Pojďme spolu hovořit, říká americký velvyslanec na blogu iDNES.cz

Pouze se šesti dalšími zeměmi kromě Česka nyní USA vedou "strategické rozhovory, které nabízejí příležitost diskutovat o bilaterálních vztazích nad rámec každodenních kontaktů", říká na svém dnes spuštěném blogu na stránkách iDNES.cz americký velvyslanec v České republice Richard Graber.

Toto "speciální zacházení" dává do souvislosti s aktuální situací, "kdy Česká republika a Spojené státy spolu stále těsněji pracují v rámci NATO a jiných mezinárodních organizacích na důležitých globálních otázkách", byť o umístění radaru v Česku přímo nehovoří.

Velvyslanec hodlá v blízké době komentovat na blogu iDNES.cz také volby v USA, kromě toho ale vyzývá českou veřejnost, aby s ním vedla diskusi. "Určitě je toho mnoho, o čem si můžeme povídat," píše ve svém prvním článku s tím, že se bude věnovat tématům politickým, leč těší se i "na toto fórum, kde si budu moci s vámi vyměňovat myšlenky a názory na věci vzdálené i blízké," končí svůj vstup na blog iDNES.cz.

Jakub Hornek z tiskové sekce americké ambasády slibuje, že velvyslancův blog ale nebude nuda. "Pan velvyslanec určitě bude chtít oslovit českou veřejnost i jinak než jen vyjadřováním se k aktuálnímu politickému dění," řekl.

Články Richarda Grabera budou vycházet v české i anglické verzi, obě verze prvního článku si přečtěte tady: Pojďme spolu hovořit! a tady: Let´s talk together!

 

Autor: Blog Info | úterý 2.9.2008 13:38 | karma článku: 15,91 | přečteno: 1819x