Myši patří do nebe

Tento článek není recenzí, jen spíš určitým zamyšlením se nad tímto filmem... Varuji předem, že asi obsahuje spoiler! A omlouvám se za tu morbidní fotku, ale když je to o smrti myšky, tak toto jsme před časem našli! 

    Na filmu jsem s dětmi byla až tento týden, dřív jsme se nedostali. Moje hodnocení je vlastně celkem kladné. Po výtvarné stránce je film opravdu nádherný, Trnka by měl radost. Kam se hrabou ty počítačové animace. Taky hudba zní moc pěkně a i namluvení hlasů všech postaviček. A je to i dojemné, dcera (11 let) celkem dost plakala. 
    Ale to je v pořádku, je normální si při filmu i poplakat. Ale co mi dost vadí, je celkové vyznění filmu. Prostě ten závěr mne dost zklamal. Čekala jsem, že konečně, po všech těch těžkých zkouškách, kterými si myška i lišák prošli, to dopadne úplně jinak. V tomto směru je vlastně celkem zavádějící už samotný název toho filmu. Jenže to už bych asi prozradila moc...
    Každopádně, co jsem si předem neuvědomila a co zpětně vnímám jako velké nebezpečí, je jak moc může tento film zasáhnout vnímání, představivost a myšlení malých dětí. Vždyť ani my dospělí nedokážeme popsat s nějakou přesností, co bude po smrti, jak to bude vše probíhat a tak. A musíme se smířit s tím, že rozhodně do nějakých detailů nic přesně nevíme... Jenže teď tu děti dostaly velmi působivě a do nejmenších podrobností nádherně vizuálně i obsahově propracovanou představu o tom, co teda bude. A já mám velkou obavu, že si hlavně ty malé děti ve své naivitě vezmou obsah toho filmu jako skutečnost a uvěří tomu na 100%...  Ale co když to vše bude nakonec úplně jinak!?
      Takže z tohoto důvodu, bohužel, i když je film nádherný, citlivý, dojemný a promyšlený, tak i přes to jej nemohu doporučit. Rozhodně ne pro malé děti. Pokud na film s dětmi i přesto půjdete, nebo jste už byli, tak o tom zážitku pak alespoň s dětmi mluvte!
      A kdo fakt nechcete úplně znát konec filmu, tak teď ty poslední věty radši nečtěte! 
     Já bych prostě té myšce moc přála, aby mohla být po smrti společně se svým tátou. A i s Otcem nás všech! A žít dál v nebi, na věčnosti... I když úplně nevím, co si pod tím mám představit a jak to bude vlastně vše vypadat...
 

Myš mrtvá

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlasta Hurtová | pátek 11.2.2022 22:55 | karma článku: 10,68 | přečteno: 321x
  • Další články autora

Vlasta Hurtová

Dlouhovláska 2

10.2.2022 v 6:51 | Karma: 5,89

Vlasta Hurtová

Dlouhovláska 1

9.2.2022 v 17:22 | Karma: 12,42

Vlasta Hurtová

Drzý "ksicht"

19.2.2020 v 7:30 | Karma: 12,91

Vlasta Hurtová

Pane Hermane, na slovíčko...

17.2.2020 v 7:05 | Karma: 11,78

Vlasta Hurtová

Žblebt roku 2015: Petr Hroch

10.2.2016 v 17:16 | Karma: 11,79