Šikana nebo ochrana (republikace)

Od nového roku mají policisté při každé běžné silniční kontrole zjišťovat, zda-li řidič před jízdou nepožil alkoholické nápoje v míře neslučitelné s řízení motorového vozidla.

Fascinuje mě reakce mnohých politiků, kteří za tímto vidí projev šikany a nedůvodného zásahu do práv občanů. Narozdíl od jiných států je u nás jistá míra hladiny alkoholu v krvi tolerována, což reflektuje skutečnost přirozeného alkoholu v krvi a možnost zbytkového alkoholu, o kterém řidič nemusí ani tušit.

 

Podíváme-li se do statistik úmrtí na silnicích, zjistíme, že se jedná o stovky osob ročně. Každou chvíli je medializován případ, kdy příčinou nehody bylo požití alkoholu řidičem. Těžko můžeme obhajovat de facto vrahy na silnicích s tím, že zjišťování alkoholu je zásahem do jejich práv na osobní integritu.

 

Oproti tomu nepřiměřeným zásahem je sankcionování překročení maximální povolené rychlosti o několik málo kilometrů v hodině v přehledných a bezpečných místech. Naopak vůbec není sankcionováno nebezpečné řízení (předjíždění v nepřehledných místech, nedodržení bezpečných vzdáleností), které je jen velmi těžko podchytitelné. Přes existenci záznamových zařízení ve skoro každém mobilním telefonu neexistuje motivace záznamy takovéhoto řízení předávat k projednání v přestupkovém řízení.

 

Zatímco povinnost připoutat se míří k ochraně těch, kteří mohou o svém osudu rozhodnout, snaha vymítit alkohol u řidičů je ochranou těch, kteří obvykle dodržují všechny předpisy, a přesto jsou "potrestáni" trestem nejtěžším. Strpět pokaždé krátké dýchnutí je v zájmu bezpečnosti nás všech, nepatrným projevem úcty k těm, co již dýchat nemohou, projevem soucitu s pozůstalými.

 

Tento příspěvek byl publikován dne 15.1.2010 12:27 na blogu stránek http://houfek.blogy.novinky.cz

Z důvodu zrušení tohoto blogu včetně archivu si jej dovolil autor re-publikovat.

Autor: Ivan Houfek | sobota 1.1.2011 0:00 | karma článku: 3,92 | přečteno: 227x