Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ST

Stará turistka

16. 8. 2010 18:58
Jsem z Prahy a na Ostravsku se mi líbí.

Vaše uvažování moc nechápu - někdo prostě musí být v seznamech poslední, no a co?

A že jsou narvaný hypoše, protože se tam dá zadarmo najíst? ... Zajímavá myšlenka.

...

Bohužel jen potvrzujete, jak jsou Moraváci zamindrákovaní vůči Praze a jak si v tom rochněj. A to jste učitelka.Rv

0 0
možnosti
JI

INDRJA

18. 8. 2010 18:44
Re: Jsem z Prahy a na Ostravsku se mi líbí.

Máte smůlu, já jsem totiž "Čecháček" - pocházím z Vrchlabí a rodinu mám v Čechách (Praha, Boleslav, Hradec, Jičín....) Ale vidím to kolem sebe. Taky jsem to nechápala - třeba nenávist vůči Spartě. Ale už to chápu. Jsme opravdu konec světa - dodnes se nám závidí, že havíři brali velký prachy - kde jsou ty časy! Třeba jen cesta z Prahy do Brna a do Ostravy. K nám jede Pendolíno coby supercity a do Brna jako intercity. K nám stále ještě dálnice nedorazila (aspoň půlka a část se jede po "silnici pro motorová vozidla).

Přemýšlejte, nesuďte. Díky.;-)

0 0
možnosti

rezjir rezjir

16. 8. 2010 7:16
Ano, ty tzv. úspory nás budou hodně stát

a bude to k ničemu, protože povedou ve svých důsledcích ještě k vyššímu státnímu dluhu, zvláště když ho vyjádříme jako podíl na hdp.

0 0
možnosti
HP

-hp-

16. 8. 2010 4:17
Prazak, kteremu se Ostava libi

Podes pambu, jestli ucite deti takove nevrazivosti, pak se nelze divit, ze tu stale buji nacionalismus, xenofobie.... tak zkreslene popisovat situaci - nepublikujete v nejakem z bulvaru??

Jsem Prazak, do Ostravy a Havirova jezdim rad, jsem kantor a vubec by me nenapadlo stezovat si, ze D1 byla v poslednich letech dostavovana rychleji nez vnejsi prazsky okruh, a to se nezminuji o R47. Naopak, jsem rad, protoze ted je cesta do Ostravy mnohem pohodlnejsi nez pres Hranici a Mosnov, rychlejsi. A na pul roku zpozdene otevreni jizni casti vnejsiho okruhu Prahy se tu tesime s nadeji, ze konecne polevi zacpy na Jizni spojce....

Tak mila pani ucitelko, bezte se zadarmo najist do hypermarketu a radeji uz nepiste zadne takove slataniny....

0 0
možnosti
MB

MacX

16. 8. 2010 7:40
Re: Prazak, kteremu se Ostava libi

V čem je ten popis zkreslený?

Píšete: "...vubec by me nenapadlo stezovat si, ze D1 byla v poslednich letech dostavovana rychleji nez vnejsi prazsky okruh..." Vážený pane, ta D1 je vůbec první slušná cesta, která do Ostravy vede (připomínám že ostravská aglomerace je po Praze druhé největší osídlení v ČR), zatímco matička Praha (kterou mám taky rád, ostatně jsem tam prožil studia) disponuje už léta dálničními spoji na všechny světové strany! Jak můžete ten okruh vůbec srovnávat se situací, v níž se OVA několik desetiletí nacházela? Není vám trapně?

Rád bych viděl, co by říkali Pražáci, kdyby třeba na Kladno nebo na Plzeň vedla taková nudlička, jako vede na Opavu (univerzitní a tradičně kulturní centrum českého Slezska..).

Pane, když píšete o něčem, o čem nemáte ani šajna, tak se vyhněte slovům jako slátanina, protože nevyhnutelně přiletí jako bumerang na vaši hlavu.

0 0
možnosti
MK

shr3k

16. 8. 2010 0:45
Paní, když slyším podobné nářky

tak si vždycky vzpomenu na Pardubický kraj. Jeho obyvatelé musí jakoukoliv čtyřproudovou silnici hledat na mapě lupou. Když odhlédnu od toho, že nedávno byla zprovozněna 5 km spojka od D11 po křižovatku v Opatovicích, jedinou čtyřproudovou komunikací v celém Pardubickém kraji byl po 20 let 5 km úsek od pardubického Parama do Ohrazenic, kde se stejně může jezdit jen 80 km/h.

