Nepopulární cesta, jak se vypořádat s imigrací

Imigraci můžeme rozlišovat na "dobrou" a "špatnou". Proti té první asi nikdo z nás nebude nic namítat. Jedná se o imigranty, na kterých vyrostly například USA. To jsou ti, kteří přicházejí především něco vybudovat a zapojit se do společnosti. Potom je tu ta druhá, tedy "špatná", o které se v poslední době hodně hovoří.  S tou máme špatné zkušenosti nejen v ČR (cikáni nejen z východu Slovenska), ale v širokém měřítku například ve Velké Británii nebo ve Francii. Jak se vyrovnat s tou špatnou? Jednoduše.  

Samozřejmě každé jednoduché řešení má spoustu háčků, ale dopusťme se několika zjednodušení, která pomohou namodelovat podmínky jak z problému ven. Tak především si dovolím definovat onoho "špatného" imigranta:

  • nehodlá přijmout pravidla hostitelské společnosti
  • nehodlá pracovat, ale pouze využívat "výhod" sociálního státu
  • potenciální agresor

Řešení se nabízí až neskutečně jednoduché. Zásadním způsobem snižme sociální dávky, podpory a podobné "rozdávací" praktiky.  Zároveň snižme zdanění práce, aby se pracující mohli připravit na případné situace, které by se normálně kryly z výše zmíněných podpor a dávek. A možná bych si dovolil jít ještě dál: zrušme důchody těm, kteří neodváděli daně například nadpoloviční dobu svého produktivního života. Jednoduše řečeno, staňme se státem neatraktivním pro lidi, kterým práce nevoní. Ti, kteří pracují, nebudou frustrovaní a a potenciální agrese bude potlačena na nejnižší možnou míru. 

A teď přichází jedno velké ALE. Taková pravidla nelze nastavit pouze pro imigranty. Bylo by to velice nespravedlivé a zároveň bychom možná ztratili atraktivitu i pro tu přínosnou imigraci. A to je ten problém. Nemalá část občanů ČR by péči maminkovského státu nedokázala oželet. Takže namísto jednoduchého a účinného řešení budeme pravděpodobně vymýšlet různé složité regulace (minimální mzda, kádrování imigrantů) a restrikce, budeme se hádat s EU o diskriminaci a budeme živit stovky neziskovek, které budou vymýšlet jak imigranty (a nepřizpůsobivé, tedy ve většině cikánskou menšinu) začlenit do společnosti.

Ještě jednou bych rád připomenul, že se snažím o velké zjednodušení, abych demonstroval princip. Proto nechytávání na detailech nepovažuji za konstruktivní.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Hudeček | pondělí 19.1.2015 9:00 | karma článku: 16,31 | přečteno: 733x
  • Další články autora

Tomáš Hudeček

Zbytečný listopad 1989

19.11.2016 v 21:53 | Karma: 41,41

Tomáš Hudeček

Zavřete Nohavicu!

21.8.2016 v 18:06 | Karma: 44,51