Vybírejme divadlo podle herců a programu

Ať s děkovačkou při spadnutí opony nejsme za Kašpárky právě my, obecenstvo, aneb není divadlo jako divadlo.

V sobotu 5. 9. 2020 si v sále restaurace U Pelikána v Olomouci Hejčíně amatérští loutkoherci Kašpárkovy říše připomenou sto let od svého vzniku. Je úžasné, jak se několik generací amatérských nadšenců dokázalo spojit a přinášet nezištnou radost nejen těm nejmenším divákům. Kašpárkovo divadlo žije! I v dnešní technické a digitální době mají loutky co říct. Za výročím je spousta obětovaného volného času loutkoherců a všech okolo. A všecko zdarma, bez nároku na odměnu, finanční či jinou. Jen pro lásku k loutkovému divadlu a k radosti malých diváků. O to víc si jejich úsilí zaslouží alespoň připomenutí a morální ocenění.

A další divadlo začne začátkem října v krajských volbách. A už dnes jsme svědky lákavého nabízení vstupenek divákům, za příspěvek na dovolenou, na kolo. Divadlo, které Vám za účast a za nákup jejich vstupenky zaplatí. Divadlo, kde herci, aby mohli hrát, platí divákům. To je divadlo! Hra ovšem trvá celé čtyři roky bez přestávky. A i když se nám třeba představení přestane líbit, musíme v hledišti vydržet až do konce. Nejde odejít. A nakonec i tu vstupenku, kterou nám proplatili, stejně mnohokrát v průběhu jednotlivých aktů a jednání znovu zaplatíme my, diváci. A ani nevíme, jestli to bude komedie, nebo spíš tragédie. A kdo v ní bude nakonec za Kašpárka…

Pojďme se proto rozhodovat podle osobnosti herců a kvality jejich programu.

Ať s děkovačkou při spadnutí opony nejsme za Kašpárky právě my, obecenstvo…

 

 

Historicky první představení souboru Kašpárkova říše hra Johanes Doktor Faust nebylo 4. 1. 1920 dohráno, protože zájem obecenstva o shlédnutí hry byl tak veliký, že jak se všichni tlačili, aby viděli, zbořili jeviště. I přesto tím započala dnes již stoletá tradice loutkového divadla v Olomouci.

5. 9. 2020, sál restaurace U Pelikána, Mrštíkovo nám. 6/14, Olomouc Hejčín:

14:00 Slavnostní zahájení

14:10 O perníkové chaloupce, Říše loutek Kroměříž

15:15 Slavnostní odhalení pamětní desky Františka Čecha, zakladatele Kašpárkovy říše

16:00 Kocourek Pětivousek, Přerovský Kašpárek LD Sokol Přerov

18:00 O pejskovi a kočičce, Kašpárkova říše Olomouc

Kašpárkovu říši založil Ing. František Čech (1898–1951), v sále tehdy U Dostálů v Hejčíně jako loutkářský odbor Národní jednoty. Od roku 1922 patřil soubor pod Sokol v Hejčíně, kde měl větší a vybavené jeviště. Když bylo v roce 1929 Zemským úřadem zřízení loutkářského spolku Kašpárkova říše oficiálně povoleno, fungoval spolek v sále Sokola v Řepčíně. Do Hejčína se spolek vrátil na sokolské hřiště v roce 1935. V letech 1951–1957 se Kašpárkova říše stala součástí Závodního klubu Moravských železáren. Stálé prostory a novou scénu v loutkovém sále, a v podstatě i současné jeviště, našel soubor od roku 1958 ve Slovanském domě, kde hraje dodnes. Za dobu trvání Kašpárkovy říše odehráli amatérští loutkovodiči přes více než 300 titulů v dnes už neodhadnutelném množství představeních pro stejně neodhadnutelné množství diváků. Kašpárkova říše má ve svém depozitu více než 800 funkčních loutek od klasických maňásků, marionet, javajek, kornoutových loutek a nepřeberné množství kulis.

 

Autor: Ivana Švecová | pátek 28.8.2020 7:00 | karma článku: 8,29 | přečteno: 334x
  • Další články autora

Ivana Švecová

Ševče, drž se svého kopyta

26.10.2020 v 7:32 | Karma: 13,58

Ivana Švecová

Kde bylo prezidentovo svědomí?

11.8.2020 v 7:00 | Karma: 34,88

Ivana Švecová

Superdaň na nic

17.7.2009 v 7:45 | Karma: 29,78