Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MN

Nejlepší hlavně na tom je to, jak se při každém podobném výběrovém řízení obhajuje: USPORA CASU, NAKLADU NA PROVOZ atd..

ok, kdyby běžel starý systém (na pomalých serverech, dejme tomu odezva na klientech 2x větší), co to znamená?

a) spotřeba elektřiny bude v data centru větší (jedná se max o 20-30 serverů, takže spotřeba se počítá řádově max. 150-200 Kw za hodinu, nový systém dokáže ušetřit max 50 procent.

b)  pracovník u PC (klienta) za hodinu při starém systému neudělá např. 100 operací jako u nového, ale jen 60, je ale otázku, zdali by ti úředníci, co chodí často už ve 3 odp. domů, vůbec pracovali intenzivněji, že?

c) tak si to zkuste vynásobit při předpokládaných nákladech za rok:

- úspora elektřiny: 1314 MW při starém systému vs. 657 MW u nového (při ceně 4 Kč za 1 KW to máme řádově 2.6 milionu korun úspory na elektřině) - úspora času ("zvýšení efektivity") úředníků.. težko se počítá, dejme tomu, že pod daným jedním ministerstvem pracuje u těchto programu 1000 lidí, denně budou při 6h práce v systému o 240 operací "napřed", takže by to bylo navýšení efektivity o 40 %.. i při jakési tezi, že budou svou práci dělat méně měsíců, a tedy se ušetří tato částka na platech, tak při průměrné měsíční mzdě ve státní správě cca 23.000, by to vycházelo na úsporu 9.200 Kč na člověka / tj. 9.2 milonu měsíčně, 110 milionů ročně! takže ta návratnost tam zkrátka naprosto není! Za deset, možná i dvacet let by se to teoreticky vrátilo, ale každý ví, že nejméně za 5 let bude potřeba systémy znovu aktualizovat. ;-ORv!!

0 0
možnosti
  • Počet článků 570
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1280x
Občasné komentáře současného dění. 

Seznam rubrik