Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JJ

Analýza situace:

1) Nejde o obejití zákona: Neexistuje zákonné pravidlo, jež by bylo jednáním důchodce vyloučeno (kdo tvrdí, že existuje, ať napíše, které: zákon, paragraf, odstavec, písmeno ...)

2) Nejde o dissimulaci (zakrývání skutečného stavu stavem formálně právním): Senior skutečně nebyl k rozhodnému dni 1. lednu poživatelem starobního důchodu.

3) Nejde ani o zneužití práva: Podle Evropského soudního dvora je možno o zneužití práva v daňové oblasti hovořit, jsou li splněny současně obě následující podmínky:

a) Podmínka motivace daňového subjektu - (téměř) výhradně daňová, nebýt daňového zvýhodnění, neměla by transakce hospodářské opodstatnění;

b) podmínka účelu (cíle) zákonodárce - postupem daňového subjektu nebylo dosaženo (legitimního) cíle zákonné úpravy. Podmínka motivace seniora dejme tomu splněna byla. Ale co podmínka cíle zákonné úpravy? Jaký je vlastně cíl daňové diskriminace starobních důchodců? Je tato daňová diskriminace vůbec legitimní, ústavně konformní? Není! Ústavní soud už jednou daňovou diskriminaci starobních důchodců výslovně zakázal nálezem SpZn Pl. ÚS 22/92. Nález najdete ve Sbírce usnesení a nálezů Ústavního soudu, http://www.concourt.cz/clanek/GetFile?id=4074 na straně 41.!!

3 1
možnosti
PD

Špatná analýza situace. Před pár lety ze zákona najednou vypadla povinnost platit zálohy (předtím se ten systém záloh léta používal). Prosté opomenutí zákonodárce. Jedna firma to vzala a dala k soudu. Závěr soudu byl ten, že sice šlo o chybu zákonodárce, ale plátce si měl dovodit povinnost platit.

Přesné podrobnosti bych musel dohledat v archivech (asi 4-5 let zpátky), ale našel bych je.

Tenhle stát neumí nebo zfušuje hodně věcí, ale daňová legislativa a výběr daní se mu celkem daří (lépe než kterékoliv jiné postkomunistické zemi).

0 0
možnosti
RS

Kdo je chytrý,nebo kdo je chytrák...chytrost samotná nemusí být cností,pokud 

je zneužita ve svůj prospěch na ukor ostatních,ale takové spekulanty v ods nouze nikdy

nebyla,tak se ani nedivím vašemu názoru...

0 5
možnosti
JJ

Zneužití? Jaké zneužití?

2 2
možnosti
PD

Zřejmě víte, že u daní neexistuje rovnoprávný stav mezi státem a daňovým poplatníkem, tj. jde o veřejné právo. U daní je např. důkazní povinnost přenesena na poplatníka a bude tedy na těch důchodcích, ab dokázali, že se toho důchodu chtěli opravdu vzdát. Kdo se ho vzdá na 1 den, udělal to účelově, nejspíše za účelem snížení daňové povinnosti. Dobrá zpráva je ta, že celá věc se bude řešit až v lednu-březnu 2014 a záleží na každém důchoci, co napíše do daňového přiznání.

1 1
možnosti
JJ

Pro odvážné bych doporučoval na to správce daně upozornit, ať daňové řízení proběhne co nejdřív (jde o úrok). Zaplatit, odvolat se a pak se soudit.

Senior to při nemůže prohrát, pokud bude mít dobrého advokáta.

2 2
možnosti
  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1213x
Poslankyně Parlamentu České republiky

Seznam rubrik