Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jan Přeučil na téma: "Rétorika"

Jan Přeučil je mužem jedinečného charakteru a nenahraditelného šarmu, který svým hlasem, výrazem i uměním získat si na svoji stranu široké publikum svých posluchačů, působí na českých jevištích více jak 50 let. 

Dobrý den, vítáme Vás u nás na Business Institutu. Jsme velice rádi, že jste přišel a udělal si na nás čas. Jste jistě velice zaneprázdněný. Co po profesní stránce naplňuje Váš čas v poslední době?

Já děkuji za pozvání do Business Institutu. Jsem tu již poněkolikáté a tato setkání s Vašimi studenty, kterým přednáším na velice zajímavé a nadčasové téma, jímž je rétorika a základy mluvních a komunikačních dovedností, pro mě byla vždy velmi příjemná. Pokud tedy pominu tuto aktivitu, je toho celá řada, co naplňuje můj čas. Stěžejní je zřejmě činnost herce v našem divadle – Divadle Evy Hruškové a Jana Přeučila, které hraje pro děti. Jezdíme po celé republice, po vlastech moravských, slezských i českých, a jsme velice rádi, že je o naše představení velký zájem. Jde totiž o představení, která trochu vybočují z běžných představení pro děti. Volíme velmi zajímavá a atraktivní témata, která zaujmou děti širokého věkového spektra a v rámci kterých mohou být samy součástí představení. My s mojí ženou říkáme, že se snažíme o tzv. apelativní divadlo - tedy se snažíme vtahovat kluky i holčičky do představení tak, aby je to pobavilo, potěšilo a hlavně, aby se něco nového dozvěděli. Toto je mou dominantní činností. Vedle toho hostuji například ve studiu Ypsilon v letních Shakespearovských hrách, které se chystají i pro rok 2014. Mám i svoje sólové představení – „Pět klobouků Jana Přeučila“, které je v podstatě „One ManShow“. Také nyní připravuji další záležitost, na kterou se velice těším. Oslovil mě velmi zajímavý hudební soubor Cikánští Ďabli, což je soubor fantastických hudebníků, kteří hrají úžasným a ohromným způsobem na cimbál, violu, housle a violoncello a patří mezi evropskou špičku. Oslovili mě s nabídkou spolupráce, v rámci které bych já k jejich hudbě přispíval slovem. Výsledně to tedy bude jistě velmi zajímavý koncert. Toto je však ještě přede mnou. Ohledně televizní a filmové činnosti se věnuji jednomu spíše delšímu projektu pro TV Nova. Tento projekt je sám o sobě velice poutavý a já v něm mám navíc velmi zajímavou roli, která prochází celým seriálem. Ale těch aktivit je pochopitelně celá řada. Vedle toho přednáším i na divadelní fakultě vysoké herecké školy v Banské Bystrici, kde mám svůj ročník, nebo dělám řadu takovýchto „rétorických laboratoří“ jako právě zde na Business Institutu.

Vaše spektrum činností je opravdu velice široké. Která z těchto činností Vás oslovila nejvíce nebo je pro Vás nejzábavnější?

To nejde říci, která je nejzábavnější. Pro herce je základem a odrazovou metou divadlo – divadelní představení a celý proces kolem něj. To je to podstatné a já se na každé představení velice těším po všech stránkách. Kdykoliv se tohoto procesu mohu zúčastnit, je to pro mě velice vzrušující. Vzpomínám si, že letos v létě probíhalo Divadelní léto pod plzeňským nebem, kde se realizovala inscenace Tří mušketýrů, v níž jsem ztvárnil postavu kardinála Richelieu, a tu jsem si kupříkladu užil doslova nadmíru. Divadlo a hraní je pro mě tedy tím největším základem a odrazovým můstkem pro všechny další profese.

Dnes u nás přednášíte na téma Rétorika. Proč zrovna rétorika? Jak jste se k rétorice dostal?

Velmi jednoduše. Před léty mě oslovila jedna vzdělávací moravská agentura, jestli bych jako herec zabývající se slovem (jelikož pro mě jako činoherce je slovo velice podstatné a dominantní) neuspořádal přednášku pro lidi, kteří také pracují se slovem, vystupují před publikem či prezentují. Je jedno zda jde o právníky, manažery, tiskové mluvčí či pedagogy – zkrátka pro všechny, pro které je slovo podstatnou profesní záležitostí. Jelikož osobní kontakt je zcela nenahraditelný, na což se často zapomíná. Počítač a internet je sice magická věc, ale osobní kontakt je nezastupitelný. Ten byl, je a bude. Proto jsem byl takto osloven a provozuji, jak jsem již zmínil, tyto „rétorické laboratoře“, které dávají velký důraz na praxi. Z toho důvodu jsou zřejmě velmi oblíbené a je o ně velký zájem, což mě těší.

Co shledáváte v rétorice za nejdůležitější? Kde například lidé v rétorice nejčastěji chybují?

