Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Nebyl jen jednou z demonstrací. Byl dopředu pečlivě připravený s dopředu zadaným výsledkem.

0 0
možnosti
MK

Uf. Nikdy by mne nenapadlo, že se budu zastávat zrovna toho Zemana. Neřekl, že to nebyl masakr, ale že to nebyl "nestandardní masakr". Nesnáším prostě překrucování slov, padni komu padni. A v tom má pravdu - první tři dny Palachova týdne v lednu téhož roku byly přinejmenším srovnatelné. Zásahové jednotky tam navíc mlátily i přihlížející důchodce. Listopad byl prostě jinými slovy "standardní masakr". A revoluci vyvolat proto, že to byl cíleně masakr na svazácích a ne na disidentech, kteří tenkrát nikoho moc nezajímali a kvůli jejich zmlácení by prostý lid do ulic nikdy nevyšel.

0 0
možnosti
VP

jenže ono nejde o tom informovat co nejpravdivěji ,ale co nejlepé manipulovat ..a masa funguje stejně jak před rokem 1989

0 0
možnosti
Foto

I39v16o 34C45i24l84i23c23h

16. 11. 2014 16:11

Také bych přispěl, ale já byl v té době bohužel na vojně hluboko na východním Slovensku, kam se nám ty informace dostávaly jen velice problematicky. Jediný zajímavý moment byl, když gumy začaly plašit, že je asi kontrarevoluce a měli jsme bojovou pohotovost (což pro nás sloužící v Sabinově, tzn. vojenské věznici, bylo do té doby prakticky zcela neznámé).

A ještě jednu pikantnost si z toho období pamatuji, do té doby se důstojníci (až na pana podplukovníka Stříbrného, což byl opravdu PAN důstojník jak z první republiky - i takoví se našli a ostatně je jediný, jehož jméno si dodnes pamatuji) hrozně rozčilovali, když jsem je oslovil "pane majore, poručíku atd." a trvali na soudruhovi. Když se to otočilo, tak jsem jim konečně začal říkat "soudruhu" a nelíbilo se jim to zase ;-)

1 0
možnosti
Foto

I52v12o 84C39i10l86i92c73h

16. 11. 2014 18:10

Tak jsem to nakonec do kratičkého článku rozvinul ;-)

0 0
možnosti
EP

Souhlasím s tím, že byl jen jednou z mnoha demonstrací té doby. Navíc tento den spíše spojený s Mezinárodním dnem studentstva, proto ta převážná část demonstrujících bylo z řad studující mládeže a vysokoškoláků. Vezmeme-li ovšem fakt, že zbití demonstrujících na Národní vedlo až k převratu, zkusme se zamyslet nad tím, kdyby ke zbití nedošlo a kdyby tehdejší velení pořádkových jednotek postupovalo standardně, tzn. vytlačit demonstraci do okolních ulic, tím ji rozmělnit a nedopustit její stlačení. Jistě by nedošlo k tolika zraněním. Myslím si, že by pak disent, který tato protirežimní shromáždění de facto režíroval, využil jiné příležitosti či nějakého výročí k všelidovému veřejnému projevu nesouhlasu s tehdejší politickou garniturou. Postupem doby by však dříve či později, a to už vzhledem k rozpadu socialistického východního bloku a k prováděným odstraňováním tehdejších socialistických režimů v okolních státech, došlo ke změně politiky a vedení státu i u nás.

0 0
možnosti
LP

Disent nic neorganizoval, špičkoví disidenti byli všichni mimo Prahu,organizovalo to zákulisí a dodnes není úplně jasné kdo.

1 0
možnosti
  • Počet článků 758
  • Celková karma 25,08
  • Průměrná čtenost 7571x
Adminy blogu jsou Patrik Banga, Tereza Janků, Helena Skočová a Veronika Krátká. Pokud chcete komukoli z nich napsat, adresa je vždy: jmeno.prijmeni@idnes.cz. Nebo pište na společnou adresu admin.blog@idnes.cz.

Průměrný počet aktivních příjemců služby v EU podle čl. 24 odst. 2 nařízení 2022/2065/EU za období 1.7.2023 až 31.12.2023 činí 1942019.