí, ať to může dobře sloužit svému účelu. Není to jen o politicích, ale i jejich týmech spolupracujících odborníků, které jim připravují podklady a znění zákonů. Politici jsou zodpovědní za výběr svých podřízených pracovníků. Mnoho lidí placených z peněz daňových poplatníků a výsledek je mizerné kvality. Pokud se nějaký zákon musí novelizovat, tak tým odborníků, včetně politiků, neodvedl dobře svou práci a vyrobil zmetek.  Poctivá automobilka také nevypustí z bran svého závodu automobil, který by nefungoval správně a mohl by způsobit dopravní nehodu. Tak proč odborná veřejnost nic nečiní v případě špatně vyrobených zákonů. Nebo je to s justicí a spravedlností v ČR opravdu tak špatné? Na to by nám mohla dát odpovědět třeba Česká Advokátní Komora? Ta má ale zřejmě svých starostí dost. 

Odkaz na článek "Miliardové podvody s tichým souhlasem a mlčením mocných":

http://ivansmetana.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=502720

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivan Smetana | úterý 19.4.2016 7:03 | karma článku: 24,17 | přečteno: 415x