Tato otázka je velmi zajímavá, ale kdybych na ni měl odpovědět do detailu, vydalo by to spíše na menší seminární práci (úsměv). Zcela bleskově a ve zkratce – lidé si neuvědomují, že když s někým hovoří, měli by mluvit přesně, jasně, jednoznačně, aktivně, osobitě a zdravě nahlas. Bohužel řada lidí na význačných profesních místech mluví potichu, nesrozumitelně, velice neaktivně a nekulturně. A to není možné, jelikož jazyk český je nádherný. Je to ohromný poklad a my bychom měli být rádi, že máme tak krásný jazyk. Samozřejmě, každý jazyk má svoji poetiku a svůj půvab, ale my jakožto Slované ve střední Evropě bychom si měli uvědomit, že čeština má neuvěřitelnou kulturu, která by se měla projevovat i v mluveném projevu. Jak v soukromém, tak v profesním životě. A zvláště u těch lidí, kteří mluvu používají jako základní profesní bod, je to velmi důležité. Každý by na sobě měl v této oblasti zapracovat, aby jeho mluvený projev odpovídal potřebným profesním parametrům.

Moje další otázka bude zřejmě obdobně náročná na stručné vyjádření, nicméně povíte nám, jaký je podle Vás klíč k životnímu úspěchu? V čem právě Vy spatřujete úspěch života?

Podívejte, moje manželka Evinka mi věnovala jednu krásnou knížku o zdravém životním stylu, která je pojata z takového filozofického pohledu. Tam je obsaženo jedno nádherné motto, které se mi nesmírně líbí: „Umění života spočívá v tom, uvědomovat si krásu všedního dne.“ To vyjadřuje úplně všechno. Čili je nutné umět si život užít v každé minutě a v každé hodině, protože nikdo z nás neví, co bude za týden, za půl roku či za pět let. Pokud bychom do toho chtěli zapojit i úspěšnost, myslím, že každý, kdo vykonává profesi a nevykonává ji jen z pohledu obživy, ale jde do práce proto, že ji dělá rád (což je určité poslání), musí být tou profesí posedlý. Já přednáším například také na filmové fakultě v Písku, kde studuje řada mladých režisérů, střihačů, zvukařů, herců a produkčních. Zrovna nedávno jsem tam měl úvodní přednášku, kde jsem zdůrazňoval právě tuto potřebu být zcela posedlý svou profesí, pokud v ní chce být člověk úspěšný. Jinak to prostě nejde. Je třeba se věnovat své profesi maximálně ve všech jejích složkách a parametrech. Když budete připraveni, pak se Vám i trošku otevírá náruč jakémusi štěstí. Protože i v dnešní době a dnešním konkurenčním prostředí, které je svým způsobem správné, hraje štěstí svou roli.

Takže souhlasíte, že štěstí by se mělo jít vstříc a tak říkajíc trochu naproti?

Ano, mělo by se (úsměv).

Velice děkujeme za Váš čas a ochotu, pane Přeučile, strávit s námi podvečer. Přejeme, ať se Vám ve Vašem dalším působení daří přesně podle Vašich představ a doufáme, že Vás u nás na Business Institutu nevidíme naposledy!

Já děkuji za pozvání a věřím, že tato setkání, která jsou pro účastníky spíše takovou ochutnávkou, budou mít úspěch a že studenti si setkání se mnou užijí. 

Rozhovor s panem Janem Přeučilem vznikl za podpory MBA školy Business Institut EDU, které bych tímto rád poděkoval.

Autor: Ondřej Hykel | čtvrtek 9.1.2014 16:37 | karma článku: 13,03 | přečteno: 1184x
  • Další články autora

Ondřej Hykel

Jan Řežáb na téma: "Energeticky úsporné bydlení."

Ing. Jan Řežáb je již třináctým rokem majitelem a do roku 2013 byl také ředitelem developerské skupiny JRD. JRD se hned po svém založení stala průkopníkem energeticky úsporného a environmentálně šetrného bydlení.

27.1.2016 v 13:41 | Karma: 4,45 | Přečteno: 254x | Životní prostředí a ekologie

Ondřej Hykel

Lukáš Pítra na téma: „SEO - jako budování mezilidské sítě"

Lukáš Pítra je specialistou na marketing ve vyhledávání (SEO, PPC). S devíti lety praxe v oboru působí poslední tři roky jako konzultant na volné noze. Má také zkušenosti jako in-house specialista a manažer agenturních týmů.

9.12.2015 v 10:20 | Karma: 6,43 | Přečteno: 265x | Věda

Ondřej Hykel

Tomáš Raška na téma: „Způsoby financování jako důležitý faktor úspěchu transakce"

Investiční a finanční skupina Natland se zaměřuje na investiční příležitosti na lokálním trhu. O strategii výběru jsem hovořil majoritním vlastníkem Natlandu a úspěšným podnikatelem Tomášem Raškou, MBA, LL.M.

3.12.2015 v 11:44 | Karma: 6,32 | Přečteno: 214x | Ekonomika

Ondřej Hykel

Drahomíra Mandíková na téma: „Udržitelný byznys - odpověď na výzvy současného světa."

Drahomíra Mandíková je členka představenstva a nejvyššího vedení Plzeňského Prazdroje a ředitelka firemních vztahů a komunikace.

29.9.2015 v 13:24 | Karma: 7,69 | Přečteno: 393x | Ekonomika

Ondřej Hykel

Zajímavá infografika o studiu MBA v ČR.

Vážení,následující infografika představuje procentuální statistiky, ze kterých si můžete sestavit profil studenta MBA. Porovnejte, nakolik se shodujete s „typickým studentem“ a zkuste si udělat základní představu o lidech, kteří MBA studují.Dozvíte se o procentuálním zastoupení studentů dle pohlaví, věku nebo profese a další zajímavé údaje.

29.1.2015 v 12:50 | Karma: 9,43 | Přečteno: 1193x | Ekonomika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 746x
Marketingový specialista
Profil: LinkedIn

Seznam rubrik