Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

modroptačí pravicový komsomolec Bednář zapomněl, co předcházelo nucené správě v IPB. Bednář mi připomíná sudeťáky, kteří si stěžují na vyhnání, ale zapomnínají na to, co tomu vyhnání předcházelo.

Takže připomínám sklerotickému fandovi ODS Bednářovi: IPB byla privatizována pomocí kuponové privatizace. Stát si ale ponechal majoritní podíl akcií. Následovala krádež za bíleho dne v roce 1993 za vlády jistého Klause. Tehdy se akcionáři IPB dohodli na zvýšení základního jmění, kterého se ale (nejspíš úmyslně) stát nezúčastnil. Díky tomu stát přišel o majoritu a na následný průšvich bylo zaděláno. V roce 2000 se blížil krach banky. Podle odhadu ekonomických specialistů, by krach IPB způsobil těžký zásah do české ekonomiky. Přineslo by to pokles HDP o 3%. V té době představovaly 3% HDP částku 71 mld. Kč. Takže i přes prohrané arbitráže Zemanova vláda zachránila víc, než musel stát nakonec zaplatit.

2 1
možnosti
IB

Jen pro pořádek - navýšení základního jmění bylo schváleno valnou hromadou dne 16.11.1999, avšak k navýšení nikdy nedošlo vzhledem k předběžnému opatření soudu vydaného na základě žaloby minoritního akcionáře, nikoliv státu:-).

0 0
možnosti
JS

Je to naprosto v pořádku. Jeden z prvních zákonů, který byl přijat, zrušil zločin rozkrádání socialistického vlastnictvi. Ostatní majetek nestál za zájem. Takže hurá na to.

0 0
možnosti
Foto

Tak v kauze IPB jaksi šlo o nápravu pochybných rozhodnutí předešlých vlád.

A šlo především o zásah ČNB, která sdělila, že IPB nemá požadovanou likviditu.

A zatímco v případě ČSSD šlo vždy pouze o miliony, tak v případě ODS šlo o miliardy. Viz třeba lehké topné oleje.

0 2
možnosti

Zásadní chybou předešlých vlád bylo, když se za vlády Klause stát nezúčastnil navýšení základního jmění IPB. Mám pocit, že stát se tehdy nezúčastnil záměrně. Tím stát přišel o majoritu a pak už jen přihlížel na blížící se průšvich.

1 0
možnosti