Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
P

Přezmen

25. 11. 2010 10:10
Nejlepší

je to udělat jako Josef Florian - zaměstnat své děti na vlastním projektu tak, aby využily své talenty - Jeden dělá linoryty, druhý koloruje, jeden tiskne, další knihy váže, někdo překládá, jiný básní, někdo knihy distribuuje... :-)

0 0
možnosti
K

Kitten

24. 11. 2010 15:47
A co dělají učitelé s volným placeným časem?

Naši pedagogové, když odučí těch dvacet tříčtvtěhodin týdně, už se dětem nevěnují. U nich máme předplaceno, aby s dětmi stihli ještě i další aktivity. Kdo něco pamatuje nebo aspoň něco z minulosti přečetl, tak ví, jak důležitým člověkem, dávajícím dítěti náplň jeho času i směrování, učitel bývat. Teď se ovšem učitelky věnují spíše boji za zvýšení svého platu za poloviční pracovní výkony v předstíraném plném úvazku, prováděném devět měsíců a placeném dvanácti až třinácti platy. Měla jsem před mnoha desítkami let štěstí na jiné učitele - nepolitické obětavé vychovatele. Měli přitom život velmi komplikovaný komunistickými šéfy a platy jen průměrné až nuzné.

0 0
možnosti
L

lesicatko

24. 11. 2010 15:18
Zaujímavé zistenia

Toto je od Billa Bakera , treba prečítať časť od "Keď deti žnú čo rodičia zasiali "

V princípe nie čas, ale kvalita rodičovstva rozhoduje o tom, aké deti budú. A kvalita rodičovstva nie je určovaná peniazmi ale vzorcami správania - ktoré takto mimovoĺne prenášame na deti...

http://www.changenet.sk/?section=forum&cat=375380&x=266394

0 0
možnosti
JC

Jarcho

24. 11. 2010 13:58
Tentokrát se dosti mýlíte.

Rodiče, kteří na děti kašlou, kašlou i na jejich zábavu a mimoškolní vzdělávání.

A finanční náročnost péče o děti je vysoká a stále stoupá a čím víc má rodič o dítě zájem, tím méně na to má.

Víte třeba, kolik stojí hudební nástroj a návštěva hudebky? A různé dresy a sportovní zájezdy. A technické kroužky apod.? Už samotná škola je velice nákladná. I to základní minimum, které dítěti do školy pořídit musíte, je drahé - co teprve dítětem požadovaná nadstavba!

A ten rodičovský čas... nejde jen o čas. Jde také o sílu. Rodiče se v práci neflákají, aby jim zbývalo dost energie na vytížení volného času všech dětí každý den po řadu let až do jejich odchodu někam na kolej... Rodiče potřebují i čas sami na sebe. A děti také potřebují svůj čas pro sebe a ne být pořád připoutáni k rodičům. Co bude s takových dětí, co jsou pořád jen připoutané k rodičům? Obvykle něco v běžném životě zcela nepouželné.

0 0
možnosti
IPIP

Ignác Pospíšil

24. 11. 2010 14:11
Re: Tentokrát se dosti mýlíte.

No, podle toho co vím, u bohatších to často bývá naopak. Zařídí dětem co nejvíc krouřků a mimoškolní zábavy, protože se tím pádem nemusí o jejich volný čas starat sami...

0 0
možnosti
IB

isabell

24. 11. 2010 13:07
...

Dítě potřebuje více podnětů, než jen školu a zbytek času mít "za zadkem" rodiče.

Naše dcera chodí na jazykovku a dvakrát týdně má dvě hodiny břišních a irských tanců, na víc ani nemá čas.

Doma se jí věnujeme na maximum, učíme se s ní, čteme si, pořádáme různé kartové turnaje i pro sousedovic děti, takže se hraje vše od pokru až po prší, manžel s ní trénuje sebeobranu a šipky, já jí učím vařit a pracovat s pc (jak pěkné stereotypy), hrajeme člověče nezlob se, monopoly, nebo si prostě vymýšlíme vlastní hry. Jezdíme s ní na výlety do zoo, pomáháme rodičům na zahradě atd.

