Ukrajinské gymnázium, aneb „Lopaty“ v Praze

Podle ještě nevyhodnoceného sčítání je v České republice 200 000 Ukrajinců. Dvěstě tisíc legálně přihlášených občanů Ukrajiny platících daně, zdravotní  a sociální pojištění a ne zrovna malé poplatky za pracovní pobyt a víza, které musí pravidelně, rok co rok obnovovat. Pracujících, kteří sociální systém pouze dotují, protože v případě ztráty příjmů buď odcházejí, nebo je jim neprodlouženo vízum v ČR pro ztrátu příjmů.

Přestože je jim hanlivě přezdíváno „Lopaty“, již pěkných pár let financují a provozují své, Ukrajinské gymnázium. Bez pomoci, pouze za tichého souhlasu našeho státu. V prostorech tohoto gymnázia proběhl za přítomnosti Jeho excelence ambasadora Ukrajiny v ČR  Ivana Grycaka, Náměstka Ministra kultury a turistiky Ukrajiny Jurije Artěmenka a hlavně žáků, rodičů, sponzorů a přátel kulatý stůl na téma "Seznámení se životem a činností ukrajinské diaspory v Praze". Prvním z vystupujících byl velvyslanec Ukrajiny v ČR Ivan Grycak a z jeho slov až bolelo srdce. Nelegálové, klienti, práce na černo, problémy které on i jeho podřízení nejen vidí, ale snaží se i řešit. To vše, až bolestně vychází z jeho úst. Zarážející, až dech vyrážející nezájem ze strany české administrativy, který vyplývá z jeho slov, je pro mne, rodilého „domorodce“ přímo zahambující. Na jedné straně politická atmosféra vytvářející dojem, že Evropa končí na středním Slovensku, na druhé straně stále se zvyšující požadavky české strany na solventnost externích, v tomto případě ukrajinských pracovníků vytlačuje tyto lidi do šedé ekonomiky. Vždyť minimální 2 roční platby 26000,-Kč za zdravotní pojištění  a 43000,-Kč za sociální pojištění, které je pro ně v podstatě jenom další daň,  jsou nákladem, který musí zaplatit při žádosti o vízum, ať už práci mají, či nemají, ať už jsou zde či nejsou, ať budou pracovat půl roku, rok nebo dva. A roční příjem po zdanění, který musí prokázat, je 300tis Kč na hlavu, jinak jim není vízum prodlouženo. Sečteno a podtrženo, není pak jednodušší dát 30tis Kč klientovi na úplatky a dělat na černo?

Nezněla však pouze slova hany. Existence vysoké školy, gymnázia, kulturních zařízení a jejich činnost mluví zřetelně o chuti českých ukrajinců řádně zde žít a pracovat. Bez ohledu na důvody, pro které se zde ocitli. Bez ohledu na nezájem české strany o kulturní a společenské vyžití 200000 daňových poplatníků českého státu. Bylo to hezké a zajímavé setkání.

Jen ta česká administrativa tak nějak chyběla.

Tak nevím. Neměly bychom se od těch „lopat“ vlastně učit? Slušnosti asi určitě.

 

Na fotkách:

 

Vystoupení  žáků gymnasia

Náměstek  ministra kultury a turistiky Jurij Artěmenko

Velvyslanec Ukrajiny Ivan Grycak

Trojjazyčná, česko- ukrajinsko – ruská konverzace

Gymnázium

doc. PhDr. Taťjana Pergler, Ph.D., zakladatelka gymnazia

 

Foceno nouzově mobilem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Ivan Kratochvíl | pátek 22.4.2011 9:54 | karma článku: 18,34 | přečteno: 2481x