0 0
možnosti
VS

Astaroth

16. 8. 2010 9:12
Re: Paní, když slyším podobné nářky

Zato mate zeleznicni koridor a hodinu cesty vlakem do Prahy :-P

0 0
možnosti
RP

radim36

15. 8. 2010 22:04
Ostravsko patří spíše k Polsku.

Ostrava a konkrétně Severní Morava až po Beskydy patří přirozeným způsobem, geograficky spíše do Polska než k Česku. Je to i historicky, stačí si pořádně poslechnout původní lašské nářečí, kterým se dříve mluvilo pomalu až po Frenštát pod Radhoštěm a po Frýdlant nad Ostravicí.  Lašské nářečí je mnohem více polské než české.

Z tohoto pohledu je Ostravsko pro Česko a Čechy v podstatě jen 90 let počešťovanou kolonií, svého času cennou a  maximálně využívanou pro svá ložiska černého uhlí a ocelářského průmyslu.

Ovšem nyní, když uhlí dochází, je Ostravsko jen přílepek republiky s neustálými problémy s ovzduším, lagunami, dopravou a kdovíčím ještě.....

Dokonce ani lékařskou fakultu tady v Ostravě nechtěli povolit.

Já myslím, že jestli se prosadí integrace zemí EU a tím upozadění státních hranic jednotlivých států, že Ostravsko jako region se postupně a nenásilně přifaří k jižnímu Polsku, Katovicku a Wroclavsku neboli polskému Slezsku.

0 0
možnosti
GF

Georgis Fasulis

15. 8. 2010 23:43
Re: Ostravsko patří spíše k Polsku.

Nesmysl. Je pravda, že Ostravsko je nepřeberná směska všech různých národností ze všech koutů Evropy a to včetně Poláků, ale k Polsku nikdy Ostrava nepatřila - jmenovala se Moravská Ostrava! A polsky se v Ostravě nikdy nemluvilo. I když nářečí obsahovalo polské prvky, ale více tam bylo třeba germanismů. Nepleťte si s těšínskem.

0 0
možnosti
LB

skimpy

15. 8. 2010 21:56
Chyba

O jaké Pusté Polomi to píšete?? Nemáte na mysli spíše Velkou Polom???

0 0
možnosti
BD

Black Dragon

15. 8. 2010 22:11
Re: Chyba

Není to chyba je tu obojí :D

0 0
možnosti
MH

jedovinka

15. 8. 2010 20:51
Buďte v klidu,

Haná je na tom podobně. Zkuste i mimo špičku projet Přerovem.

V sedmdesátých letech jsem nechápala, proč pražská babička posílá své sestře do Brna citrony a "pěknou" mouku na hodové koláče a vánoční cukroví. Pro pubertální holku mělo Brno jiná lákadla, než průzkum Brněnek a ostatních samošek.

Z Čech na Hanou jsem se přestěhovala plus mínus před dvaceti lety. Protože rodiče zůstali v Táboře, sourozenec v Praze, teta v Plzni... minimálně dvakrát ročně se do Čech na pár dní podívám. A cestou domů, k Přerovu, se neustále omlouvám už dávno zesnulé brněnské tetě za dětské podezření, že asi neumí hospodařit....

Dorazil mne nedávno pražský kamarád. Napadl mne, že jsem prostě líná a hraju si na intošku, protože než by se dva roky válel na pracáku, tak by raději šel za tu patnáctitisícovou almužnu doplňovat zboží do marketu. Co k tomu dodat...

oldwomen

0 0
možnosti
RK

semelik

18. 8. 2010 21:06
souhlasím, v Přerově se teď opravuje asi 300m jedné ulice,

čímž se kompletně zhoutila celá doprava. Jenom místní znalci ví, že se to dá objet, ale musíte projet (s trochou nadsázky) před hradní nádvoří a kousek cesty jet jenom po dvou kolech, abyste se vyhnuli protijedoucím odvážlivcům.

Pěšky jste rychlejší i o berlích.

0 0
možnosti
C

CCIR

15. 8. 2010 20:32
Ostrava - Moravskosliezský kraj?

Tak to je naozaj pozoruhodné ako je tento kraj v Česku takto odsúvaný! Akoby tamojší obyvatelia ani nepatrili do Česka alebo v ňom boli za trest! 8-o Prečo?

0 0
možnosti