Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
J

Jozef_pracant

7. 9. 2008 19:16
zamykani

Nebudu hodnotit obsah clanku, jen se pozastavim nad povzdechem ze nekdo

nezamyka. Vite vazena pani, ze zamknute vchodove dvere odporuji

pozarnim predpisum? Resenim jsou "samozamykaci" dvere, ktere se zevnitr

odemknou klikou. Mozna byste se na to mohli slozit a nestezovat si...

0 0
možnosti
AH

alex hart

24. 8. 2008 18:17
Není panelák jako panelák

Vážená autorko,

jsem předesedou SVJ na jednom pražském sídlišti. Všechny ty problémy, co zde popisujete, znám a věřte, že existují i jinde. Otázka je jen do jaké míry. Vysoké domy, kde se pořádně neznají ani lidé z jednoho vchodu nahrávají anonymitě a vandalismu. Velkou roli hraje i skladba vlastníků, resp. nájemníků. V domě, kde bydlím, jsme téměř všichni vlastníci, dům je sice velký, ale jen čtyřpodlažní, takže se ve vchodu všichni známe, o dům se staráme,  a vandalismu u nás moc není. Dům byl od začátku družstevní, všichni jsme tedy zaplatili členský podíl a nedávno i tzv. anuitu při privatizaci. Takže jsme už od začátku platili vlastní bydlení.  

Jsou ale i jiné domy, tzv. "státní", kde byl majitelem podnik, obec, či stát, kde lidi dlouhá léta platili jen směšně nízký nájem, a dnes bydlení zprivatizovali víceméně za hubičku, a mnohdy ani to ne. Kromě toho je to obvykle jiná sociální skupina lidí, než bývalí družtevníci. Takže jedno s druhým, není panelák, jako panelák.

0 0
možnosti
AH

alex hart

24. 8. 2008 18:28
Re: Není panelák jako panelák

Skoro bych řekl, že to u nás funguje docela dobře, dům je slušně udržovaný, nemusíme platit drahé peníze za údržbu výtahu (nízký dům), o to dražší je ale zase údržba střechy (relativně velká plocha).

Jenže i u nás existuje vandalismus (i když jen ojediněle), i u nás lidé odkládají do sklepů různé staré haraburdí, i u nás se postupně ztrácí nadšení investovat do domu, protože se pomalu blížíme do důchodového věku a spousta lidí prostě na nákladné opravy nebude mít (nebo chtít dát) peníze.

A ty velké domy, kde je málo vlastníků a všichni spoléhají na to, že to někdo zařídí za ně, jsou v tomto ohledu ještě horší.

Pokud je to u Vás hodně zlé, přestěhujte se. Hledejte dům, kde je málo podlaží, kde je velké procento vlastníků, kde je dobrá údržba. Obvykle to ale stojí trochu víc na "nájemném". I tak bych ale zvažoval výměnu bytu do lepšího domu. Při troše štěstí se to dá finančně zvládnout. Samozřejmě to není záruka na pořád. Může se změnit výbor a je to v háji.

0 0
možnosti
R

romana

24. 8. 2008 15:11
Mám ráda panelák

Postavil jsem s manželem dům. Po rozvodu a vrácení půjčených peněz jsem si se synem koupila menší 3+1 na pěkném a klidném sídlišti. Je tady spousta zeleně a vzrostlé stromy. Je to 30 let staré sídliště.  Bydlí tady víc starších lidí a tak je tady většinou klid. V domě máme šikovnou paní uklizečku, na chodbě obrázky a kytky. Nájem platíme slušný Především do fondu oprav. Máme dům i byt opravený. Moc se mi v paneláku líbí. Není to o panelu, je to o lidech. 

0 0
možnosti
JS

belgian chocolate

28. 8. 2008 11:26
Re: Mám ráda panelák

vy jste si koupila byt a platíte nájem? do fondu oprav?

0 0
možnosti
C

carol.b.

24. 8. 2008 14:04
Ach jo

Co vás trápí? Tak to prostě je. V každém starém paneláku je různé sociální rozvrstvení. Pokud nechcete bydlet mezi bordeláři,musíte se přestěhovat tam, kde si lidé společných prostor víc váží.

0 0
možnosti

lepidlo999

28. 8. 2008 8:30
Re: Ach jo

To není jen o sociálním rozvrstvení nebo paneláku. My bydlíme 3. rokem v nově postaveném bytovém domě o 16 bytech. Zhruba 90 % bytů je financováno na hypotéku nebo stavební spoření. Člověk by předpokládal, že si lidé budou vážit "svého" domu a pečovat o něj. Omyl. Máme tu 2 rodiny, jejichž haranti permanentně plivou na zdi, čmárají po nich, lepí žvýkačky, kam je napadne, třískají dveřmi tak, že popraská sklo i omítka, hází kola kam se dá, chodí se zablácenýma botama přes všechna patra a když je poprosíte, aby se chovali ohleduplněji, ještě se vám vysmějí, či jsou uraženi. Je to v lidech, bohužel. ;-€

0 0
možnosti
MDF

Dr. Fe1

23. 8. 2008 16:18
Družstevní byt zaplacený v privatizaci

8-o To je slušnej protimluv, ta paní pěkně kecá. Rv  Kromě toho ten kdo privatizoval byt, dostal od obce bezdůvodný dar (byt za zlomek jeho tržní ceny) a měl by držet hubu a šoupat nohama a ne si ještě takhle stěžovat.

0 0
možnosti
AH

alex hart

24. 8. 2008 22:44
Re: Družstevní byt zaplacený v privatizaci

To tak lidi běžně dělají, že kecaj, ale může jít jen o nepřesné vyjádření, kde bych nechytal autora za slovo, jako zde. Ta paní asi jen chtěla říct, že něco musela zaplatit, aby si byt mohla zprivatizovat. To v jiných článcích zde na blogu jsou dalko větší blbiny, a nikomu to zase tak moc nevadí. Tak proč zrovna tady?

