Jiří Pruša letí nad evropskými ostrovy

Unikátní dvoutýdenní projekt blogera Jiřího Pruši a Cestování iDNES.cz odstartoval v úterý před polednem. Sledujte sólo přelet s on-line zpravodajstvím pilota ve speciálu On-line z nebe nad Evropou. 

Přesně 11.03 hod. 22.dubna 2014 ukazovaly palubní hodiny, když kola Prušova letadla Dynamic WT-9 ztratila kontakt s asfaltem vzletové dráhy příbramského letiště a stroj nabral směr Český Krumlov a Linec.

Zajímá vás cokoli kolem letu Jiřího Pruši?
Zeptejte se přímo jeho.
Odpoví vám, jakmile to bude možné. 

Během následujících dvou týdnů chce Jiří Pruša nejen přeletět, ale také fotograficky i textově zdokumentovat zhruba stovku evropských ostrovů. Čtenáři iDNES.cz mohou moci on-line sledovat polohu jeho letounu, sám pilot pak píše v klidných fázích letu psát krátké textové zprávy se svými dojmy. Ty se spolu s aktuální polohou zobrazují na stránkách speciálu On-line z nebe nad Evropou, který jsme pro tuto příležitost vyrobili. Podrobný itinerář letu najdete také zde

On-line textové zpravodajství přímo z kabiny letadla najdete zde.

Na rozdíl od loňského letu pro iDNES.cz po trase Příbram-Zadar-Split-Terst-Alpy-Příbram je Pruša tentokrát v letadle sám. "Je to ze dvou důvodů," vysvětluje. "Kvůli dvěma čtyřhodinovým přeletům přes širé moře musím být připraven na všechny varianty, přistání na vodě nevyjímaje," říká, jakkoli předpokládá, že se to nestane.

Každopádně zbývající místo v miniprostoru, který je v Dynamiku k dispozici, zaberou věci pro přežití v případě naplnění katastrofického scénáře. "Druhý důvod je myslím zřejmý. Netroufl bych si vystavovat tomuhle riziko nikoho dalšího," doplňuje pilot.

 

Jiřího Prušu čeká nad evropskými ostrovy 8 600 kilometrů ve vzduchu. Na nebi není žádným nováčkem - za sebou má přelet Nového Zélandu, létal v Africe - například nad Viktoriinými vodopády, obletěl Manhattan, nedávno vrtule jeho letounu česala vzduch nad norskými fjordy a severním polárním kruhem. Fotky a videa z jeho letů najdete na jeho blogu nebo na jeho webových stránkách www.prusa.org.

Níže on-line mapa polohy Prušova Dynamicu. Sledujte s námi. 

Aktualizováno 24.4.2014.

Autor: Blog Info | úterý 22.4.2014 12:43 | karma článku: 24,99 | přečteno: 3317x