Nekonečný dav lidí požadoval zavedení "Dne Václava Havla"

Podle tohoto článku, se v Brně sešlo asi 200 lidí a mimo jiné požadovali zavedení významného dne Václava Havla. Určitě těmto lidem nechci brát právo na názor (a s Ondrou Puczokem - pokud je to ten samý Ondra -  jsem shodou okolností vedl při burčáku velice zajímavou, a oboustranně obohacující, debatu). Jen bych rád upozornil, jak může i bezvýznamná skupina "křiklounů" ovlivnit vývoj společnosti.

Tato taktika se týká mnoha dalších spolků a organizací, vyberu jen namátkou: Amnesty International, Greenpeace, Rekonstrukce státu, odbory, České matky, různé feministické a genderové organizace, nebo třeba tzv. oteplovači (klimalarmisté). Jde o to, že poměrně malá skupinka lidí (v poměru k většinové společnosti) se jmenuje mluvčími (nejraději celého) národa či zeměkoule  a díky jejich vycvičeným hlasivkám prosazují svůj zájem. Takové lobování probíhá zpravidla v několika fázích. Nejdříve se vypustí testovací balónek, který si díky spřízněným médiím získá poměrně velkou publicitu (porovnejme to například s nějakým zájmovým srazem, o němž se zpravidla ani nedozvíte a přitom se jej účastní o řád více lidí). V případě, že testovací balónek nenarazí na zásadní odpor (většině lidí je to u zadele, protože mají dost svých starostí - koho by třeba napadlo, že Den Václava Havla bude jednou uznán jako státní svátek a nepůjde se do práce?), nasadí se (zpočátku) lehká kampaň, ve stylu "stokrát opakovaná lež se stává pravdou", nebo podobném.  Následně se přitlačí na pilu. Aktivisté to nazývají rozpoutání diskuze. V té chvíli už je ale vše rozhodnuté a touto formu se má obyvatelstvu pouze oznámit, co že je to vlastně čeká. Vše už je prosazeno v nějakém podsunutém zákoně a nelze s tím zpravidla už nic dělat. Pokud je to fakt masakr (třeba kvóty žen v různých oblastech), aktivisté dají od záležitosti ruce pryč a tvrdí, jak že to ti zákonodárci zpackali, protože záměr aktivistů byl jiný. Případně nám v diskuzi vysvětlí, že jsme omezení primitivové a v rámci dobra pro celé lidstvo musíme přijmou jejich vznosnou myšlenku (realizaci).

Nejsem si jist, ale domnívám se, že tohle je ten princip občanské společnosti, jakou prosazoval Václav Havel, o němž byla na začátku řeč. Několik "vyvolených" řídí společnost pomocí manipulací a "vyšších myšlenek", kterým přece lůza namůže rozumět. Žádné strany, žádné soupeření idejí, věcná argumentace, žádný konsensus. Jak jednoduché. Stačí jen nenarazit hned zpočátku na odpor, takže v běžném člověku prosazovaný zájem musí vzbudit pocit, že se jedná o malichernost, ke které se není třeba vyjadřovat. A nebo se nás pěšáků nabude týkat. No a tak se vyrobí průšvihy podobné těmto:

  • příspěvky na obnovitelné zdroje
  • politická korektnost (což je pouze vznosně nazvané lhaní)
  • kvóty čehokoliv kdekoliv na cokoliv
  • dotace na naprosté nesmysly (ne, že by jiné dotace byly lepší)
  • multikulturalismus
  • odpolitizování politiky (ne opravdu společnost nemohou řídit nepolitičtí "odborníci", protože jakékoliv řízení společnosti je vždy v kolizi se zájmem nějaké skupiny občanů)
  • povinná solidarita (už jen při spojení těchto dvou slov se mi lámou prsty na klávesnici a vyskakují klávesy)
  • adopce dětí páry stejného pohlaví
  • obecně řešení problémů regulacemi následků než odstraňováním příčin (např. korupce)

Určitě bych si vzpomněl na další a další oblasti, kde křiklouni napáchali spoustu škody. Ale jde mi spíš o princip a ne obviňování  konkrétních uskupení. A i proto mě tak trochu dráždí jen představa, že bychom měli mít významný den dle někoho, kdo zčásti může za současný marasmus. A to nehovořím o naší sametovce, kdy mimo jiné díky Václavu Havlovi prošlo většině komunistických zločinců jejich jednání a ještě skrytě získali ekonomickou moc nad naším státem. Ano, Václav Havel nás udělal obrovskou reklamu v zahraničí, za to mu budiž dík. Ale na tom našem dvorečku napáchal minimálně stejně škody jako užitku. A bylo by dobré se na tuto otázku podívat realisticky.

Autor: Tomáš Hudeček | čtvrtek 18.12.2014 23:11 | karma článku: 37,76 | přečteno: 2246x
  • Další články autora

Tomáš Hudeček

Zbytečný listopad 1989

19.11.2016 v 21:53 | Karma: 41,41

Tomáš Hudeček

Zavřete Nohavicu!

21.8.2016 v 18:06 | Karma: 44,51