Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PC

paett

28. 4. 2010 10:02
vulgarni jazyk

Vážená paní,

rozdíl mezi Severni Moravou a řekněme Čechama nebo i Prahou je akorát v tom že tady se lidi posílají do pi*e a tak do píííííí*e. A posílají se tam všichni stejně ať žijou kdekoliv. Nežiju tu 30 let, protože mi tolik není, ale ze zkušeností nemám pocit, že by se zrovna tady mluvilo srojtěji než jinde v republice. Sprostě mluví hlavně děcka ve věku kdy ještě rozumu nepobraly a naši drazí nezaměstnaní a flákači co žijou z podpory. Hrubý jazyk není o místu na mapě, ale o inteligenci, výchově a vzdělání. Nemyslím si, že byste měla stejný názor kdybyste byla ve styku místo se základkou třeba s vysokoškolákama.

0 0
možnosti
U

UrsusLuin

28. 4. 2010 9:55
polemika

Vážená paní učitelko,

to, co popisujete, je celonárodní jev. Nejde totiž o žádný dialekt a tedy to "jak se mluví na ostravsku", ale o sociolekt, tedy to "jak se mluví mezi mladými". O tom ale v podstatě váš článek není, pojďme se podívat na některé jiné věc. "Mladí stále méně čtou" - pokud jste z Ostravy, doporučuji vám zajít si do městské knihovny. Možná tam ještě stále visí knihovnická studie, která naopak prokazuje, že "sečtělost" českého národa stoupá a to i v případě mladé generace. Ano, jsou mezi nimi i takoví, kteří nečtou, a ano, často nečtou zrovna poezii a jinou krásnou literaturu, ale čtou. Čtou možná ve větší míře, než jejich rodiče.

Mladí mluví sprostě - ano, velmi často ano. I když je to sprostě? Slova jako pič*, ku*va, mr*at a podobně totiž často nevnímají jako vulgarismy, ale jako vycpávková slova. Neříkám, že je to dobře, ale z jejich pohledu je to prostě sémantický posun těch slov, respektive jejich vyprázdnění. slovo b*bec na ně pak může mít mnohem větší váhu.

0 0
možnosti
U

UrsusLuin

28. 4. 2010 10:01
Re: polemika

A i kdybychom vzali v potaz tu možnost, že je to vulgární - od někoho se to museli naučit. Starší generace, nechť si pak šáhne do svědomí.

Nicméně souhlasím se dvěma věcmi - zaprvé dnešní mluva lidí je hrubá. Zadruhé obecně moravští mluvčí mají o něco blíže ke spisovné normě než ti pražští. Vy ovšem mícháte dohromady obě věci. Proč by nemohli mluvit hrubě? Už přece Pražský lingvistický kroužek přišel s tezí, že "funkčním stylem je každý styl, který plní komunikační funkci". Přece byste nechtěla, aby každý v běžně-dorozumívacím stylu používal nejvyšší vrstvu jazyka - spisovnou češtinu. Každý z nás je přece minimálně diglosní a měl by umět mezi jednotlivými kódy přepínat.

0 0
možnosti
MN

kubam

1. 3. 2010 23:27
Morava x Slezsko

Nechápu, jak můžete napsat, žiju na Moravě, přesněji tedy ve Slezsku. To je jak kdybyste napsala jsem Češka, přesněji tedy Slovenka nebo žiju v Čechách, přesněji tedy na Moravě.

Jinak taky přihodím jeden vtip: Vystoupí Pražák na Svinově a ptá se svým pražským přízvukem místního: Heleee, nevíííš jak se dostanu vodsaď do centra? Ostravak odpoví: Tak ty se tam, p..o, nikdy nedostanes :-D

0 0
možnosti
PC

paett

28. 4. 2010 9:41
Re: Morava x Slezsko

Presne tak. Kdyz uz chcete poucovat o jazyku a narodu, laskave si ujasnete, kde to vlastne zijete.

0 0
možnosti
KH

Tobinka

1. 3. 2010 21:58
spisovná čeština

Mimochodem. Spisovně nemluví nikdo.

