Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

belgian chocolate

17. 8. 2008 15:53
gramatika stranou

základní zásada zdvořilosti je říkat každému tak, jak si říká sám

0 0
možnosti
W

Wendolene

18. 8. 2008 16:24
Re: gramatika stranou

Naprosto souhlasim ! Bajecne receno!

;-D;-D;-D

0 0
možnosti
ZK

SID09

16. 8. 2008 23:01
Nepřechylovat !!!

Jestliže v televizi mluví o nějaké britské, německé.... sportovkyni  v přechýleném tvaru, zdá se mi to už trochu zbytečné. Čínská jména už nepřechylujem, protože nevíme ani které je křestní.... a jak se to vůbec vyslovuje.  Osobně je mi blbé paní Nachbar, říct paní Nachbarová. Ona na to neslyší a neví, že mluvím o ní.  Stejně tak mi příjde jako blbé, že máme zahraniční města vyslovovat česky. Benátky, Řezno, Norinberk......... Je to  dnes už spíš jen na škodu. Měly by se asi vyslovovat v původním jazyku té které země.

0 0
možnosti
RS

Zly_Soused

16. 8. 2008 23:19
Re: Nepřechylovat !!!

A jak myslíš, že němci vyslovují Brno, Praha, Znojmo, Budějovice....?

0 0
možnosti
RS

Zly_Soused

16. 8. 2008 22:35
Já přechyluju

Je to prostě v češtině zvykem, pravidlem. A je mi úplně u (Y) co si o tom myslí v cizině. Chápu to podobně jako skloňování.Nejde o to, že by jsme tím měnili cizincům jméno, je to prostě způsob jak čeština jméno používá.  Když mluvím anglicky používám nepřechýlenou formu.

0 0
možnosti
PO

POToole

16. 8. 2008 21:08
Vsimli jste si,

ze na Blogu se nikdo s cizim prijmenim neuvadi jako -ova? Proc asi? ;-) 

0 0
možnosti
W

Wendolene

16. 8. 2008 21:12
Re: Vsimli jste si,

Protoze si to ceske zenusky vydupaly, ze ony prece nejsou s ova. Katerina Jacques , Rebeka Siander, ale musime poslouchat Hilary Clintonova ci Condoleeza Riceova. Cizinky se nebrani, proto! Budte rada, ze vam nerikaji O'Tooleova, nekteri Cesi jsou toho schopni.

0 0
možnosti
W

Wendolene

16. 8. 2008 15:44
Diky za clanek, ja jsem proti prechylovani

Neprechylovat, je to uchylka. Kez by nekdo slavny soudil ceske lidi za ono vecne prechylovani, pote by si to Cesi mozna rozmysleli. Vzdyt je to przneni prijmeni u cizinek, at uz konci ci nekonci na samohlasku. Nedavno jsem cetla Franka Potenteova, clovek by se z toho potentoval. Vzdyt by to slo i bez toho -ova. Senatorka Clinton prijela. Setkal jsem se s Julii Roberts. Napsal jsem smenku pani Smith, atd. atd. Kdyz se chce, tak to jde.

Cechacci na jednu stranu vsude cpou anglictinu, na druhou stranu pocestuji cizi jmena. A to same s cizimi panovniky, neni to kralovna Alzbeta, ale kralovna Elizabeth!

A jeste neco, kdyz se Ceska provda za cizince v CR, tak jeho rodny list matrikarky prelozi, z manzelovy matky, ktera je Christine Seguda, se najednou stane Christine Segudova, coz je nesmysl. Kdy uz tohle Cesi prestanou? A pohlavni pozname, diky nasi slozite reci, nebot zensky a muzsky rod ma jine koncovky.

Posilam karmu, autore, kez by takovych lidi jako vy bylo vice!

0 0
možnosti
L

lovermann

16. 8. 2008 14:36
nepřechylovat

Myslím si, že v budoucnu se mohou objevit i případy, kdy různá jména (přechylená a nepřechylená) mohou být terčem právních sporů. Někdo třeba někdy může říci, že napsaná ve směnce Jonesová není to samé jako Jones a tímpádem se jedná o jinou osobu. Zní to sice divoce, ale proč ne? ;-D

0 0
možnosti
M

Majklova_proxy

16. 8. 2008 14:32
Prrrrrrrrrrrrrrrrrr!

A co sklonovani, kolousku? George Bush se v pekle setka s Adolfem Hitler a Julii Roberts? Tenista Novak porazil Rafael Nadal? A co kdyz narazis na jmeno jako je ¨Oh Eun Kum¨? Prechylovat nebo neprechylovat?

-

A eticky a esteticky pohled neni totez. A eroticky ... no to uz bychom byli uplne jinde. ;o)

0 0
možnosti
JE

jo.hanna

16. 8. 2008 14:31
Nepřechylovat!!!

Jsem proti přechylování příjmení žen už z toho důvodu, že když to dotyčná "postižená" uvidí někde napsáno, ani se v tom jméně nepozná.... hlásila by se Lopez k Lopézové?  A dovedete si představit, že by třeba Američani poameričtili Martinu Navrátilovou a psali o ní jako o Navratil? Přechylovat cizí příjmení je hrozné a úplného vrcholu hrůzy dosahl jeden autor článku o Edith Piafové.... zřejmě mu ušlo, že Piaf je přezdívka...

0 0
možnosti
  • Počet článků 93
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2045x
Literární, filmový, hudební, divadelní, snad i výtvarný fanoušek s nepříliš tradičním náhledem na věci.