Paroubek nevolal, blogy nezavíráme, aneb jak je to doopravdy

Vážené blogerky, vážení blogeři. V posledních dnech se stala Vaším tématem číslo jedna změna boxu blogů na titulní straně iDNES.cz. Redakci jste ji pěkně osolili v blozích, mailech, i diskusích. Hlas redakce ale ještě nezazněl. Je tedy načase to napravit.

Co se tedy vlastně stalo? iDNES.cz v rámci pravidelných úprav pozměnil titulní stranu. V rámci toho se zmenšila plocha vyhrazená pro blogy. Spustila se lavina reakcí a spekulací. Všechny jsme pečlivě četli a ze všech jsme se snažili poučit. Některé vývody jsou ale mimo.

Dočetli jsme se například, že je to cílený útok na blogy a začátek utlumovacího programu. Někdo jiný zase napsal, že blogy musejí skončit, protože do redakce volal Jiří Paroubek, kterému vadily kritické titulky článků. A ouha: titulky článků na blozích nemá redakce pod kontrolou! Musejí tedy pryč.

Pravda je méně zajímavá. Jiří Paroubek do redakce nevolal. Ani nepsal. Je to škoda. Blogy bychom nestáhli a zároveň bychom měli zajímavý článek o skandálním pokusu politika ovlivnit obsah nezávislého serveru. Politici už dnes ale moc dobře vědí, že si něco takového nemůžou dovolit.

Když jsme blogy před dvěma lety rozjížděli, věděli jsme, že pro ně musíme udělat víc, abychom je prosadili. Proto jsme jim vyčlenili prostor, o němž bylo od začátku jasné, že nebude trvale udržitelný, protože iDNES.cz bude časem chtít na titulní straně propagovat i jiné věci. Titulní strana se přitom nemůže zvětšovat donekonečna.

Teď přišla ta chvíle, kdy jsme si po dvou letech řekli, že jsou blogy už "dospělé" a snesou změnu. Nezmizely z titulní strany. Jen mají stejnou či podobnou plochu jako jiné redakční rubriky: Zprávy, Sport, Kultura... Navíc se nic nezměnilo na tom, jak blogy poutáme na Zprávách, Kultuře a jinde.

Určitě není pravda, že chceme blogy zavřít. Naopak! Radujeme se z toho, jak utěšeně rostou. Už teď směle soupeří návštěvností se zavedenými redakčními rubrikami. A doufáme, že porostou dál, i když nebudou mít na titulní straně tak prominentní poutání, jako měly dosud.

Na druhou stranu, nynější stav není konečný. Nejsme s výsledkem spokojeni. Zaznamenali jsme pokles prokliků na blogy, a tak to samozřejmě nenecháme. Budeme se tomu dál věnovat a zkoušet účinnější varianty. Do konce července podobu poutání jistě ještě změníme. Možná že i několikrát.

Cílem je najít lepší uspořádání tak, aby více vyhovovalo Vám, blogerům a přinášelo více kliků na Vaše blogy.

Hodně jsme toho vyčetli z Vašich reakcí a máme představu, kudy a jak dál. Bylo by zajímavé probrat to podrobně s dvěma či třemi Vašimi zástupci na osobní schůzce. Jsem k dispozici.

Máme zřetelně jasno v tom, proč změny na titulní straně iDNES.cz děláme, a v principu jsou tyto změny nezpochybnitelné. Vaše názory a připomínky jsou pro nás ale velice cenné a ujišťuji Vás, že je vezmeme v potaz, až budeme v příštích týdnech změnu vyhodnocovat. Budiž Vám také alespoň slabou útěchou, že pobouření dávají najevo i představitelé dalších rubrik. To s sebou holt nese každá změna.

Děkuji Vám všem, že blogujete na iDNES.cz! Těším se někdy na viděnou.

Michal Hanák, šéfredaktor

 

Autor: Blog Info | neděle 5.7.2009 12:28 | karma článku: 19,26 | přečteno: 3947x