Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PS

Hezkých 20 bodů. A padnou jak zadek na hrnek (až na tu armádu - ale jsou jiní "žoldáci" na které by se to dalo chápat).

Jen by bylo velmi zajímavé a poučné začít rozebírat jednotlivé body - a komu slouží stávající stav. Kdo je podporuje, učí, prosazuje, nutí, natlouká lidem do hlaviček a proč. Kdo si tak "kultivuje" prostředí pro lehké zvládaní mas a snadné udržení si moci?

Třeba body 1, 4, 6 vlivem masmédií (kdo je vlastní?); 8 - kdo mrví školství + 3 jaká je tam výchova k úctě ke stáří; a tak by stálo za to rozebrat bod po bodu - možná jako 20. dílný seriál - rozhodně by byl užitečnější, než všechny ty v TV. A mohl by být také pro někoho nebezpečný - učil by lidi myslet a vidět, dosti jich to zapomnělo; vymyté mozečky, klapky na očích (nevidím, neslyším, mluvím naučené fráze) = dnešní realita mnoha občanů.

0 0
možnosti
SB

Z těch důvodů historika Gibbona mi rezonují s dnešní dobou téměř všechny, ale jeden ne. Ten o tom, že armáda je tvořena žoldnéři. Dnes je tomu jinak. V případě krize Římské říše to bylo znakem úpadku, protože nic nebránilo tomu, aby Řím bránili Římané, ale dnes je to jinak. To, že dnes máme armádu profesionální, je tím, že dnešní zbraně už jsou tam složité, že je musí obsluhovat někdo, kdo celý život nedělá nic jiného. Před dvěma tisíci let mohl jezdit na koni a střílet z luku a házet oštěpem nebo jako pěšák kolem sebe mlátit mečem i římský občan, a když to nedělal a místo toho za sebe nechal bojovat placeného profesionála, tak to bylo tím, že ten Říman byl zhýčkaný. Dnes ty způsoby boje, které se může naučit i laik, tak jako tak nerozhodují. Dvacetitisícovou armádu pěšáků se samopaly v pohodě zničí jedna dálková střela nebo jeden šikovný pilot z bojového letadla. Prostě buď můj pilot zničí toho tvého a potom už těch dvacet tisíc svých pěšáků nepotřebuji, protože jsem vyhrál i bez nich, nebo je naopak můj pilot zničený a potom těch dvacet tisíc pěšáků také nepotřebuji, protože jsem prohrál i s nimi.

0 0
možnosti
IB

Tak samozřejmě, vždyť to ten Gibbon psal v 18. století, kdy o dnešních vojenských technologiích a systémech nemohl mít ani potuchy. :-)

0 0
možnosti
LH

Ty důvody rezonují více než naléhavě. :-(

0 0
možnosti
  • Počet článků 570
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1280x
Občasné komentáře současného dění. 

Seznam rubrik