Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zdeněk Žíkovecký

10. 2. 2012 16:47
Rázný krok vpřed

Komunisté dovedli tuto zemi na pokraj propasti. V devětaosmdesátém jsme však provedli rozhodný obrat o 360 stupňů a učinili rozhodný krok vpřed.

(Ptát se, kdy bylo lépe, je zavádějící, protože spousta lidí nechápe stupňování a myslí si, že lépe znamená dobře. Výstižnější by bylo ptát se, jestli už současný režim překročil hranici, za kterou je zřetelně ještě horší než ten minulý.

Onehdy se jistý politik divil: "Chtěli jste, aby to bylo jinak? Chtěli. Je to jinak? Je. Tak co se vám nelíbí?"

Ano, chtěli jsme, aby to bylo jinak, protože minulý systém tuto zemi pomalu devastoval. A nelíbí se nám to, že ta změna spočívá jen v odstranění onoho "pomalu".)

0 0
možnosti
K

kaktusak

9. 2. 2012 21:08
No ještě aby po 25 letech nebylo lépe.

I když i toho se možná dočkáme.

Za socialismu se dobře měli zejména poctiví pracující. Disidentů bylo jen pár. O něco víc bylo kriminálníků, ti opravdu trpěli a patřili k nepřátelům socialistického systému. V důsledku nízké kriminality nebylo potřeba esenbáky přeplácet. To dnešní policejní režim si platí především represivní složky.

Schopní lidé za socialismu sehnali slušnou práci bez problémů.

Lidé se ušlapou i na Západě při slevách v hypermarketech

Jestliže je konkurenční boj v pořádku, potom se pravičáci nemohou zlobit, že svého času v tomto boji zvítězili komunisté a udrželi si moc 40 let. Je vidět, že mají schopnosti.

1 0
možnosti
KE

Krupp Essen

9. 2. 2012 21:25
Re: No ještě aby po 25 letech nebylo lépe.

"dnešní policejní režim si platí především represivní složky"? Zkuste si, mladý muži, zjistit, kolik bere takový řadový policista. A ten "policejní režim"? Nebuďte směšný. Vždyť ti hoši (a děvčata) se obvykle bojí proti někomu zakročit, aby nepřišli o místo...

0 0
možnosti

jarinka

9. 2. 2012 17:28
"Ve společnosti byla neustále

přítomna atmosféra strachu". Tak tahle věta se hodí na včil, na na tehdy.

2 0
možnosti

Maryša Šárecká

9. 2. 2012 17:52
Re:

Komunisti by správně měli strachy učurávat. Ale nebojte, na vás určitě nedoide. Bohužel i daleko větší  ryby si užívají nerušeného důchodu.

1 0
možnosti
VS

Astaroth

9. 2. 2012 12:41
i dnes je reseni

Volme KSCM a krivdy se postupne napravi!

3 0
možnosti

Ottis300

9. 2. 2012 14:33
Re: i dnes je reseni

Křivdy, které způsobila? To jste mne uklidnil, že by šla do sebe?

0 0
možnosti
LH

lahny

9. 2. 2012 11:56
Velké rozdíly v ekonomické stránce

Byl jsem dělník  ve fabrice za socialismu, jsem dělník i dnes.Ale jako dělník se mám hůř.Dříve ve fabrikách pracovní pomůcky (solvina,mýdlo, boty,montérky,ručník) vše jsme dostávali.Dneska si musím všechno kupovat.Pokud jsme chtěli nějaké vylepšení ve fabrice, přes ROH jsme všeho dosáhli,dneska majitel nemá peníze, ale sám na drahá auta ano.Dříve jsme mohli kritizovat vedení za špatné hospodaření,všechno přes ROH a řešilo se to,dneska vyhazov za každou kritiku.A hlavně mohli jsme v každém věku odejít a našli jsme práci i po padesátce (fabriky se předháněly v nabídkách pro dělníky).Dneska po padesátce vás nikde nechtějí( vlastní zkušenost).Dříve autobusy na každou směnu, dneska kdo nemá auto,tak nemá ani práci,protože do vesnic autobusy z odpolední či noční nejedou.Dříve jsme se možná po politické stránce měli hůř,dneska je to zase po ekonomické stráce.Komunisti tady byli 40 let a nedělali takové škrty jako dnešní politici po 20ti letech vládnutí.

