Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
K

kaktusak

10. 1. 2011 0:23
Třídní boj zuří, je to vlastnost kapitalismu

Pokud nechceme třídní boj, je potřeba odstranit kapitalismus a s ním spojené antagonistické rozpory mezi vykořisťovateli a vykořisťovanými.

0 0
možnosti
I

idol

9. 1. 2011 10:50
Ode mne autorce za článek karma!

K úvaze o tom, jací jsme? Myslím, že jako národ jsme opravdu málo snášenliví a druhým nepřející, neboli závistiví. Také, jako masa, či dav, snadno ovladatelní, čili hloupí. Něco z uvedeného jsem poznal při dlouhodobém pracovním působení v zahraničí /nepřejícnost/ a něco i doma,  v médiích a v netových diskuzích /např. 70% občanů prý věří Klausovi/. Přesto se domnívám, že jako nad národem není třeba nad námi "lámat hůl". Kulturní a vzdělaní Němci, od třicátých let minulého století, jako národ slepě následovali zjevně psychicky vyšinutého Adolfa Hitlera až do neslavného konce jeho šílenství. A jak po WWII.prosperují? Je potřeba se zbavit nekvalitních, tedy nepoctivých a prolhaných vůdců. Mít v čele opět někoho kdo nelže a nekrade, jako byl T. G. Masaryk. A nedistancovat se od EU. Naopak - konstruktivně spolupracovat!

0 0
možnosti
MSV

Medvědice se vrací

9. 1. 2011 11:00
Re: Ode mne autorce za článek karma!

jo, jenže masaryk je taky příliš idealizován.

A EU? No spolupráce ano. ale koncepce EU je špatná. Například jen dotace. přispíváme nemalé částky a pak žebráme, abychom něco dostali zpátky a hluboce děkujem. Víte kolik musí stát jen ta byrokracie?

0 0
možnosti
JK

holkazhane

9. 1. 2011 10:18
Hezký článek

k zamyšlení. Myslím si ale, že jsou lidi dobří a zlí a to "nahoře i dole". U těch "nahoře" se to projevuje arogancí a bezohledností. Ti "dole" zase svou zlobu ventilují závistí a nepřejícností. Těžko hodnotit sám sebe, ale (ač nemajetná), sžírat se závistí mi nehrozí a mám dost svědomí na to, abych se nechovala k lidem špatně. Takže se domnívám, že to není o obyčejných lidech či elitách, ale o lidech. Bohužel mi spolu s vámi připadá, že těch slušných nějak ubývá.

0 0
možnosti
IA

Maura Irena

9. 1. 2011 14:43
Re: Hezký článek

Myslím, že se lidé nemají od sebe oddělovat a myslet si, jsem nahoře nebo dole.A čím jste výše, tím se dostáváte pod stále větší tlak a váš život se stává téměř peklem-Najednou vidíte do věcí jasněji, než ti, kteří to jen pozorují a neví a neznají příčinu. .

0 0
možnosti
RH

Kruton

9. 1. 2011 9:50
elitismus

Elitisté to netvrdí, elistiské dokázali, že každá společnost generuje elitu. Nebo snad znáte společenskou skupinu, která se tomu vyhnula?

0 0
možnosti
IA

Maura Irena

9. 1. 2011 14:47
Re: elitismus

A zde je nějaká hmatatelná elita? Která by se nějak viditelně jevila? Já vidím jen skupinu státních úředníků, kteří se snaží řídit stát, pak skupinu podnikatelů, kteří se snaží vydělat a ostatní lidi, kteří jen nadávají. Těch našich ministrů je mi opravdu moc líto. Já bych na takové posty nikdy nešla. Je to opravdu odvaha. Možná, že by to chtělo lidi, kteří nejen umí řídit ekonomiku a účetnictví, ale také stát.

0 0
možnosti

neznámý pachatel

9. 1. 2011 8:43
Podle mých zkušeností to není tak zlé

Existují lidé, kteří své plebejství považují za přednost a každého intelektuála, podnikatele, manažera apod. za člověka, který žije z jejich "dělnických mozolů". Na druhé straně existují takoví, kteří sami sebe pasují na elitu a na ty "obyčejné" se s chutí vytahují. Ale podle mých zkušeností je většina takových, kteří s každým jednají ve stylu "já pán, ty pán" - tedy slušně, ale ne servilně. A nepřejí nikomu neúspěch, protože vědí, že jim osobně by nijak nepomohl. Dovoluji si počítat mezi ně i sebe.

0 0
možnosti
JK

holkazhane

9. 1. 2011 10:03
Re: Podle mých zkušeností to není tak zlé

R^

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

9. 1. 2011 8:42
Nic se nemění

Lidi mají tyhle stereotypy zafixované. Je pravda, že komunisti je hojně využívali, tuhle stránku psychologie měli nastudovanou a dokázali na ní vybudovat celé říše.

-

Elity vždycky byly a vždycky byly snahy lidí mezi elity se propracovat. Pak se lidé, kteří o takovou elitu usilovali a nakonec se do ní zařadili, často chovají povýšeně vůči těm, jakými byli sami dříve. Nenávist vůči elitám je zpola závistí a z druhé půlky reakcí na povýšené chování. 

