Internetové psaní mě ohromně bavilo

Pavel Renčín na blogu iDNES.cz ve spolupráci se čtenáři napsal román Labyrint. Ten právě vyšel v knižní vazbě. Přečtěte si, co o vzniku románu na internetu autor říká a vyhrajte knihu v soutěži.

Labyrint je jedím z prvních ryze internetových Románů. Co vás k němu přivedlo?

V listopadu 2007 jsem měl nové internetové stránky a chtěl jsem pro ně připravit nějaký zajímavý obsah, aby na nich čtenáři pokaždé našli něco nového. Dostal jsem nápad, že napíšu příběh na pokračování.

Příliš jsem nad tím nepřemýšlel a rovnou se vrhl na realizaci. Ještě že tak. Kdybych předem pomyslel na všechny obtíže, které s sebou tento způsob psaní přináší, bůh ví, jestli bych se do toho pustil. Jednou jsem ale začal, a jakmile se chytli první čtenáři, nešlo už přestat.

 

Přečtěte si také článek
Vstupte do Labyrintu Pavla Renčína na Kultuře iDNES.cz.

 

To jste si na sebe ušil tak trochu bič.

To ano. Rizik bylo hned několik. Autor blogového románu píše v podstatě prvoverzi i finální verzi zároveň, jednou publikovaný text již nelze měnit, protože čtenáři už se k jednou přečtenému nevrací. No a když navíc píšete příběh, o kterém nevíte, jak dopadne, pouštíte se do pořádného dobrodružství.

Přesto jste pokračoval...

Objevil jsem, že mě tenhle internetový typ psaní vlastně dost baví. Při standardní práci na knize sedím po večerech někde zavřený a dělím čas mezi zírání do zdi a do monitoru, vlastně je to docela osamělá činnost. Internetový román proti tomu nabízí neskutečnou interaktivitu, neustálý dialog se čtenáři, okamžitě po odeslání textu se na vás snáší chvála nebo kritika a časem se začnete s těmi lidmi potkávat i osobně... Moc mě to bavilo, jakkoli to bylo časově náročné. Strávil jsem s tím přesně jeden rok.

 

Vyhrajte román Labyrint. Soutěžit o něj můžete zde.

 

Proč jste román publikoval i na blozích na iDnes.cz?

Píšu deset let a snad mohu říct, že v rámci žánrové literatury už patřím k zavedeným jménům, přesto mě většina mainstreamových čtenářů nezná. Publikování na iDNESu byla příležitost, jak Labyrint představit také internetovým čtenářům, kteří by třeba o fantastiku nezavadili, a za tuto příležitost děkuji.

Lidé byli často překvapení, že je to vlastně baví a začali se také zapojovat komentáři a ovlivňovat další směřování příběhu. Fantastika je velmi široký žánr, najdete tam přímočaré mlátičky, vesmírné bitvy nebo hororové detektivky, stejně jako psychologická i filosofická díla se značnou hloubkou. Je škoda házet vše do jednoho pytle.

 

-jd-

Autor: Blog Info | úterý 14.12.2010 15:00 | karma článku: 12,34 | přečteno: 2971x