Spisovná čeština je umělý jazyk, který vytvořili národní obrozenci ze čtyř velkých interdialektů (obecné češtiny, obecné lašštiny, ještě něčeho a slovenštiny). Proto ten systém vzorů na všechno, jinak si každý skloňoval a časoval, jak se mu zlíbilo... atd.

Někteří Moravané se domnívají, že mluví spisovně, protože se spisovná čeština přiklonila k jejich formě tvorby přídavných jmen. "ten zelený háj" a  nikoliv "ten zelenej háj". Nicméně jazyk se neskládá jen z morfologie. A i tam ostatně na Moravě v některých tvarech plavou (takové šikovné děvčata). Jazyk to jsou i další složky. Například výslovnost, která je jasně dána dlouhými a krátkými hláskami, takže říkat "krava" je stejně nespisovné, jako říkat "pěknej". 

0 0
možnosti
U

ufonek007

1. 3. 2010 22:31
Re: spisovná čeština

Sice tomu nerozumím, ale zajímavý.;-D Mimochodem já jakožto Ostravák jsem stejně přesvědčen že většina Ostraváků mluví s dlouhýma. Já to v té intonaci prostě slyším, a pokud se občas objeví nějakej exot který to pálí s krátkýma tak vnímám diametrální rozdíl. ;-D Ale je možný že to zbytek republiky, zvyklý na protahování vidí jinak.

0 0
možnosti
U

ufonek007

1. 3. 2010 20:19
Já bych to bejt Vámi nehrotil

Jsem rodilý Ostravák, strávil jsem v ní celý život kromě cca 5 let v Práglu. Je fakt že v Práglu se moc spisovně nemluví, ale nikdo mě za celou dobu k mé ostravské hantýrce nic neřekl snad krom 2 případů a to ještě v celkem nevinným žertu. Ale co jsem posledních pár let z5 v Ostravě tak na to málo co jsem pochytil v Praze slyším neustále nějaké narážky. A to někdy docela nevybíravé i od vcelku blízkých lidí.

Kdysi jsem si pražáky představoval jako opravdu nepříjemné a arogantní vůči zbytku republiky, tak jak se to o nich říká, bohužel musím konstatovat že moje zkušenost je právě opačná, Praha je fakt nyní kosmopolitní město tak už to tak zřejmě nikdo moc nehrotí, zatímco zbytek republiky si vypěstoval nezdravou averzi.

0 0
možnosti
U

ufonek007

1. 3. 2010 20:19
Re: Já bych to bejt Vámi nehrotil

Jsem za to ať si každej mluví tak jak se mu zachce ;-D, mě třeba ta mluva

co jsem pochytil v Praze docela baví, a rozhodně se nehodlám násilím

hlídat a mluvit výhradně po Ostravsky, jen proto že to nějakým blbům

vadí.

0 0
možnosti
JU

urbi001

1. 3. 2010 20:06
Odhlédne-li člověk od přisprostlosti...

...tak Ostraváci nikdy spisovně nemluvili. Možná tak psali. Ale pravidelný akcent na první slabiku opravdu nemá se spisovností mluveného českého jazyka nic společného.

0 0
možnosti
PC

paett

28. 4. 2010 10:18
Re: Odhlédne-li člověk od přisprostlosti...

A akcent na kterou slabiku myslíte, že je spisovný ????  Že se někde mluví krátce je asi stejné provinění, že je jinde mluví dlouze nebo zpěvavě. Ale to, že někdo przní řeč výrazy "malej, blbej, viď vole" je někde úplně jiná úroveň.

0 0
možnosti
Z

Zabangovanbangem

1. 3. 2010 19:19
Milá dámo.

Morava, to není jenom Ostrava. V ČR jsou dvě příšerné oblasti. Ostrava a Kladno. Možná je to dáno "úrovní" horníků a hutníků, ale jisté je že to jsou od zbytku republiky zcela oddělené části, Ostraváka a Kladeňáka pozná člověk na sto honů.

0 0
možnosti