-

Kromě elit existují ještě tzv. "malí lidé". Jsou malí především svým chováním. Závidí každému, kdo se má lépe než oni, a pohrdají každým, kdo se má hůře. Kousek takového malého člověka v sobě má každý z nás a jakmile se přistihne, že někomu závidí nebo že někým pohrdá, měl by se zarazit a toho malého člověka v sobě trochu přidusit. Tento malý člověk v nás otravuje totiž život především nám samým. :-(

0 0
možnosti
AT

A.thimo

9. 1. 2011 11:36
Re: Nic se nemění

Vidím to tak nějak podobně...R^

0 0
možnosti

jarinka

9. 1. 2011 8:40
"Nad nikým se nepovyšuj

a před nikým se neponižuj." Jsme všichni totiž stejná sebranka. A pokud na vás chce někdo házet ramena, nezaslouží si nic jiného, než ho jednou nevybíravou větou někam poslat. :-)

0 0
možnosti
MF

falm

9. 1. 2011 7:44
Jen taková poznámka na okaj Vaší úvahy

"Lidé se zřejmě potřebují stále mezi sebou, rozdělovat, identifikovat se, ovládat se mezi sebou a mít pocit, že mají "páky" na ty druhé, o kterých si myslí, že je něčím převyšují." - tolik z Vašeho článku.

Víte, trochu si projděte dějiny a uvidíte, že všechny ty vykořisťovatelské řády doslova staví na společenských rozdílech. A je to pochopitelné. Bohatý byznys s chudákem neudělá, stejně tak "středostav" svými kšefty na velkého průmyslníka rovněž nedosáhne. Pochopitelně se tito nebudou stýkat; nic je nespojuje. Takové ty filmové selanky z 30 a 40 let jak milionář Marvan v šachistickém klubu a hraje tam s chudým tátou Plachtou... to jsou jen iluze. Milionář bude hrát šachy v milionářském klubu, pokud tedy vůbec a nuzákovi zbyde dvorek mezi dvěma škopky - když k tomu použiji doboé reálie.

A protože majetní si zakládají na svém majetku, potřebují jej dávat na odiv. A nemajetní naopak dávají na odiv své přezírání majetkem - viz ta vaše známá radující se z krachu květinářství.

0 0
možnosti

neznámý pachatel

9. 1. 2011 8:04
Re: Jen taková poznámka na okaj Vaší úvahy

"Vykořisťovatelské řády" - už použití tohoto termínu svědčí o tom, z které ideologie vycházíte. A že všechno převádíte jen na majetek, ačkoli autorka to tak vůbec nemyslela, to je jen důsledek.

0 0
možnosti
MN

CrayXLP

9. 1. 2011 3:19
Velmi trefné a přesné - zajímavé čtení

Tak k tomu bodu se sousedem pod Vámi: Nemůžu soudit "všeobecně", protože samozřejmě nemám žádnou statistiku, ale stalo se mi něco podobného, sousedka pode mnou neustále kdákala, že jí úmyslně vytápím. Nakonec se po 3!!!! návštěvách původní instalatérské firmy (bydlím v pronájmu) ukázalo, že ta firma sama odflákla instalaci sprchového koutu. Že by se majitel omluvil a nějak to dané osobě kompenzoval, jsem sice neslyšel, ale NENI TO VYLOUCENE. Nicméně, já trpěl přeinstalací a bouráním koutu celé 3 týdny, když jsem aspon mohl používat rohovou vanu.. ale stejně:

spousta lidí (jako soused pod vámi), jsou zkrátka frustrování, deprimování a tíženi svou neuskojivou životní situací, které není přesně "dle jejich představ". žijí většinou od výplaty k výplatě.. a nadávají na vše kolem. To, že se raději tráví večery v hospodě, s pivem ruce.. že se ani nepokouší naučit základy EN/DE.. čehokliv.. na každou politickou aféru mají hned svůj "SPRAVNY NAZOR"... to je bohužel 1/3 naší republiky

0 0
možnosti
MN

CrayXLP

9. 1. 2011 3:23
Re: Velmi trefné a přesné - zajímavé čtení

Můžete tomu věřit, nemusíte.. můžete to jakkoliv zpochyˇbnovat, ale stačí se podívat "okolo". a je to PRAVDA. to jako čekáte od nějakého instalatéra, zedníka, pracovníka ve firmě na sběr druhotných surovin, že bude umět ANGLICKY??

Jestli neumí - tak zřejmě umí pouze dobře svou manuální práci a BOHUZEL, ta je dnes V CR hodnocena velmi velmi velmi nízko - a je to děsná škoda! Podle mě, by tito lidé jsou jedni z mála, kteří mohou s uspokojením říci, že za nimi zůstala nějaká práce.. takoví právnici, konzultanti, auditoři.. to jsou profese, které jenom vydělavají na sociálním rozporech.. a třeba exekutoři? pakáž největší!!! Jejich povinnosti je, v případě pravomocného rozsudku vymáhat VSEMI MOZNYMI způsoby dlužnou částku, ale ta chamrad je všude tak líná, že to "VSEMI" vždy vztáhne jen na obeslání bank, zdali tam má dotyčný účet.. dostavit se osobně na místo, oblepit ho pásku - to NE! To je přeci "stojí peníze". chamrad!!!

0 0
možnosti