Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JT

ignacius01

25. 1. 2012 16:20
kazdej to vidi z jinyho uhlu pohledu

Divil bych se kdyby J.M. vnimal Palacha jinak. Masini zili v jine dobe, za jinych okolnosti a meli za sebou jinou vychovu. Bezesporu to jsou take jine povahy, nez idealista, intelektual Palach ... Ale proc ho za to odsuzovat? Proc to tu tapetovat temi ubohymi klise o vrazich apod. Ano - Masini nejsou hrdinove z pohadek, ani Palach jim nebyl (jak moc se ukazalo uz rok po jeho smrti ...) ani epochy ve kterych resili svuj odpor byly diametralne odlisne. Meli bychom se imho zbavit emoci (toho stylu nesnasim nemce a rusaky protoze nas okupovali) a nad temi ciny a dobami sami popremyslet. Nevlect sebou donekonecna ty snadne a jednoduche pravdy, snazit se divat na veci v jejich celiskosti a slozitosti. Zkusit si polozit otazku, co bych asi tak delal ja a snazit se na ni pravdive odpovedet sami sobe ...

1 0
možnosti
SS

strycek-Joe s.r.o.

25. 1. 2012 10:38
Jaký má smysl srovnávat blázna s vrahem ?

každý má v sobě prostě zcela něco jiného, specifického

1 0
možnosti
JT

ignacius01

25. 1. 2012 16:22
Re: Jaký má smysl srovnávat blázna s vrahem ?

ja bych to srovnaval. ale do tretice bych hodil onu mlcici vetsinu ...

0 0
možnosti
JT

Jirka1938

25. 1. 2012 2:21
Cela tato diskuze je zbytecna

Co muzeme ocekavat od naroda, v nemz zhruba 2 miliony se stali cleny KSC, hlavne v honbe za koryty. S jejich manzelkami a dvema detmi je to jiz 8 milionu, pripocteme pak stryce, bratrance, babicku, kamarada a dalsi pris;uhovace a je jasne, ze odbojari nemohou byt oceneni. Proto take nebylo razne skoncovano s komunistickymi zlocinci po tak zvane "sametove" revoluci, ktera uspela jen diky cinnosti v NDR, Polsku a rozpadu v Sovetskem Svazu.

Komuniste a jejich ritolizove stale prezivaji (mnozi velmi dobre v "kapitalistickych" funkcich) a to silne poznamenava spravne oceneni protikomunistickych bojovniku, at uz takovych jako byli Masinove, ci Palachove.

2 0
možnosti
A

A/D

24. 1. 2012 23:31
z pohledu hrdinství

a morálky je na tom lépe vrah Breivik, než Mašíni, protože on vraždil v domnění, že tím pomáhá národu. Riskoval při tom život, muselo mu být jasné,že ho dostanou. Hrdina nasadí či obětuje svůj život, aby druzí mohli žít. Mašíni obětovali životy druhých aby zachránili ty své. Vždy je nutno se ptá cui bono? Proč třeba společnost neříká vrazi vojákům? Protože voják zabíjí a riskuje svůj život pro druhé, pro svůj národ, který ho tím pověřil. Proto ho národ nevnímá jako vraha. Ať si klidně psychicky labilní, ať už byl cokoli, Palach toho pro svůj národ vykonal mnohem víc a pro svůj národ obětoval život.

0 0
možnosti
N

Nomad

25. 1. 2012 9:06
Re: z pohledu hrdinství

Na jak dlouho mas v tom blazinci povolen denne internet?

0 0
možnosti
PA

agu

24. 1. 2012 22:22
pokud otazka stoji: kdo musel mit vetsi odvahu

tak si osobne myslim, ze vetsi odvahu musel mit pan masin. polit se horlavinou neni zadne umeni, to se mi v zivote stalo kolikrat. vedome se pritom zapalit uz vyzaduje bud smireni sam se sebou a odvahu nebo nesikovnost. pozaru zpusobenych nepozornosti s fatalnimi nasledky je rocne mnoho. cin panu masinu a jejich spolecnika byl od zacatku do konce serii rozhodnuti ktere od sebe delil cas. cas, ktery vzdy oddelil vysokou hladinu adrenalinu, nizkou hladinu adrenalinu a stale dokola. presto se jim podarilo to, co se mnoha dalsim nepodarilo a skoncili ve vezeni nebo mrtvi. meli bud dobry plan a pevne nervy nebo byli sikovni, odvazni a disciplinovani. nakonec je neskolilo ani to, co spoustu dalsich - rozdilne nazory a emoce pri podobnem jednani. jednali soucinne a profesionalne. sam cin ve sve komplexnosti a bezchybnosti je obdivuhodny v provedeni tremi "vojaky". parasutiste za druhe svetove valky nemeli takovy uspech a pritom meli vetsi podporu. tot muj nazor.

