Blogeři z plenéru Béreš, Branna a Trizuljak vystavují ve Varech

Když přemýšlela, koho z našich blogerů k prezentaci vybrat, šla na to Štěpánka Bergerová minimalisticky - se zavřenýma očima prstem po mapě. Našátrala Mariána Béreše, Marka Trizuljaka a Kamilu Brannou. S výběrem je spokojená.

"Marek je zkušený autor, Marián má svůj styl a Kamila, přestože nemá mnoho ryze minimalistických snímků, dokáže pohladit a vystihnout určité nuance," ospravedlňuje svůj výběr tato členka Karlovarské oblasti Unie výtvarných umělců.

Žádáte-li od fotografie jasné sdělení, není tato exhibice nic pro vás. Jejím tématem je totiž minimalismus. "Jde o filosofii jednoduchosti, odlehčení, zpříjemnění, vyklizení a vyčištění s cílem získat víc prostoru, fyzicky i emocionálně, víc svobody," definuje směr pořadatelka Štěpánka Bergerová. "Minimalistické umění je umění okamžiku a tváři se nezúčastněně."

V karlovarské Galerii Na ochozu probíhá výstava Artkontakt už od 22. listopadu, ale času k návštěvě je stále dost. Další kolo, které přinese nové autory bude zahájeno 24. ledna.

 

rozhovor se Štěpánkou Bergerovoujejího blogu.

Na Artkontaktu se představí také její kolegové z Unie Jiří Kožíšek, Johana Dvořáková, Martina Košařová a Ivana Sedláčková. Internacionální punc akci dodá portugalský fotograf Jose Firmio Riberio. Do druhé fáze výstavy se v lednu přidá také pár německých fotografů.

 

fotoreport z vernisáže 22. listopadu.

"Vybraní autoři mají ve svém vidění druhý a často i třetí plán a to je v minimalismu hodně důležité. Je to umění, jak říci málem mnoho," nastiňuje Stěpánka, co vše je třeba, aby se autor zvládl vyjádřit minimalisticky. V srpnu naše fotoblogery vzdělávala na týdenním workshopu Blogeři v plenéru v západočeském Lokti.

"Plenér se povedl, věnovali jsme se hlavně krajině a urbexu. Na příští rok jsme vymysleli téma Někdo to rád café. Budou se moci účastnit jak fotografové, tak malíři, případně další umělci." Pokud rádi fotíte, je to příležitost právě pro vás.
 

jaká dílka na letošním plenéru v Lokti vznikla.

"U fotoblogů iDNES.cz jsem zaznamenala stoupající kvalitu. Fotomatiné je báječná aktivita. S grafickým zapojením obtékající reklamy, která je zvlášť u fotoblogů rušivým elementem, to ale možná půjde s jejich četností z kopce," vyjádřila obavy nad komerční inovací blogu.

"Abych se přiznala, čtenáře nijak masivně nelákám. Není to parketa široké veřejnosti, která si libuje v prvoplánové jednoduchosti. Minimalismus, přestože jednoduchý je, předpokládá určitou schopnost představivosti a vidění pod povrch. Pokud nějakého čtenáře právě toto sdělení zaujme, budu jen ráda," láká Štěpánka.

Adam El Chaar

Autor: Blog Info | středa 26.11.2014 16:41 | karma článku: 14,57 | přečteno: 811x