Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
CJP

Ctihodnost Já První

19. 8. 2010 17:44
Proč má mít maturita......

....dva stupně obtížnosti ? To jako budeme mít maturanty první a druhé kategorie ?;-D

0 0
možnosti
EK

Deleter

19. 8. 2010 20:13
Re: Proč má mít maturita......

Ano. Máme je už dnes.

0 0
možnosti
JN

Tunaq

19. 8. 2010 15:36
Povinná četba?

Taky jsem s tím měl problém. Přesto jsem 100% pro. Četba klasiků totiž pomáhá člověka alespoň trochu ukotvit v kultuře, ze které vzešel. Taky chápu, že to není zrovna po chuti nejrůznějším multikulti rozvracečům tradic. A ten nešťastník, co se leká 20 knih, je jak autobusák, který napřed spí na konečné a potom říká, že ten jízdní řád nestíhá.

0 0
možnosti
D

dampfer

19. 8. 2010 15:20
Prosím

nerozumím tomu, že si škola sama může sestavit maturitní otázky, před cca 100 lety, když jsem maturoval, přišly otázky v zapečetěné obálce z ministerstva, pro celou republiky samozřejmě totožné

řekl bych, že třeba kuchaři nebo zedníci mohou mít vlastní závěrečné zkoušky

0 0
možnosti
A

Amoniak

19. 8. 2010 15:40
Re: Prosím

Pak ale ať se jim neříká maturitní zkouška.

0 0
možnosti
LH

Lady Humussprey

19. 8. 2010 15:04
Budou to nové studentské volby a tentokrát načisto

Kdo neprojde, uvítá ho na pracovišti ukrajinský tým jejich nádeníků. ;-D Rv

0 0
možnosti
MI

Marika_88

19. 8. 2010 15:03
Pěkný článek

Souhlasím s vámi. Více takových učitelů s nadhledem.

0 0
možnosti
K

Kozel_

19. 8. 2010 14:42
Hlavně že se začlo aspoň s něčím

Ministra si nevypracuje podobu maturit, ale jak má maturita vypadat, to dělají týmy lidí. Snad už 15 let se o tom mluví, obává se že "výzkum" a "přípravy" stály ne stamiliony ale víc než miliardu. Popravdě řečeno, není tak důležitý konkrétní obsah. Maturita by měla zaručit určitou úroveň znalostí - co by tam mělo být se jaksi nabízí samo, nemusí tam být vše (např. matematika je výborná, ale umím si představit, kdyby tam nebyla).

V současnosti získá prý maturitu 92% lidí v daném věku (asi i opožděné maturity, tj. po vyučení apod.). Výběrovost je tedy na dřívějším absolvování plné základní školní docházky, tj. nepropadnout na zš a neabsolvovat zvláštní školu. Asi se těžko docílí byť minimální výběrovost, tj. maturita pro 55% těch lepších, zbytek jen vyučit. I tak by to chtělo snížit počet maturantů. A místo toho zvýšit úroveň znalostí a získaných schopností, jak na sš tak i u vyučených. Leckteří vyučení za totality měli lepší úroveň než současní maturanti, oni znali ovšem nějaké řemeslo.

0 0
možnosti
K

Kozel_

19. 8. 2010 14:45
Re: Hlavně že se začlo aspoň s něčím

Takto se ptám na hodnotu maturity? Absolventi nic neumí, nemají ani znalosti ani rozvinuté myšlení (např. logické pomocí výuky matematiky a fyziky). Neznají ani základní teoretické předměty, ani praktické (myslím různé technické výkresy, laboratorní dovednosti apod). Ani vzdělaní, ani s konkrétní v praxi využitelnou znalosti a dovedností. Jde jen o papír na úrovni dřívější úplné školní docházky a umožnuje jít na vš.

0 0
možnosti
PNH

prdly

19. 8. 2010 14:18
Státní maturita ano, to co se schválilo ne!

Vždycky jsem byl pro státní maturitu, tedy pro centrem určenou jednotnou úroveň a výtky žáků, že nevěděli co se učit neberu. Jako kdysi osnovy, tak dnes RVP jasně říkájí co je třeba umět. To, že s tím učitelé neumí pracovat je druhá věc. Nemyslím si, že by někdo schválně na někoho vymýšlel nějaké záludnosti.

ALE! V podobě a ceně, jak se mají tyto zkoušky konat to je prostě nesmysl. Jestliže to mělo být něco jako SCIO, tak minimálně před 5 lety je to měli nechat dělat, protože to mistr Zelený s Cermatem vymysleli je jen neskutečný tunel. Školy to neúměrně organizačně zatíží a trpět tím budou všichni. Navíc to je i není centrální a jednotná zkouška, protože většinu práce udělají zase kantoři, tak k čemu nějaký předražený Cermat? K čemu počítače, oboustrané skenery, barevné laserové tiskárny s duplexem (ne, že by to školy nevyužily), kurýři a bůhví co ještě?