1 0
možnosti
JV

johnymistr

24. 1. 2012 23:28
Re: pokud otazka stoji: kdo musel mit vetsi odvahu

nutno podotknout, že skupina br. Mašínů se neskládala jen z přeživších Mašínů a Paumera

1 0
možnosti
KS

Harry_sportsman

24. 1. 2012 22:14
Už jsem na diskusích potkal

spoustu blbů, ale takového jako Roman15 snad ještě ne. ;-D

1 0
možnosti
JM

saho1

24. 1. 2012 22:34
Re: Už jsem na diskusích potkal

R^

0 0
možnosti
P

proost

24. 1. 2012 21:29
Názor

Nedá mi nereagovat. Nedávno jsem vidět na ČT dokument o tzv. "Králi Šumavy". Bylo to zajímavé ve všech směrem. Tomu člověkovi rozhodně nechyběla odvaha, měl i odhodlání bojovat proti režimu, ale přitom neztratil lidskost. Při akci byl také nucen zastřelit pohraničníka - bylo to kdo z koho. Nicméně i tohoto činu litoval a bylo mu líto, že to musel udělat. Satečnost se tady nemusí nutně projevovat jako zvěrskost.

Naproti tomu Mašíni jsou ve svých prohlášeních hrdi na to, že vraždili. Že vraždili přestože nemuseli - v podstatě jenom proto, že si naplánovali někoho zabít. Já osobně mám v tomto případě jasno. Jsou to vrazi, kteří se ohánějí velkými slovy.

7 0
možnosti
PA

agu

24. 1. 2012 22:30
Re: Názor

nejsem vojak, ale myslim, ze vojak proste nemuze litovat tech ktere zabil. zato paserak asi muze. zabijeni lidi neni jeho povolani.

2 0
možnosti
FS

ExpertNaVsechno

24. 1. 2012 20:03
Posoudit Mašínovic skupinu je složité.

Na jejich téma jsem četl výbornou sedmisetstránkovou knihu Zatím dobrý od Jana Nováka, a stejně nemám jednoznačný názor.

Ale připadá mi smutné, že zatímco Mašíni dělí národ na dvě skupiny, po ulicích vesele běhá taková špína jako estébáci, udavači, agenti, bachaři, lidoví soudci a zdá se, že to nikomu nevadí. :-/

2 0
možnosti
P

proost

24. 1. 2012 21:40
Re: Posoudit Mašínovic skupinu je složité.

Proč tu pobíhá po ulicích ta svoloč? Na to se musíte zeptat, kteří zablokovali potrestání i těch největších prevítů po roce 89. A kdo se střídal tehdy u moci, to si nemusí opakovat. Moc těch stran nebylo. Byli to tito lidé, kteří v parlamentu zablokovali jakékoliv potrestání i těch nejhorlivějších komunistů, bachařů a podobně... Všechno byla jenom prázdná slova, bez špetky snahy cokoliv dotáhnout do konce. Ale to snad s tématem nemá moc společného.

0 0
možnosti
RH

roman15

24. 1. 2012 19:08
MAŠÍNI BYLI A JSOU

SVOBODNÍ REPUBLIKÁNI.

1 0
možnosti
JM

saho1

24. 1. 2012 19:48
Re: MAŠÍNI BYLI A JSOU

To mluvíš i za toho mrtvého?

2 0
možnosti

oldiess

24. 1. 2012 18:23
Další blog, který s tématem souvisí víc než je zřejmé

na první pohled:-)

http://sestak.blog.idnes.cz/c/241783/Kdy-bude-v-Brne-trida-nebo-divadlo-Danuse-Muzikarove.html

0 0
možnosti
P

pesimistafurt

24. 1. 2012 18:27
Re: Další blog, který s tématem souvisí víc než je zřejmé

s tím lze jen souhlasit, byla také zavražděna - milicionáři; v té době zde moje žena studovala a i ona mohla být obětí

0 0
možnosti