Přežije plavecký areál v centru Plzně?

Plaveckému areálu Sportovního klubu Radbuza Plzeň, o.s. (dále jen SK Radbuza) v Kozinově ulici, na Chodské náměstí v nedávné době hrozily vážné problémy z důvodu neustále se snižujícího finančního krytí  jeho provozu. Tímto článkem bychom rádi přiblížili současnou situaci.

Nejdříve si ale řekněme něco o významu této organizace pro Plzeňský region. Za čtyři desetiletí bylo „na Radbuze“ vychováno velké množství velmi úspěšných plavců (Irena Fleissnerová – 5. místo, LOH Moskva, z roku 1980 na 200 prsa, Jan Řehula – 3. místo, LOH Sydney z roku 2000 – triatlon), konaly se zde desítky významných závodů (například v roce 2013 – 61. ročník Košařova memoriálu a 35. ročník Velké ceny města Plzně) a soutěží (pro ZŠ, Sokola, veřejnost – FIT rodina nebo Vytrvalecká štafeta a mnoho dalších). Co je nejdůležitější? Naučily se zde plavat tisíce osob, především dětí. V současnosti je evidováno ke stu tisíc návštěv ročně. Mezi oblíbené služby patří vedle rekreačního plavání výukové kurzy pro nejmenší – rodiče s dětmi (batolata od 6 měsíců věku do tří let), začátečníky a pokročilé od 4 do 7 let. Navazující kurzy se zaměřují na zdokonalení nabytých dovedností a sportovní přípravu k závodnímu plavání. Je samozřejmostí, že mimo běžnou veřejnost využívají areál mateřské, základní a střední školy z Plzně i okolí. K stálým partnerům také patří mimo jiné zdravotní pojišťovny, hasiči, plzeňští hokejisté, sokolové, vodácké a potápěčské kluby atd..

Stav objektu technicky odpovídá době svého vzniku a příležitostně vyžaduje i finančně významné opravy, ale zařízení jako takové je plně funkční. Nezbytné opravy, které jsme naplánovali na letošní rok, byly vyčísleny ke dvěma stům tisíců korun a pro další období jsou plánovány úpravy v celkovém finančním objemu v řádu jednotek milionů Kč.

Pro činnost SK radbuza mají zásadní – a v současnosti dokonce existenční – význam především příspěvky poskytované Magistrátem statutárního města Plzeň (dále jen MMP) a Městským obvodem Plzeň 3 (dále jen MO PLZEŇ 3), který nám za poslední čtyři roky poskytl přes milión korun, a to na provozní náklady.

Jsme velice rádi, že ze společného jednání se zástupci MMP, MO PLZEŇ 3 a SK Radbuza vyplynula možnost přidělení mimořádného finančního příspěvku MMP.

Vedení MO PLZEŇ 3 se veřejně zasazuje o to, aby provoz areálu zůstal zachován. Nejvyšší představitelé třetího městského obvodu se dokonce již několikrát vyjádřili, že pro naše občany je potřebné zajistit možnost plaveckého vyžití v nezměněném rozsahu.

„Bazén je důležitým prvkem, nejen pro volnočasové aktivity veřejnosti, ale také pro výuku na školách. Každý velký plzeňský obvod má svůj bazén, a ten centrální by neměl být výjimkou,“ vyjádřil se k situaci starosta Jiří Strobach.„ “Jsme si vědomi toho, že provoz a údržba takového objektu je nákladná, ale jeho využití a účel jsou nezpochybnitelné.“

Jako nejhospodárnější se jeví varianta, kdy prostřednictvím různých finančních prostředků z dotací udrží zařízení v chodu, do té doby, než bude možné přistoupit ke koncepčně nejvýhodnějšímu řešení.

„Bohužel, bazén si na svůj provoz sám nevydělá, a je nutné, aby ho město částečně dotovalo. Například v Německu je to běžná záležitost, a proto může být plovárna v každé větší obci. My jsme připraveni bazén i nadále podporovat a finančně přispívat v rámci dotací na jeho provoz,“ dodal starosta „Trojky“ Jiří Strobach.

Na základě těchto skutečností jsme nyní podali žádost Radě MO PLZEŇ 3, aby bylo zařízení převzato do majetku města a provozovatelem byla MO PLZEŇ 3.

Věříme, že provoz jediného bazénu v našem obvodě zůstane zachován a dál bude moci přispívat k rozvoji sportovně zaměřených volnočasových aktivit dětí, mládeže i starších generací našich občanů.

Děkujeme VŠEM našim stálým zákazníkům a Vás ostatní, kteří máte zájem o aktivní odpočinek nebo relaxaci v komorním prostředí, srdečně zveme k návštěvě.

V Plzni 10. dubna 2013. S pozdravem, Luboš Ibrmajer, viceprezident sportovního klubu.

Autor: Luboš Ibrmajer | pátek 12.4.2013 12:36 | karma článku: 7,62 | přečteno: 359x