V pondělí se nepaří

Jak se snese severská drsná upřímnost a prosluněná jižní povaha? Stačí si zajít do bytového divadla H2O ve Vršovicích na dánskou hru Znalci a pak poblíž do restaurace La Terrasse s francouzskou kuchyní. Tahle kombinace nemá chybu.

S manželem jsme se onehdy vypravili na divadelní hru Znalci. Byl to začátek pracovního týdne, tak jsme nepředpokládali, že se po skončení hry příliš dlouho zdržíme v ruchu velkoměsta. Vše ale bylo nakonec jinak. Čekal nás totiž umělecko-gastronomický průlet Dánskem, Španělskem a Francií :-) Bytové divadlo H2O v Košické 21 má příjemnou domáckou atmosféru a umělecká skupina OLDstars si na tento večer připravila třetí premiéru hry Znalci dánské autorky Nikoline Werdelin. Severští tvůrci jsou moji oblíbení, ať už v literatuře, filmu, či divadle, dokáží jít totiž na dřeň, ale mají specifický styl humoru nám Čechům blízký, což se bezezbytku potvrdilo i u Znalců. 

Hrdinové této hry by se rádi pasovali na znalce života a jejich úvodní vstup do děje je tak plný navenek prezentované sebejistoty, ale čím déle s nimi jejich každodenní úděl prožíváte, tím více nabýváte na jistotě, že jde o sebejistotu plnou děr jak z rybářské sítě. Nejvíce je to vidět na Helen, úspěšné ženě, která si hýčká pocit, že žije ve své dokonalé do nejmenších podrobností vysněné realitě, ale záhy je vše rozbito napadrť. Její přátelé jsou na tom podobně, drží se na hladině jenom tím, že si nedokáží připustit cokoliv jiného ve svém životě a to, co cítí, nechávají ukryté hluboko v sobě. Touhy a sny se tříští o realitu. 

V tomhle příběhu dvou manželských dvojic a jedné extra nezávislé ženy nelze vyhrát a ani se společensky znemožnit, lze si jen konečně říct, tohle opravdu chci? Všichni herci OLDstars odvedli skvělý výkon, ale fantastickou hereckou kreaci předvedl zejména Lukáš Ruml v roli Otta, jeho drsně upřímného filosofa si prostě nelze nezamilovat. Po emocemi nabitém představení jsme se tak vraceli domů ulicemi Vršovic a do cesty nám přišla restaurace La Terrasse v Moskevské 20.

Dříve jsme tenhle podnik již několikrát navštívili, ale s překvapením jsme zjistili, že od té doby se celý změnil. Nový provozovatel vede restauraci ve francouzském duchu a hned nám nabídl posezení v romantickém útulném zákoutí. A tak zatímco v nás doznívaly zážitky ze severské hry, přenesly jsme se již v mysli na Pyrenejský poloostrov, v sklenkách se totiž červeně třpytilo víno Blau Marí ze španělské oblasti v Tarragoně, kterou jsme již také měli možnost poznat. Jako předkrm byla naprosto skvostná paštika a moc nám tam chutnalo. 

Večer se Znalci se prostě vydařil a Vršovice zase jednou prokázaly, že dokáží být magickým místem plným zajímavých překvapení.

Autor: Ivana Jungová | středa 17.4.2019 17:25 | karma článku: 7,80 | přečteno: 202x