0 0
možnosti
JI

INDRJA

19. 8. 2010 14:25
Re: Státní maturita ano, to co se schválilo ne!

Všiml jste si, že mám obdobný názor? Ale začít se musí i za cenu, že ti první to poněkud odnesou. Ony všechny ty verze nanečisto byly opravdu k smíchu - studenti k nim často přistpovali jako k  sázkovému tiketu. Takže začít se musí a to hloupé vyeliminovat.

0 0
možnosti
JJ

tenkdomacas

19. 8. 2010 13:29
Nevím,proč tu někteří lidé naříkají nad státními

maturitami. Já jsem dělal maturitu ještě v hlubokém totáči,kde jsme měli ústní a písemné zkoušky.Dostali jsme sice otázky, ale ty prakticky obsahovaly celou látku ze celou dobu studia. Takže buď to člověk alespoň trochu něco uměl nebo vyletěl. Nechápu vůbec, jak může být maturita pomocí testů. A ta dnešní úroveň středoškoláků je horší než dříve na základní škole. Specielně se to týká pravopisu , který je otřesný.

0 0
možnosti
D

drfox

19. 8. 2010 14:03
Re: Nevím,proč tu někteří lidé naříkají nad státními

No ony zmiňované testy můžou být taky docela sranda. Pro zajímavost některé zkoušky, které jsem absolvoval na vysoké byly formou testu, kde na otázku bylo <0;n> odpovědí z m přičemž přičemž správná odpověď + body špatná - body (suma nahoru dolů stejná).

0 0
možnosti
IM

motiva

19. 8. 2010 12:40
20 knih? za 4 roky?

my jsme na gymplu museli mít 20 knih povinně každý rok a k tomu zpracovaný čtenářský deník, maximálně jsme si někde po rodičích sehnali obsahy děl českých spisovatelů ( za komunistů se nic takového nevydávalo) a psali si deník podle nich. Je fakt, že kromě televize, kde byl k mání maximálně jeden film nebo seriál za večer, už nebylo jak utrácet volný čas, žádný facebook, hry, diskuse na netu neexistovaly. Když jsem zrovna nešla večer ven, tak jsem si četla. četla jsem ráda a těch dvacet povinných kousků se dalo zmáknout i přes prázdniny, tedy pokud to nebylo příliš nezáživné čtení, tam jsem, přiznávám, sahala po tátově staré dobré knize s obsahy a přepisovala vlastními slovy, aby paní profesorka nic nepoznala. Světová literatura se četla docela dobře, s tou jsem problém neměla, ale přiznám se, že takový Antal Stašek nebo J.Š. Baar mě příliš nebavili a tudíž jsem je ani nečetla.;-)

0 0
možnosti
LD

sappho21

19. 8. 2010 13:48
Re: 20 knih? za 4 roky?

To měla maturita ještě nějakou váhu. Současný přístup ke školství ji degradoval na úroveň základního vzdělání.

0 0
možnosti
HVJR

Hynek Vilém Jarmila reloaded

19. 8. 2010 11:42
k čemu ta povinná četba je?

Já jen teda nechápu, jak někoho posune přečtení Babičky nebo Písní kosmických. Vzdělání přeci není o tom, kolik toho člověk přečetl, ale o tom, jestli si umí udělat nějaký kvalifikovaný názor, něco posoudit, rozhodnout se, diskutovat ... Z mojí dávné školní zkušenosti plyne, že se 90% času věnovalo literatuře do roku 1938 a pak se trochu probraly nějaké bolševické průjmy, odvážnější kantoři probírali trochu i exil a katolickou scénu (před r.1989). Ale moc se teda nedbvalo na to, aby se vývoj literatury zasazoval do kontextu ostatního umění, nedebatovalo se, co tím chtěl autor říct atd. Celé to spíš bylo - včetně matury - četl jste a o čem to bylo? Trochu smutný. Proč kantoři neučí děti přemýšlet? Proč vůbec mít nějaké seznamy literatury, proč nestačí říct třeba celkem 30 knih, 5 z období do roku 1900, pět do roku 1930, pět do roku 1939, pět do roku 1959, zbytek současnost.

0 0
možnosti
EK

Deleter

19. 8. 2010 12:41
Re: k čemu ta povinná četba je?

Pokud se vás někdo ptá "o čem to bylo," tak na co se ptá, krom vašeho názoru?

0 0
možnosti