5 0
možnosti

Ottis300

9. 2. 2012 14:25
Re: Velké rozdíly v ekonomické stránce

Víte, pane, já si zase pamatuji, dělal jsem koncem 70.let závozníka u PSO1 v Záběhlicích v Praze, nic jiného jsem nesměl, a tam, když jsme se chtěli umýt, tak jsme se brodili břečkou z ucpaných záchodů. A to byl stavební podnik! Kradlo se na auta, nafta po stolitrech, všichni byli zloději, jen jste si nesměl ukrást víc než ten druhý, do KSČ se dostávali sice mladí, ale i trestaní jedinci, strana totiž potřebovala mladou krev, vem kde vem, udávalo se ze strachu i z přesvědčení, a kde jste viděl, že ROH pomohlo? Jen když to bylo výhodné pro někoho osobně. A kritizovalo se jen to, co bylo předem prozkoumané, že to projde!

Víte co bylo fajn? Že jste si zašel do hospůdky, zahrál na kytaru, zazpíval a dokonce byly hospody, kde se neudávalo. Všichni se tam znali. Jinak yl člověk neustále ve střehu. A to nemluvím o sobě, já jsem si nedovolil křivě se podívat ani na pytel cementu, protože by mě hned sebrali. Takže, paradoxně, žil jsem jak světec i v té lupičské době.

1 0
možnosti
J

jarno3

9. 2. 2012 11:55
Pane autore,

vaše rezolutní zhodnocení doby minulé není příliš objektivní. Jak sám píšete, záleží na pohledu hodnotitelů. Někdo považuje za zásadní mínus frontu na banány, jiný frontu na úřadu práce. Seriózní hodnocení z pohledu jednotlivce  tady není možné.

4 0
možnosti
JK

J.K.S

9. 2. 2012 11:14
Nikdy jsem nedala úplatek

a nidkdy jsem nedostala úplatek. Ani "tehdy", ani dnes.  Mohu tedy korupci kritizovat beze studu.

Každá doba má svoje a hodnotit ji prizmatem dnešní doby je zavádějící. Musím říci - nebála jsem se "tehdy" a proti této době taky nemám výhrady. Fronty na banány a cokoliv jiného mi byly lhostejné tehdy (co nešlo pořídit bez fronty, to jsem nepotřebovala) a volná dostupnost jahod v lednu mě nenaplňuje nadšením nad výdobytky demokracie.  Jsem ráda, že moje děti mají možnosti, které jsme my neměli a záleží jen na nich, jak s nimi naloží. Nezávidím jim, my zase měli více volného času a mohli jsme se věnovat svým koníčkům a svým přátelům. Je ale nejvyšší čas, aby se lidi naučili bojovat "za něco" místo "proti něčemu".

6 0
možnosti
N

Nomarak

9. 2. 2012 11:32
Re: Nikdy jsem nedala úplatek

R^

0 0
možnosti
JM

H. Mlet

9. 2. 2012 10:52
slušně

a dobře napsáno, fajn...

0 0
možnosti
PH

modrénebe

9. 2. 2012 10:40
Já jsem se narodil

v relativně demokratické společnosti. Profesní život jsem věnoval budování socialismu (zbytečně) a doufal jsem, že umřu ve svobodné společnosti. Bohužel mám obavy, že se mi to nepodaří. EU je toho příkladem. Jinak článek R^

0 0
možnosti

Maryša Šárecká

9. 2. 2012 10:19
Díky

1 0
možnosti
  • Počet článků 119
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2358x
Milující otec. Křesťansko-ateistický zenbuddhista. Překladatel na volné noze. Autor dvou knih.