Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

jiri.fiala

9. 12. 2008 16:14
mozny duvod urovne VB

no jen jestli VB neni tak na urovni z kombinace nekolika duvodu, z nichz hlavni je tezba z kolonialni minulosti - i po rozpadu imperia zustala financnim centrem, diky cemuz nalakala do sveta bohatstvi a individualni svobody vedce z jinych zemi (povetsinou asie), kteri ji pozvedli i coby technologickou velmoc, podobne jako USA.

0 0
možnosti

miraklh

9. 12. 2008 16:54
Re: mozny duvod urovne VB

jiste, ale oboji preci neni špatné a sloužilo i slouží dobré věci. Paradoxně i kolonialni minulost byla s odstupem casu vlastne prinosem pro zeme i jeji lidi.kdepak jsou dnes? a kde jsou dnes potomci tyraných otroku? nemaji se lepe nez ti co stastne unikli a dnes hynou ve svych svobodnych zemich? K financnimu centru a bohatsvi reknu jen to, ze bylo a je myslim dobre vyuzito (stavby, muzea), v UK co je mi znamo nejsou nabubrely mrakodrapy ci snobsky novodoby palace jako v arabskym svete, asii, rusku apod. Britove ziji velmi setrne a skrome..kulturne, ekologicky vcetne tech nejbohatsich - tot muj subjektivni nazor.

0 0
možnosti

jiri.fiala

9. 12. 2008 17:31
Re: mozny duvod urovne VB

ale ja nezatracoval kolonialni minulost, zrovna ti britove se chovali k domorodcum nejlepe a civilizovane, na rozdil od francouzu ci holandanu. jen jsem tim chtel vysvetlit to, proc se anglie tak vysvihla nahoru.

s nabubrelymi mrakodrapy vsak nesouhlasim, jednak nejsou neekologicke, vic lidi se vejde na min plochy a takovy singapur, taky byvala kolonie britu, je krasny a rozhodne neni snobsky.

0 0
možnosti
  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1481x
Autor působí na PřF UK,kde se zabývá parazitologií a elektronovou mikroskopií. Má rád vážnou hudbu,přírodu,krajinu,toulání,focení,hory,chrámy,prostor a jako všichni dálky; moře,vesmír,nejvíc ty ve fantazii; sbírá a pěstuje vzácné rostliny,má malé arboretum. Fascinují ho tajemství hmotného i nehmotného světa, uvědomuje si jejich delikátní propojení i projevy ve všem kolem nás.Ví,že smysly klamou,rozum rád šálí,vášně nejvíc a vše je postaveno na hranách a protikladech.

Seznam rubrik