Od počítače k překážkám. Česko zná mistra v prvním otevřeném mistrovství v OCR

Přelézání aut, hory z pneumatik, ručkování nebo běh s pytlem písku. Že se to zdá podobné jako extrémní sporty ze zahraničních televizních show? Vlastně ano. Jenže tady závodily děti.

Původně hlavně ty, které celé dny tráví u počítačů a kotoul je pro ně jen scéna z akční hry. Otevřeného mistrovství ČR se jich v garážích jednoho z kladenských center účastnilo víc než sto padesát.

Připravit, krátká rozcvička a start! Ty nejmenší děti čekal první náročný výkon hned na začátku. Musely totiž přelézt stěnu, která byla většinou vyšší než oni. Následoval běh s pytlem písku. Žádný pytlík ale celé tři kilogramy. A do kopce. Překážkový běh, nošení dříví, ručkování, přelézání auta a ve finále běh s kýblem vody. Organizátoři si na náročnosti dali záležet. Jedním z nich je Martin Čížek, který začal pracovat s dětmi, aby zapomněl na osobní problémy. Myslí se, že současná generace dětí trpí „digitální demencí“ a snaží se proti ní bojovat.

„Zjednodušeně, méně času u počítače, více času venku v pohybu. My jsme k tomu přidali, že to má být tenhle druh pohybu“.

Že jsou podobné aktivity třeba, bylo vidět právě při závodění. Rozdíly mezi dětmi totiž byly vidět na první pohled. Většina z těch, které překážky nezvládaly, jsou totiž právě děti od počítačů. A pro ty je často jediným pohybem tělocvik ve škole.

„já bych dodala, že to není pro děti, kteří sedí u počítačů. Jde o to, aby si něco podobného tyto děti vyzkoušely  a naopak jsme je od těch počítačů odtrhli",  dodává další organizátorka Veronika Šimáčková, mimo jiné také blogerka na blogu iDNES.cz.

Možná proto závod zaštítil i Český olympijský výbor. Na podobných akcích totiž můžou už nyní startovat budoucí olympionici. Letos vyhráli vlastně všichni, i kvůli náročnosti překážek. Na stupně vítězů ale mohli jen někteří.

V kategorii 5-6 let      Thea Výdová

V kategorii 7-9 let      Vojta Kralovič

V kategorii 10-12 let   Petr Vačkář

Příští ročník by mohl být ještě o něco zajímavější. Už jen proto, že závodníci budou vědět, co je vlastně čeká. Klávesnici by tak mohli odložit o týden dřív. 

 

-red- 

 

Foto: Radek Mikuláš

 

První otevřené mistrovství ČR v OCR závodech pro děti

 

 

 

Autor: Blog Info | sobota 23.1.2016 18:41 | karma článku: 16,52 | přečteno: 1169x