Ovšem na kino, divadlo, čajovnu, restauraci, aquapark atd.- tedy zábavu, co by jí bavila nepoměrně více, vydáváme finance opravdu jen výjimečně, protože je to prostě drahé a to máme dítě jen jedno a snažíme se tedy dělat pro něj maximum :-/

0 0
možnosti
JVJ

Jsem v Ječný

24. 11. 2010 12:53
Jasně. Nemáte na chleba? Žerte koláče!

:-(Rv

0 0
možnosti
IPIP

Ignác Pospíšil

24. 11. 2010 13:04
Re: Jasně. Nemáte na chleba? Žerte koláče!

To netvrdím, pouze nesouhlasím s myšlenkou, že kdo nemá na zlatý kaviár, může už jen žrát odpadky...

0 0
možnosti
JD

pedr64

24. 11. 2010 12:32
to není vůbec o penězích

to je o změně priorit. taky říkám synovi:"jak furt můžeš sedět u toho počítače, já v tvým věku sportoval, četl...". Ale, nelžu si do vlastní kapsy? Nebylo to především tím, že tehdy počítače nebyly, v TV jeden nekoukatelnej program, takže se nic jiného dělat nedalo? Byl bych při současných možnostech stejný jako kdysi, nebo bych dělal to, co te´d kritizuju? To fakt nevím.

0 0
možnosti
MV

marka40

24. 11. 2010 13:32
Re: to není vůbec o penězích

Přesně tak. Co se týče toho úplně prvního článku - média prostě potřebují problém, aby měla o čem psát. Pokud žádný není, tak se prostě udělá. Dnes z toho, že rodiče nemají pro děti na kroužky. Nedávno například, že budou v lednu 30stupňové mrazy. Meteorologové si mohli pusy umluvit, když vysvětlovali, že se tato informace nezakládá na pravdě.;-D

0 0
možnosti
PH

petrph

24. 11. 2010 12:21
teď jste možná trochu mimo

Ono jedna věc je trávit s dětmi více času - je to fajn se s nima projít po lese nebo si zahrát člověče nezlob se (nebo co se dneska hraje) . Ale v článku bylo uvedeno " volnočasovým zájmovým aktivitám, které mají pro vývoj dítěte nezastupitelnou roli."¨.

A tu vidím ve dvou rovinách - jednak dejme tomu odbornou - skutečně zájmové aktivity, od tréninku sportu, přes uměleckou činnost (baletní, divadelní kroužky), jazykové školy, až třeba k skutečně odborným technickým kroužkům (modelařina, elektrotechnika,..) V něčem rodič snad může pomoct trochu domácí podporou, ale hlavní tíha leží na vedení toho kroužku či oddílu.

Jenomže, pak je tu ta druhá rovina, tedy sociální, tedy potřebný pobyt dítěte v kolektivu jeho stejně starých vrstevníků a jeho osobní samostatný rozvoj ve společnosti. Poněvadž jinak by z něj taky moh vyrůst leda třicetiletej mamánek..

:-/

0 0
možnosti
N

NumLk

24. 11. 2010 12:19
ano opravdu penize nejsou dulezite

 ale i rodice co splaci hypoteku na byt 2+KK musi pracovat kazdy den  do 17 hodin , hodina padne na nakup a pripravu vecere , dalsi na nejake to koupani a bezne provozni domaci starosti + ukoly , zbyva vikend a to se vetsinou uklizi pere zehli ( pokud nemate hospodyni ) a take se dohani spousta drobnosti na ktere neni proste v tydnu cas - mne kdyby nekdo dal  30 tis mesicne tak za 5 000 zaplatim uklizecku a pradlenu  a zbytek casu budu s detma od rana do vecera

0 0
možnosti
  • Počet článků 262
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1608x
Katolík, novinář a komentátor. Vydavatel a šéfredaktor časopisu Duše a hvězdy.