.

Navíc v tomto případě ani není jasné, zda měla autorka byt družstevní, za který se za totality musela zaplatit velká část ceny a další část splácet. Pak bych jí ani nelál za to, že přišla k bytu za hubičku. Ta privatizace družstevních bytů je jen ochrana před zcizením bytu družstvem, které totiž dnes po revoluci vystupuje dle zákona jako by bylo výlučným vlastníkem bytu a nikoliv jen správcem domu. 

Dneska je to dokonce tak, že ani převod práv k družstevnímu bytu není zdarma a odstupné dělá řádově 1 až 3 miliony. Takže se běžně říká koupit byt. I když to vůbec není přesné.

A chápu taky paní autorku, že jí štvou sousedi bordeláři. To bývá hodně nepříjemné...

0 0
možnosti
ARW

a red wheelbarrow.

23. 8. 2008 15:30
Paní, určitě jste viděla manželské etudy po 20 letech,

co si o tom myslíte? Většina mladých manželů začínala opravdu od nuly, žádný nic nedostal zadarmo, možnosti měli podobné. Od revoluce je pomalu 20let, co jste, jako oba vš vzdělaní dělali? Určitě nebyla možnost získat za celou dobu lepší bydlení, když se vám bydlení v paneláku nezamlouvá? Podívejte se a poptejte se spolužáků, kde bydlí a jak toho dosáhli, místo stěžování.

0 0
možnosti
EH

evenice

22. 8. 2008 18:09
Miniaturní 3+1???

Já žasnu. Zámeček by to chtělo, viďte, paní (Y)

0 0
možnosti
VH

Stará kára

22. 8. 2008 22:45
Re: Miniaturní 3+1???

Jo, miniaturní. Největší třípokojáky byly normou (socialistickou, minimalistickou) plánovány pro 3 až 4 osoby  (ty s obývací kuchyní a jednou větší ložnicí). Většina pouze pro tři osoby. Takže pro čtyři lidi (zvlášť máte-li kluka a holku) miniaturní. Nic na tom nemění fakt, že takto (či hůř) bydlí nemalá část národa.

0 0
možnosti
JV

Joli

22. 8. 2008 17:40
jiný kraj, jiný mrav

Máte pravdu v tom, že některé české paneláky jsou opravdu v hrozném stavu. Já žiji ve Španělsku, tady taková ta typická sídliště, jak je známe my, vlastně ani nenajdete. Možná někde na předměstí velkých měst.

Každý nájemník tu měsíčně platí tzv. comunidad - peníze, které se používají na údržbu společných prostor. Každý dům má svoji uklizečku, která pravidelně uklízí společné prostory, vstupní haly domů tu jsou ve většině případů moc pěkné - často mívají gauč nebo pár křesel, velká zrcadla a podobně. Tohle by v Čechách asi zavést nešlo :-(

0 0
možnosti
RK

Radek0075

22. 8. 2008 17:45
Re: jiný kraj, jiný mrav

Takovejch domů je tady spousta. Tedy nejde o nájemníky, ale majitele bytů pochopitelně. Dokonce řada domů je i s recepcí, ostrahou, posilovnou, zahradníkem aj.  Jenže každá sranda něco stojí.......  stejně jako ve Španělsku.

0 0
možnosti
KD

SecondWisdom

22. 8. 2008 15:43
Co poradíte

Mám plat necelých 18k čistého, je mi 24 let, nemám auto, nemám byt, bydlím u rodičů, jak to mám tedy zařídit ? Hypotéka na 2M což je normální cena bytu je kolem 10k (nájmy také tak pro 1+kk). Když spočítám všechny poplatky jsem v mínusu (to nepočítám oblečení a zábavu), my tři v rodině (matka, bratr) jsme se shodli, že se vyplatí žít radši tak, je to výhodnější než mít tři byty. Chci také bydlet ve svém a neposlouchat pořád "dokud tu bydlíš". Jenom pracuji, pak jsem na cestě domů, najím se, umeju, spát. Díkybohu za víkendy. Co teda poradíte, hm ?

0 0
možnosti
ZS

Z-S

22. 8. 2008 16:32
Re: Co poradíte

Co bysme ti meli radit? Ono kdyz "chci take bydlet ve svem" ale "vyplati se zit tak, jak ted", z toho tezko soudit co vlastne chces a podle toho radit. Cece kdybych mel 18 cistyho a zadny vetsi naklady (coz asi pri bydleni u rodicu nejsou) tak  bych pomalu nevedel za co je utratit... Pokud je mas tak si snad auto muzes dovolit, tak si ho kup a pak mas zase dalsi moznosti.

0 0
možnosti
H

habakuk1

22. 8. 2008 15:16
podnájemníci

Mnohdy je problém s podnájemníky.

Např. v našem domě hodně lidí (skoro polovina bytů) pronajímá.

No a podnájemníci nám v domě dělají bordel, na všechno kašlou, o nic se nestarají. Osobně mě to zlobí, protože se jinak staráme o úklid, udržujeme okolí domu a zahradu v hezkém stavu. Ale podnájemníka do těchto aktivit nezapojíme, jelikož je mu to jedno. No a majitel bytu je vcelku vysmátej. Škoda že těm co pronajímají nemůžeme účtovat jejich podíl na práci, kterou s provozem domu vykonáváme.

0 0
možnosti
ZS

Z-S

22. 8. 2008 16:55
Re: podnájemníci

Najmete si uklizecku a naklady rozpocitejte do plateb za provoz...

0 0
možnosti