Neplatíš? Smůla, nevyjedeš

Neplatiči, tuneláři, dlužníci trápí nejen naší ekonomiku, ale jsou problémem i v Rusku. Mohla by nás jejich opatření inspirovat? Jak to řeší? Nevím, zda demokraticky dle českého pohledu, ale velice účelně. Neplatíš, nevyjedeš.

ilustrační foto internet

Nešvar neplacení daní, pokut, výživného, úvěrů apod. nerůstá nejen u nás, ale i v Rusku. Na druhou stranu i rusové, přestože jejich země je stále skoro 1/6 země, rádi často vyjíždějí za hranice. Turecko, Egypt, Tunis, u nás Karlovy Vary jsou oblíbenými destinacemi. Ruská Duma tedy vydala federální zákon „O realizaci exekucí“ (překlad autora) kde vydala dočasný zákaz opuštění území Ruské federace všem osobám, na které byl vydán soudem exekuční výměr. Máš dlouhodobé dluhy za elektřinu, na nájemném, nesplácíš půjčky a jezdíš přitom nadovolenou za hranice? Máš smůlu. Dokud nezaplatíš, nedostaneš letenku, ani lístek na vlak. Protože všechny ruské pasy jsou dnes již vybaveny číselným kódem pročtení čtečkou, je možnost opuštění území Ruské federace pro dlužníky prakticky nemožná.

V praxi to vypadá tak, že při objednání letenky dáte přepravci souhlas, aby vám prověřil, zda nejste v databázi dlužníků. Pokud jste, a máte ještě čas, upozorní vás na to, abyste dluh splatil, jinak nevycestujete. Pokud přijdete na letiště a chcete letenku teď hned, tak vám nepomůže, letenku vám prodá, zabukuje vám místo, odbaví vás a vy jdete k pasové kontrole. Předložíte pas a ….. a nic. Pracovník přepášky zavolá šefa, dá mu váš pas a požádá vás, abyste ho následoval. (Zatím to nikdo neodmítl. Následovat.) Šéf vám stroze sdělí, že máte soudní nedoplatky ve výši X peněz a dá vám vybrat. Zpátky domů, (bagáž už je v letadle) nebo zaplatit na místě s přirážkou 7% částky. No, neber to. Přitom při velikosti Ruska  je letecká či vlaková přeprava v podstatě jediná možná.

Je něco takového možné i v našich podmínkách? Řekl bych, že ano. V rámci EU sice ne, to už Schengen neumožní, ale mimo také létáme, či jezdíme skoro všichni. A takový návrat s plným autem od Slovinských hranic by určitě byl pro dotyčné jedince výchovný. Když už nic jiného, takové opatření by určitě zlepšilo naše vztahy s Kanadou. Kolik  asi žadatelů o azyl by se vůbec nedostalo do letadla? A těžko by mohli argumentovat rasismem. A dále: Kolik známých vrcholových manažerů by přestalo“pohrdat soudem?“ Myslím si, že určitě ten systém něco do sebe má. Ikdyž je ruský.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivan Kratochvíl | neděle 5.9.2010 7:35 | karma článku: 42,48 | přečteno: 11259x